1968 рік. Перемога над «Шахтарем» та єдиний дубль Турянчика за «Динамо»

1968 рік. Перемога над «Шахтарем» та єдиний дубль Турянчика за «Динамо»

54 роки тому, 27 липня 1968-го, відбувся матч у рамках чемпіонату СРСР, у якому київське «Динамо» грало на виїзді з донецьким «Шахтарем».

До звітного поєдинку кияни підходили в ранзі лідера («біло-сині» ділили перший рядок із московським «Спартаком», щоправда, у опонента була ще гра в запасі), а «гірники» розташовувалися на десятій сходинці. Але зустріч, що відбулася на стадіоні «Шахтар» за присутності 45 тисяч глядачів, легкою для гостей не вийшла.

Досить швидко підопічні Віктора Маслова вийшли вперед. На 8-й хвилині кияни подали серію кутових, і в результаті захисник «біло-синіх» Василь Турянчик замкнув подачу Володимира Веремєєва від прапорця – 0:1.

Щоправда, незабаром «гірникам» удалося відігратися, коли Глодяніс після пасу з лівого флангу точно пробив у верхній кут воріт Баннікова. А на початку другого тайму господарі й узагалі вийшли вперед – після подачі з кутового Банніков помилився на виході, і той же Глодяніс головою переправив м'яча у ворота.

Втрата очок ніяк не входила у плани гостей, і кияни перехопили ініціативу, яку не відпускали до кінця поєдинку. На 61-й хвилині підопічні Віктора Маслова зрівняли рахунок. Знову до взяття воріт призвела подача зі стандартного положення, і знову на ударній позиції опинився Турянчик, головою спрямувавши м'яч у ворота – 2:2.

Цікаво, що за період виступів у «Динамо» (з 1959-го по 1969-й уродженець Закарпаття провів за київську команду більше 300 матчів) Турянчик забив за «біло-синіх» 12 м'ячів. Дубль у ворота «Шахтаря» став для нього єдиним у кар'єрі - не дивно, з огляду на позицію Василя на полі.

Вирішальний же м'яч динамівці забили за посильної допомоги суперника. На 74-й хвилині Поллак спробував вибити м'яча на кутовий, перериваючи передачу до свого штрафного майданчика, але спрямував «круглого» у верхній кут воріт, заставши зненацька Дегтярьова – 2:3.

У підсумку важка перемога «біло-синіх», яка, з огляду на поразку «Спартака» від московського «Динамо», дозволила підопічним Віктора Маслова захопити лідерство, а згодом і завоювати четверті в історії, і треті поспіль, медалі чемпіонів СРСР.

«Шахтар» (Донецьк) – «Динамо» (Київ) – 2:3

27 липня 1968 року. Донецьк. Стадіон «Шахтар». 45 000 глядачів.

«Шахтар»: Дегтярьов, Поллак (В.Стрельцов, 79), Зима, Губич, Головко, Григорьєв, Орлов, Глодяніс, Грубчак, Євсєєнко (Тляругов, 72), Яремченко.

«Динамо»: Банніков, Медвідь, Соснихін, Левченко, Круликовський, Турянчик, Веремєєв (Пилипчук, 50), Сабо, Пузач, Серебряников, Хмельницький (Поркуян, 81).

Голи: Глодяніс (17, 50) – Турянчик (8, 61), Поллак (74, автогол).

На фото в атаці Василь Турянчик (фото з матчу Шахтар – Динамо, на жаль, не збереглися)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер