1990 рік. «Динамо» – «Спартак» – 3:1. Без шансів для москвичів

1990 рік. «Динамо» – «Спартак» – 3:1. Без шансів для москвичів

31 рік тому, 1 вересня 1990-го, київське «Динамо» зіграло матч чемпіонату СРСР проти принципового суперника – московського «Спартака».

Підопічні Валерія Лобановського підходили до поєдинку, маючи за плечима десятиматчеву безпрограшну серію, яку переривати не мали жодного наміру. Та й дуже не хотілося втрачати свою лідерську позицію в турнірній таблиці.

Як стверджують очевидці, у суперника киян по звітному поєдинку не було будь-яких шансів зачепитися за позитивний результат. І це незважаючи на те, що нічийний рахунок тримався до кінця першого тайму, а статистика ударів була рівною. Але про все по порядку.

Уже на 12-й хвилині господарям вдалося відкрити рахунок. Поздняков збив у власному штрафному майданчику Протасова, і сам постраждалий упевнено реалізував пенальті. Утім, на 34-й хвилині динамівці відповіли супернику люб'язністю, коли Рац неакуратно обійшовся із Перепаденком у своїх володіннях, і Шмаров точним ударом із 11-метрової позначки зрівняв рахунок.

І все ж перед самою перервою динамівці знову вийшли вперед. Гол вийшов – на диво: після вкидання з ауту м'яч потрапив на правому фланзі до Юрана, той легко втік від Базулєва, далі сміливо пішов на Кулькова та Позднякова, обігравши й їх, після чого точно пробив повз воротаря.

У попередніх матчах кияни, бувало, виходячи на поле після перерви, або втрачали здобуту перевагу, або взагалі програвали. Але у звітному поєдинку підопічні Валерія Лобановського діяли максимально зібрано, і на 59-й хвилині забили ще один м'яч. Ковалець перехопив м'яча, миттєво віддав пас на Юрана, а той, тонко оцінивши ситуацію, в один дотик вивів віч-на-віч із воротарем Протасова.

Після того, як рахунок став 3:1, гру було фактично зроблено. Суперник лише кілька разів розминав ударами Чанова, який занудьгував у воротах, але в цілому матч проходив під повним контролем киян. У підсумку, впевнена перемога й черговий крок до чемпіонського «золота», яке стане для «біло-синіх» 13-м в історії.

Додамо, що за підсумками сезону Олег Протасов, забивши 12 м'ячів, став найкращим бомбардиром чемпіонату країни, а Сергій Юран став найкращим футболістом України та другим у СРСР після гравця московського «Динамо» Ігоря Добровольського.

53-й чемпіонат СРСР

«Динамо» (Київ) – «Спартак» (Москва) – 3:1

1 вересня 1990 року. Київ, Республіканський стадіон, 52 000 глядачів.

«Динамо»: Чанов, Шматоваленко, Цвейба, О.Кузнецов, Дем'яненко, Рац, Ковалець, Литовченко, Заєць (Анненков, 77), Протасов, Юран.

«Спартак»: Черчесов, Базулєв, Кульков, Морозов, Поздняков, Суслопаров, Перепаденко, Шалімов, Шмаров, Карпін, Мостовий.

Голи: Протасов (12, пен., 59), Юран (44) – Шмаров (34, пен.).

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер