25 років тому: третій Кубок України для «Динамо»

25 років тому: третій Кубок України для «Динамо»

31 травня 1998 року київське «Динамо» втретє у своїй історії стало володарем Кубка України. У вирішальному матчі «біло-сині» на Республіканському стадіоні перемогли столичний ЦСКА. Пропонуємо згадати турнірний шлях нашої команди.

«Динамо» розпочало свій кубковий виступ з 1/16 фіналу, де зустрілося з «Динамо-3» (тоді регламент дозволяв перетинатися по турнірній сітці командам-одноклубникам), яке до цієї стадії перемогло «Паперовик» із Малина (2:1 у додатковий час), столичну «Оболонь-ПВО» (3:1), хмельницьке «Поділля» (4:0 удома та 3:1 на виїзді) та «Хімік» із Сєвєродонецька (2:1 удома та 2:1 на виїзді).

Відверто кажучи, боротьби не вийшло. Уже в першому поєдинку, який відбувся на заміській клубній базі в Кончі-Заспі, основна команда забезпечила собі більш ніж комфортну перевагу, здолавши одноклубників із рахунком 5:0 (Шевченко, 5, 70, Калитвинцев, 9, 83, Белькевич, 72), а за півтора тижня на стадіоні «Динамо» в результативному матчі знову здобула перемогу, хоча після першого тайму поступалася в рахунку, – 5:3 (Леоненко, 54, 59, 80, 81, Козленко, 67 – Сосновський, 26, Єсип, 75, Сухомлинов, 78).

У 1/8 фіналу суперником киян уже став новачок елітного вітчизняного дивізіону – «Металург» із Маріуполя. Цього разу «біло-сині» не дозволили супернику забити жодного м’яча у двох матчах: удома підопічні Валерія Лобановського розгромили суперника з рахунком 3:0 (Ребров, 16, пен., Шевченко, 68, Косовський, 86), а на виїзді здобули мінімальну перемогу завдяки єдиному голу Реброва на 73-й хвилині.

На чвертьфінальній стадії «біло-синім» протистояв володар Кубка України-1994 – одеський «Чорноморець». Сили команд знову виявилися нерівними, й динамівці розгромили суперника в обох поєдинках – 3:0 вдома (Шевченко, 13, Герасименко, 40, Ребров, 72) та 4:1 на виїзді (Шевченко, 24, Ребров, 35, 52, пен., Герасименко, 50 – Скоропад, 37).

У боротьбі за вихід до фіналу «Динамо» зійшлося з «Кривбасом» із Кривого Рогу. І знову кияни забезпечили собі комфортну перевагу за підсумками першого матчу, обігравши суперника в гостях із рахунком 4:2 (Каладзе, 21, Ребров, 50, Шевченко, 70, Гусін, 82 – Шищенко, 28, Римшин, 85), а вдома лише підтвердили свої кубкові амбіції завдяки єдиному голу Реброва на 41-й хвилині.

У вирішальному поєдинку підопічні Валерія Лобановського зійшлися зі столичним ЦСКА, який, як і «біло-сині», на турнірній дистанції не програв жодного поєдинку. Але кияни ошелешили суперника вже в самому дебюті поєдинку – не встигнув диктор оголосити склади команд, як Шевченко після класної передачі Герасименка відкрив рахунок у зустрічі. Гра продовжилася на зустрічних курсах, і на 33-й хвилині після класно розіграної комбінації Гусін м’яко накинув м’яча під удар Шевченку (у підсумку Андрій став найкращим бомбардиром тогорічного розіграшу турніру, забивши 8 м’ячів), який з району 11-метрової позначки буквально розстріляв голкіпера.

Здавалося, що за такої ситуації руки опустяться в будь-якої команди. Але Володимир Безсонов знайшов правильні слова для своїх підопічних, і після перерви моменти один за одним почали виникати біля воріт «Динамо». Спочатку Цихмейструк ударом з дальньої відстані струсонув поперечину, згодом Олійник не реалізував пенальті (з його ударом впорався Шовковський), і, нарешті, зусилля «армійців» були винагороджені на 65-й хвилині, коли навіс Цихмейструка з правого флангу головою замкнув Новохацький.

На куражі ЦСКА доклав усіх зусиль, аби зрівняти рахунок, натомість ближчими до третього забитого м’яча були динамівці – спочатку Шевченко міг оформити хет-трик, але суперника врятувала стійка, а згодом із потужним ударом Михайленка з меж штрафного майданчика впорався голкіпер.

У підсумку, «Динамо» здобуло Кубок України – третій в історії клубу та перший для Валерія Лобановського, який перед початком сезону повернувся до рідної команди.

«Динамо» (Київ) – ЦСКА (Київ) – 2:1 (2:0)

31.05.1998. Київ. Республіканський стадіон. 42 700 глядачів.

Арбітри: Ігор Ярменчук (Київ) – Михайло Овчар (Калуш) та Юрій Деревянко (Львів).

«Динамо»: Шовковський, Кирюхін, Герасименко (Калитвинцев, 63), Головко, Ващук, Гусін (Михайленко, 66), Каладзе, Кардаш (Радченко, 89), Косовський, Шевченко, Ребров

Тренер: Валерій Лобановський

ЦСКА: Рева, Левченко, Балацький (Ільченко, 63), Балицький, Семчук, Уляницький, Гогіль (Новохацький, 46), Крипак, Городов, Олійник, Цихмейструк

Тренер: Володимир Безсонов .

Голи: 1:0 – Шевченко (1), 2:0 – Шевченко (33), 2:1 – Новохацький (65)

Нереалізований пенальті: Олійник (62, воротар)

Попереджені: Семчук (17), Гогіль (29), Крипак (82)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер