A. Le Coq Arena: домашній стадіон «Флори»

A. Le Coq Arena: домашній стадіон «Флори»

Талліннська «Флора» – молодий клуб, історія якого налічує 32 роки. Домашня арена «зелено-білих» – ще молодша, побудована в 2001 році. Розповідаємо про цей стадіон, який 13 травня прийме благодійну зустріч талліннців із київським «Динамо».

У 1998 році «Флора» подала заявку до міської ради Таллінна з проханням побудувати новий стадіон. Отримавши відповідний дозвіл, клуб підписав договір оренди землі на 99 років, і розпочав будівництво у 2000 році. Майбутній стадіон був спроектований архітектором Хальдо Оравасом.

Відкриття A. Le Coq Arena відбулося 2 червня 2001 року матчем кваліфікації ЧС-2002 між Естонією та Нідерландами (2:4). Протягом своєї недовгої історії стадіон приймав провідні футбольні збірні (Бразилія, Іспанія, Англія, Хорватія, Уругвай, Нідерланди, Португалія), відомі клуби («Ньюкасл», «Галатасарай», «Базель» тощо) та концерти всесвітньо відомих зірок (Lenny Kravitz, Aerosmith).

Назва A. Le Coq Arena є комерційною та належить естонському алкогольному бренду. Тому під час матчів під егідою УЄФА використовується назва Lilleküla.

Це найбільший і найсучасніший стадіон країн Балтії, який, окрім матчів «Флори», приймає поєдинки національної збірної Естонії. Футбольна арена є центром футбольного комплексу Lilleküla, що також включає два поля з натуральним газоном, два поля зі штучним покриттям і критий зал Національного стадіону, який дозволяє займатися футболом упродовж всього року. Штучні поля та зал належать Естонській футбольній асоціації, тоді як поля з трав’яним покриттям є власністю ФК «Флора».

У 2015 році відбулася реконструкція стадіону, на яку уряд Естонії виділив 5 мільйонів євро. А у травні 2018-го на арені були встановлені два екрани розміром 7х5 метри, вартість кожного з яких складала майже 100 тисяч євро. Того ж року місткість стадіону, на якому початково могли перебувати 10 340 глядачів, була розширена. Наразі A. Le Coq Arena має 14 405 місць для вболівальників, які розташовані у 22 ряди сидінь на 5-ти поверхах. У тому числі на арені обладнані 28 VIP-залів. Розмір футбольного поля складає 105 на 68 метрів.

У 2018 році на A. Le Coq Arena відбувся поєдинок за Суперкубок УЄФА між мадридськими «Реалом» і «Атлетіко», який завершився перемогою останніх у додатковий час із рахунком 4:2.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер