Адмір Мехмеді – від Гостівара до Києва

Адмір Мехмеді – від Гостівара до Києва

Першим новачком «Динамо» в нинішньому році став нападник (також може зіграти на позиції атакуючого півзахисника) Адмір Мехмеді.

Народився Адмір у Македонії, містечку під назвою Гостівар, звідки його батьки емігрували на північний захід Європи в 1993 році. Вісім років сімейство Мехмеді мешкало у провінційній Беллінцоні, де маленький Адмір у молодіжній секції місцевого клубу почав займатися футболом. Щоправда, справжню школу юний футболіст отримав не тут, а у «Вінтертурі», протягом шести років виступаючи на різних дитячо-юнацьких турнірах.

Саме тут 15-річного Мехмед помітили селекціонери Академії одного з найтитулованіших клубів країни – «Цюриха». Апогеєм кар’єри Адміра на юнацькому рівні став виграш молодіжного Кубка ФІФА «Blue Stars». Примітно, що саме хет-трик Мехмеді дозволив «Цюриху» здобути перемогу у престижному турнірі.

Можливо, саме завдяки успіхам на молодіжному Кубку молодого футболіста помітив Бернар Шалланде, який очолював «Цюрих» із 2007 до 2010 року. За Шалланде, а також Урса Фішера, який змінив його, Мехмеді поступово став основним гравцем. За три з половиною сезони виступів на найвищому рівні Адмір провів у складі «Цюриха» в усіх турнірах більше ста матчів, забивши 29 м’ячів.

У нинішній єврокубковій кампанії швейцарський клуб стартував у кваліфікації Ліги чемпіонів. У третьому кваліфікаційному раунді «Цюрих» за сумою двох матчів здолав бельгійський «Стандард» (2:1), й обидва м’ячі записав на свій рахунок саме Мехмеді. Мюнхенська «Баварія» на стадії плей-офф виявилася нездоланним бар’єром для віце-чемпіона Швейцарії – дві поразки, й участь у груповому турнірі Ліги Європи. Тут також «Цюрих» не досяг успіху, посівши останнє місце (п’ять очок у шістьох матчах). Адмір узяв участь у всіх поєдинках і відзначився одним голом у ворота румунського «Васлуя».

Помітне місце в кар’єрі футболіста займає і збірна країни. Мехмеді подолав усі її щаблі, починаючи від U-17. Безсумнівно, яскравою плямою для футболіста є участь у фінальній частині молодіжного чемпіонату Європи 2011 року в Данії. На груповій стадії Адмір двічі відзначився у воротах Білорусі, а гол майбутнього динамівця в овертаймі матчу проти Чехії вивів швейцарців до фіналу турніру. Щоправда, здійняти над головою жаданий кубок Мехмеді не судилося – Іспанія виявилася сильнішою. Окрім срібних медалей, нападник отримав й індивідуальну нагороду – «Срібну бутсу».

А буквально за тиждень до старту молодіжного чемпіонату Європи в кар’єрі Мехмеді сталася ще одна знаменна подія – дебют у національній команді. І не де-небудь, а проти збірної Англії на легендарному «Уемблі»! Швейцарці створили сенсацію, зігравши внічию (2:2), а Мехмеді отримав додатковий запал упевненості. За шість наступних місяців Швейцарія зіграла сім матчів (три офіційних у рамках відбору на Євро-2012, який завершився для команди невдало, та три товариських), й у всіх них Адмір незмінно грав.

Мехмеді є одним із представників нової генерації футболістів, навколо яких збирається будувати національну команду досвідчений тренер Оттмар Хітцфельд. Великі надії покладають на новачка й у «Динамо», і віримо, що Адміру до снаги виправдати їх.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер