Альберто Босх: «Ми вже бачимо, хто може потрапити до основи «Динамо»

Альберто Босх: «Ми вже бачимо, хто може потрапити до основи «Динамо»

- Чим зараз займаються академічні групи Дитячо-юнацької футбольної школи «Динамо»?

- Ми завершили свої виступи в чемпіонаті України, але тренуємося далі. Тренування – не лише для підготовки до ігор, вони нам допомагають, щоб хлопці зростали та навчилися грати у футбол. Крім ігор українського чемпіонату, ми провели матчі на турнірі Китаї. Ще попереду ігри в рамках турніру в Молдові, який пройде з 5 до 9 грудня.

- Як зазвичай проходить тренувальний процес у київському клубі?

- Хлопці навчаються у школі, потім увечері тренуються. У старших груп U-16 та U-17 є один вихідний день на тиждень, зазвичай у неділю, а у молодших U -14 та U-15 два вихідних дні на тиждень, зазвичай у четвер та неділю. По суботах у нас ігри в чемпіонаті України, також посеред тижня, а саме в середу, граємо в чемпіонаті міста. Перша частина сезону – вересень-листопад, друга з квітня до червня.

- Чи допомагає в роботі те, що у структурі клубу є іспанці, такі як Вісенте Гомес, Унаї Мельгоса? Допомагали вони вам у адаптації в команді?

- Неважливо, хто в клубі: іспанці або українці. Допомагає те, що є одна структура гри, ми знаємо, за яким орієнтиром потрібно рухатися вперед. Коли я починав працювати у «Динамо», у клубі були Вісенте Гомес та Рауль Ріанчо, Унаї потім приїхав. Перший час вони допомагали мені разом із Сергієм Ребровим, пояснювали, в якому напрямку має рухатися клуб.

- Зараз деякі ваші вихованці, такі як Віталій Миколенко, Денис Попов, Денис Янаков, Владислав Наумець та інші виступають у Юнацькій Лізі чемпіонів, приємно спостерігати за тим, як ваші підопічні зростають у професійному плані?

- Звичайно, приємно, важливо щоб наші хлопці були готові грати за основну команду «Динамо», дубль, U-19 – це наше завдання. Ми маємо не шукати гравців в інших командах, а готувати своїх, щоб вони зростали як гравці за нашою структурою.

- Як можете оцінити гру юнацької команди «біло-синіх» у Юнацькій Лізі чемпіонів?

- Це дуже добре, що вони грають у цьому престижному турнірі, хоча, напевно, у дуже престижному. Погано, що до них багато уваги збоку ЗМІ, це іноді може заважати в їхньому розвитку, оскільки вони досі навчаються. Але саме участь у подібних турнірах допомагає юним футболістам зростати, це хороший досвід, вони грають проти європейських команд. Ми пишаємося тим, що вони переграють найкращі команди Європи.

- Чи зберігся контакт між вами та вашими випускниками?

- Звичайно, після тренувань спілкуємося, я часто буваю на базі. Підтримуємо контакт, цікавимося, як вони себе почувають, як проходить робочий процес.

- Чи є серед них ті, яких ви бачите в першій команді?

- Ми вже бачимо, хто може потрапити до основи, але вони мають багато працювати. Не хочу називати імена конкретних гравців. Ніхто не знає, як вони будуть далі зростати, все залежить від них, тренери лише допомагають у досягненні мети.

- Якими якостями, на вашу думку, має володіти футболіст київського «Динамо»? Які правила диктують сучасний футбол?

- Футболісти мають швидко приймати рішення на полі, це дуже важливо. У сучасному футболі виокремлюються ті, хто швидше думає.

- Легендарний футболіст та тренер гранда українського футболу Валерій Лобановський казав, що для того, щоб перемагати, завжди потрібно випереджати час, а як ви вважаєте, яка головна формула успіху команди?

- Це правило діє не лише на футбольному полі, скрізь потрібно бути першим. Потрібно завжди приймати рішення швидко, потрібно планувати або передбачати, що буде далі. Це теж саме, коли ти за кермом і тобі потрібно перелаштуватися в інший ряд. А що стосується формули успіху, то її немає. Футбол – це не наука, не математика, де є формула. Футбол – це комплекс факторів.

- Якщо говорити про вашу тренерську кар'єру, то з чого починалися ваші перші кроки?

- Почав працювати в «Еспаньйолі», спочатку допомагав тренерам, потім був страшим тренером юних хлопців, потім брав усе більш старших хлопців.

- Чи є різниця структури організації Академій українських клубів та іспанських?

- Звичайно, різниця у методології, у структурі, у змаганнях, багато в чому.

- Що нового ви відкрили для себе у професії тренера?

- Я спостерігаю за роботою інших тренерів, важливо не копіювати те, що вони роблять, а спостерігати та аналізувати, щоб виробити щось своє. Обрати те, що тебе цікавить, та правильно адаптувати під свій колектив. Це життєвий процес навчання, ти весь час працюєш, вчишся чомусь новому.

- Як ви вважаєте, наскільки важлива взаємодія між тренером та командою?

- Це дуже важливо, необхідне взаєморозуміння, інакше буде хаос на полі. На чолі команди має бути тренер, який буде спрямовувати можливості гравців у потрібне русло.

- Яку гру у вашій кар'єрі можна назвати найбільш пам'ятною?

- Напевно, це гра чемпіонату Іспанії U-12. Тоді я працював у «Еспаньйолі» й ми обіграли «Барселону». Проходив фінал, було залучене телебачення, нам організували дуже великий стадіон. Також запам'яталася гра «Динамо» U-16 проти «Шахтаря» в рамках чемпіонату України – влітку ми обіграли донецьку команду з рахунком 5-0, тоді ми були дуже раді.

- Які особливості в роботі з юними футболістами ви могли би виокремити?

- Коли ти працюєш із молодими хлопцями, необхідно продумувати, що буде краще для гравців у майбутньому, ти завжди маєш думати наперед для максимального їхнього розвитку, а не просто вигравати за будь-яку ціну.

- Є тренер, з роботи якого ви берете приклад?

- Не можу назвати одного конкретного тренера. Краще дивитися, як тренують найкращі тренери світу та взяти для себе те, що підходить тобі та твоїй команді.

- Говорячи про основну команду «Динамо», як ви вважаєте, чому команді Сергія Реброва не вдалося вийти з групи Ліги чемпіонів?

- Тут багато факторів, кожну гру потрібно аналізувати окремо. У будь-якому випадку, Ліга чемпіонів – це дуже престижний турнір із високим рівнем. Гравцям важко переключатися з ігор чемпіонату України, який має чи не найвищий рівень, на турнір, в якому беруть участь найкращі європейські команди, які у своїх країнах перебувають на перших місцях.

- Над чим потрібно ще працювати «Динамо», на вашу думку?

- Потрібно працювати над кадрами, виховувати своїх футболістів, шукати таланти в Україні.

- Оптимальний шлях розвитку команди – це підписання іноземних футболістів високого класу або ж ставка на вихованців клубу?

- Якщо підписуєш іноземців, потрібно обирати тих, хто кращий за тих, які вже є в команді, а також гравців, які зможуть закрити такі позиції на полі, де у тебе є дефіцит у молодіжних командах. А робота з молодими гравцями – це більш простий варіант , в якому є великий плюс – вони вже адаптовані під структуру гри клубу й вони швидше покажуть хороший результат.

www.footballnews.com.ua

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер