Олександр Головко: «Головне – самовіддача і концентрація»

Олександр Головко: «Головне – самовіддача і концентрація»

Продовжуючи серію матеріалів про підсумки виступу «Динамо» в сезоні 2007/2008, ми попросили прокоментувати гру команди в обороні колишнього захисника «Динамо», а нині тренера юнацької збірної України (U-16) Олександра Головка:

- Важко відразу підбивати підсумки виступу динамівських захисників цього сезону. Для початку потрібно подивитись у графу «пропущені м’ячі» турнірної таблиці.

- У позаминулому чемпіонаті їх було 20, минулого – 23, цього - 26.

- Те, що «Динамо» стало більше пропускати, залежить не лише від захисників, адже в обороні, як і в нападі грає вся команда. Просто зазвичай до захисників персонально виникає більше питань. Якщо розбирати гру кожного бека окремо, думаю, у них проблем немає. Окрім, хіба що, Папе Діакате, який не відзначався ефективною, стабільною і якісною грою на своїй позиції.

Приємно було бачити на новому місці міцного Юссуфа. Юрій Павлович, напевно, краще знає, кого найпродуктивніше використовувати з ним у парі, але, принаймні, коли вони грали у парі з Михаликом, мені здалось, що центральна вісь стала більш надійною. Щодо позиції лівого захисника, вважаю, тут з організацією усе гаразд. Говорячи пор проблеми можна дійти до висновку, що на рівні чемпіонату України їх, начебто, немає, а в найближчих європейських іграх побачимо, хто на що здатен, це буде видно, як на долоні. Поки ті перестановки, які було зроблено, пішли на користь команді у порівнянні з минулим чемпіонатом і Лігою чемпіонів.

Права ж бровка, думка, була і залишається проблемною після того, як клуб покинув Олег Лужний. Це, дійсно, так і є.

- А хто вам більше подобався на позиції правого захисника, Маркович чи Допілка?

- Якщо хлопці грають в основному складі «Динамо», вони просто не можуть погано себе проявити. Некваліфікованих футболістів у команді просто немає. Просто потрібно знати, яку структуру гри використовує тренер, і які конкретні настанови даються гравцям, які виступають на цій позиції: або вони грають від оборони або ж дотримуються принципу: крайній захисник – це перший нападник. Тому, повторюсь, потрібно знати тактику команди. Щодо помилок, то вони, звичайно, є у всіх, просто в київському «Динамо» прогріхи видно, як на долоні. У чемпіонаті України вони, звичайно, велику проблему не становлять.

Ще раз повторюсь, робота в обороні – це робота всієї команди, а не лише захисників. Опорні півзахисники теж постійно повинні бути поруч для під страховки.

- Як ви ставитесь до ситуації, яка склалась навколо Владислава Ващука і неоднозначного ставлення до нього вболівальників?

- Думаю, хтось навмисне організував цю акцію. Тому що справжні вболівальники розуміють, що людина може здійснювати різні вчинки. Час покаже, хто був правий, а хто ні. Владу, напевно, дуже важко, оскільки він не щадить себе на тренуваннях, а виходячи на футбольне поле віддає багато сил і енергії, а також старається довести, що «Динамо» Київ – це для нього рідний клуб. Думаю, не варто постійно згадувати про ті непрості моменти і для футбольного клубу, і для Влада, які вже залишились у минулому. Мені, як його колишньому партнеру й другу, хочеться побажати, щоб він менше звертав на це увагу, а вболівальники, думаю, дарма все затіяли.

- Цього сезону багатьох футболістів переслідували травми, особливо навесні. Як гадаєте, це вплинуло на результати команди?

- Травми – невід’ємна частина футболу, як і суддя на полі або вболівальники на трибунах. Він них нікуди не дітися, просто потрібно бути готовими до них. Травми теж можна отримати з різних причин. Одні футболісти отримають пошкодження від втоми, інші – випадково. Єдина проблема в тому, що за відсутності гравця основного складу, йому дуже важко знайти рівноцінну заміну. Підготувати на його ж місце рівносильного футболіста нелегко. Можливо, вони і є, але, як свідчить практика, вони або недостатньо грали, або виступали з а дубль чи другу команду, де рівень гри зовсім не той.

Думаю, кожен тренер скаже, що травми – неприємна річ, і від них ніхто не застрахований. Частіше за все вони стаються несподівано Приміром, хто б міг подумати, що зі складу випаде Олег Гусєв, коли він був на піку форми. Безумовно, цей фактор також впливає на показники команди.

- Як ви ставитесь до того, що протягом сезону грали не одні і ті ж гравці, а постійно різні?
- Наскільки я пам’ятаю, лише за весняний період сезону в «Динамо» використовувалось 24-25 чоловік. Тому часто мали місце зміни не лише в обороні, а й в інших лініях. У команду прийшов новий тренер, який хоче подивитись через ігри, які футболісти є в його команді. Для цього він, очевидно, отримав повний карт-бланш. Йому потрібно визначити, які хлопці підходять для його філософії, у яких поєднаннях краще всього взаємодіють один з одним. Зазвичай після року чи двох років роботи тренер визначається з тими гравцями, яким він може постійно довіряти. Думаю, використання багатьох футболістів у команді обумовлено лише цим.

- Тобто, через рік у «Динамо» буде чітко окреслена група основних гравців?

- Я не можу сказати, як буде наступного сезону або через рік. Говорити про це важко, оскільки за сьогоднішніх реалій тренер може готувати команду і розраховувати на подальшу роботу, а від його послуг раптово відмовляться. Не дарма ж існує приказка, що, підписавши контракт, тренер робить крок до свого звільнення. Часто майбутнє тренера невизначено, що вже про гравців говорити. Якщо є склад хлопців, пов’язаних із клубом контрактами, на яких можна 100% покластися, і тренер знає, що йому дадуть можливість спокійно працювати хоча впродовж трьох років, тоді інша справа. Зі сторони можна буде сказати, хто саме з футболістів потрапить до основного складу з 70-80% впевненістю. На даному етапі цього робити не можна.

- Який матч минулого чемпіонату запам’ятався вам більше всього?

- Якщо чесно, я дивився дуже мало матчів за участю «Динамо». Та й взагалі, зараз у нашій першості цікавих ігор майже немає. Із поєдинків минулого сезону можу виокремити гру «Арсеналу» з ФК «Харків», коли суперники грали на бридкому полі.

- Як гадаєте, чого не вистачає динамівським захисникам? Над чим слід особливо попрацювати?

- По-перше, якщо говорити про гру від оборони, вона повинна бути невіддільною він командних дій колективу. Хоча це і загальні слова, але захисникам потрібно добре працювати над своїми прямими обов’язками. Люди, які грають у вищій лізі чемпіонату України і Ліги чемпіонів, повинні завжди демонструвати максимальну самовіддачу і концентрацію. Адже найголовніше в сучасному футболі – вміти опинитись у потрібному місці, бути швидшим, сильнішим за суперника і вигравати боротьбу. А це залежить саме від концентрації. Хто зможе утримати її довше і на вищому рівні, той і переможе.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер