Олександр ІЩЕНКО: «Будемо застосовувати у своїй роботі все найкраще з методик інших країн»

Олександр ІЩЕНКО: «Будемо застосовувати у своїй роботі все найкраще з методик інших країн»

- Олександре Олексійовичу, які Ваші враження про турнір в цілому?

- Дуже позитивні! І це не лише моя думка, але й усіх тренерів команд, які беруть участь у турнірі, а також їхніх керівників. Гадаю, це цілком очікувано, оскільки турнір традиційно збирає команди дуже високого рівня, російські, українські. Я вважаю, від цього виграє, насамперед, підготовка гравців у подальшому.

- Як Ви оціните виступ юнацької команди «Динамо»? Ви вважаєте, що «Зеніт» і «Шахтар» заслужено зіграли у фіналі, чи там повинне було грати «Динамо»?

- Я думаю, зараз уже не варто розмірковувати на тему фіналу між «Зенітом» та «Шахтарем». Звісно, раз вони дісталися вирішальної гри (пітерці розгромили донеччан 3:0 - прим. ред.), отже, вони це заслужили, тому що в підгрупі було три гри, а цього більш ніж достатньо для того, щоб визначитися, і зіграти на результат, і показати конструктивний футбол.

- І все ж, не прикро, що динамівці, граючи не гірше за суперників, таки не дійшли до фіналу?

- Ви розумієте, грали то ми не гірше, але були помилки при організації гри. У грі з «Зенітом», ведучи в рахунку 2:0, ми не змогли вчасно внести корективи у гру. Є питання і щодо окремих гравців. У нас є цілий ряд зауважень, який ми озвучимо на тренерській раді, де я вислухаю звіт тренера цієї вікової групи Кінашенка і висловлю своє бачення, свої зауваження. І цілком природно, зробимо висновки для того, щоб поліпшити роботу команди цього віку в майбутньому.

- Ви дуже добре знаєте кожного з цих хлопців, Ви всі ігри хвилювалися за них, підказували їм. Ви, напевно, знаєте, чи є серед них явні таланти, від яких варто багато чого очікувати?

- Ви знаєте, якраз зараз у цих хлопців починається перехідний вік, коли одні гравці можуть додати, почати грати на порядок краще, інші - навпаки. Те, що ми бачили в цій команді ще минулого року - і Смирний, і Торопій, і Лісовий, і Терещенко грали в комбінаційний футбол. Зараз вони трохи підросли, але сил їм не вистачає і ми бачимо, що більш сильні фізично хлопці компенсують їхню перевагу в технічній підготовці. Щоб вирішити цю проблему нам потрібно набратися терпіння, ми не поспішаємо робити висновки. Ми будемо уважно контролювати ситуацію навколо цих хлопців з надією, що вони зміцніють. Все ж технічну підготовку, як ми кажемо «мізки футбольні» набагато складніше потім прищепити, виховати, ніж функціонально підготувати.

- У складі «Динамо» явно виділявся Ярмоленко, який став найкращим бомбардиром турніру. Що Ви можете сказати про його потенціал?

- Ми розуміємо, що Ярмоленко забив 5 м'ячів, хоча номінально він не нападник, це гравець центральної осі, опорний півзахисник, чи навіть центральний захисник в окремих матчах. Але ситуація вимагала, щоб ми його поставили на цю позицію, і він проявив свої найкращі якості, якості бійця, футболіста, який тонко відчуває гру. Але сьогодні я б більше зробив акцент на командній грі. Найголовніше - зробити правильні висновки і не робити більше тих помилок, яких ми припустилися в грі з «Зенітом», ведучи 2:0.

- Володимир Кінашенко говорив про відсутність конкурентної боротьби в чемпіонаті України, чемпіонаті Києва, за винятком протистояння з «Шахтарем». У цьому зв'язку, наскільки важлива участь у таких серйозних турнірах, як цей?

- Так, звісно, я теж про це говорив. Мова йде про західну підгрупу, в якій виступає наша команда. Я його в цьому плані розумію, у мене така ж думка, що ми маємо там перевагу і зазвичай виходить у фінальній частині лише боротьба з «Шахтарем». Але вже зараз на трансферному ринку дуже активно себе поводять такі команди, як харківський «Металіст», донецький «Металург».

- Ви говорите про трансферний ринок вже на рівні дитячо-юнацького футболу?

- Так. Я бачу, яка на цьому турнірі кількість селекціонерів, як придивляються до команди ДЮСШ-15, котра тут прогриміла. Тому я думаю, що конкуренція буде зростати.

- Чи є відмінність у системі підготовки юнаків у школі «Динамо» в порівнянні з тим же «Зенітом». Чи помітні якісь кардинальні відмінності?

- Ви знаєте, турнір не може проявити всю систему підготовки «Зеніта». Тим паче, що там працюють голландці. Головна відмінність в антропометрії - у них більш потужні футболісти. Але поки, станом на сьогодні, ми мали дуже велику перевагу за рахунок командної гри, за рахунок пресингу. Інша справа, що ми неправильно цим скористалися. Ми поставили завдання пресингувати два тайми, але зайшли в безвихідь, оскільки у нас просто сил не вистачило. Тому, турнір якраз і існує для того, щоб подивитися рівень підготовки команд з інших країн, інших методик, і все найкраще застосовувати в своїй роботі.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер