Олександр ІЩЕНКО: «Нічого страшного, будемо вчитися!»

Олександр ІЩЕНКО: «Нічого страшного, будемо вчитися!»

- У матчі з «Барселоною» головне, що команда не знітилася. Хлопці почувалися й поводилися на полі доволі впевнено й гідно. Те, що в останніх матчах не склалося не програти... У кожній зустрічі в нас були реальні моменти, але десь не вистачило спортивного щастя, десь – майстерності.

Ми ще раз відчули на собі, що таке високий рівень. Які вимоги пред'являються до кожного гравця окремо й команди загалом. Слабкі якості при організації нашої гри та комплектації команди, відсутність одного-двох виконавців основного складу. Все це відразу позначається. Візьмемо, наприклад, заміни. Коли «Барселона» провела відразу потрійну заміну, всі бачили, атакуючі дії команди стали ще інтенсивнішими. А ось що стосується наших замін, то тут 50 на 50, що футболіст підсилить гру.

Для того, щоб знайти відповіді на всі ці питання, й потрібні подібні турніри, адже ми відразу можемо побачити всі недоліки та недоліки у своїй роботі, й ефективно їх виправити.

- Наставник «Барселони» відзначив, що головний козир «Динамо» – колективні дії. Як в обороні, так і в атаці. У той же час ми помітили, що, навіть у цьому віці, «Барселона» сильна особистостями...

- Ми так і будуємо свою гру. У нас і напрям вироблено, щоб удосконалювати як індивідуальний відбір м'яча, так і колективний пресинг і на половині суперника, і в центрі поля. Загалом, нам це вдавалося. Хотілося би більш якісного виходу з оборони до атаки, оскільки в нас було забагато браку. Але це ще раз говорить про те, що чим сильніший суперник, тим швидше команда буде прогресувати, а гравці – працювати в тому режимі, якого вимагає сучасний футбол.

А що стосується каталонців, то яка інша команда, якщо не «Барселона», має бути сильна особистостями? Ми бачили, що на цьому турнірі зібрані одні з найкращих футбольних академій Європи й рівень футболістів дуже високий. Я би відзначив, що всі команди прагнуть мати по одному лідеру в кожній лінії, який вигідно виокремлюється, веде гру або завершує атаки. Якісна гра воротарів.

Ми спілкувалися, обмінювалися інформацією та враженнями з представниками московського «Спартака», лондонського «Тоттенхема». Їм сподобалися кілька наших футболістів. Не хотілося би виокремлювати когось, але це й захисна лінія «Динамо» на чолі з Лук'янчуком, і півзахист із Ориховським та Циганковим. Хотілося би більш принципової та агресивної гри воротарів. На жаль, на турнір не зміг приїхати наш основний голкіпер Вадим Солдатенко, який отримав травму. А молодим Архангельському та Фастову поки важкувато грати на такому рівні.

- В якій площині знаходиться академія «Динамо» стсосовно до футбольних шкіл Західної Європи?

- Кожна команда йде своїм шляхом. Наприклад, організація гри «Тоттенхема» відрізняється від тієї ж «Барселони» чи московського «Спартака». «Селтик» – найбільш принципова й непоступлива команда на турнірі. «Бенфіка» же демонструє відкритий футбол, сама грає й дає пограти супернику. Наше завдання – проявити й розвинути задатки хлопців. Якщо права ланка більш швидкісна, то зліва ми трошки відстаємо. 1996-й рік – випускний, а що стосується хлопців 97-го та 98-го року народження, то ми робимо акцент на тому, що на флангах, перш за все, мають діяти швидкісні виконавці з хорошим баченням та розумінням гри. Зараз уже замало надійно зіграти у відборі. Потрібно ще якісно працювати на атаку.

- Чи задоволені ви набором тактик, які застосовуються в матчах «Динамо» (U-17) та тим, як дотримуються тактичних схем хлопці?

- Тут використовуються дві тактики. Перша була в матчі з «Бенфікою». Ми пресингували суперника прямо на його половині поля, позбавили м'яча й, відповідно, можливості швидкого виходу з оборони до атаки. У поєдинку з «Тоттенхемом» ми відійшли назад, адже в команді суперника багато високих виконавців, зріст яких близько 190 сантиметрів. Тим не менш, ми мали перевагу у швидкості, забили один м'яч, мали забити ще два. А наприкінці гри були стандарт, якого ми, чесно кажучи, побоювалися найбільше, а також необов'язковий пенальті.

Але якщо в цьому віці команда може регулювати темп ведення гри, може вибудовувати ту чи іншу тактику, перелаштуватися під час матчу, коли, приміром, у поєдинку з «Барселоною» нам потрібно було активізувати атакуючі дії, то це не може не радувати. Для всього цього й існує тактична підготовка, яка в нас на хорошому рівні. Ми працюємо в цьому напрямку з тренерами, а вони працюють із командою. В академії «Динамо» для успішної роботи створені всі умови, й я думаю, що тактично наші хлопці підготовлені непогано.

- Наскільки важливий результат на цьому турнірі? Приміром, «Барселона» ось уже два роки поспіль достроково виграє «Кубок Спартака», а безпосередньо «Спартак» у попередньому розіграші посів останнє місце...

- Увагу результату ми приділяємо в кожному матчі. Не може бути такого, щоб команда, виходячи на поле, не прагнула перемогти. А з того, що не вдалося досягти позитивного результату з «Тоттенхемом», «Селтиком», «Барселоною» й із тим же «Спартаком», трагедії робити не будемо. Ми для того й приїхали, щоб повчитися, побачити позитивні якості у своїй роботі. Поза всяких сумнівів, користь від цього турніру буде. Навіть у програних матчах ми не були статистами. Я це бачив і по нашій грі, і по тому, що в нас була хороша преса. А результат... трохи десь чогось не вистачило. Але нічого страшного, будемо вчитися.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер