Олександр ІЩЕНКО: «Зробимо висновки, виходячи з виступів у фіналі ДЮФЛУ»

Олександр ІЩЕНКО: «Зробимо висновки, виходячи з виступів у фіналі ДЮФЛУ»

- Все задумане нам вдалося зробити за минулий сезон або ні – на це питання так відразу об'єктивно відповісти не можна. Напевно, головним показником є ​​виступ наших чотирьох вікових груп у фіналі ДЮФЛУ. Було поставлене завдання виграти як мінімум два перших місця. Ми його не виконали, отримавши від президента клубу підсумкову негативну оцінку. Я її прийняв, повідомив про це тренерський склад. Виходячи з цього, будуть зроблені певні висновки.

- Завершила навчання в ДЮФШ група хлопців 1996 року народження. Яка їхня подальша доля, скільки людей залишаться в системі «Динамо»?

- Більша частина випуску перейде до команди U-19. Конкретно за персоналіями будуть вирішувати тренери Герасименко та Костюк. Вони були на фіналі ДЮФЛУ U-17, на власні очі змогли побачити кожного з гравців, порівняти їх із однолітками з інших команд. Ми, зі свого боку, дали кожному з випускників повну характеристику. Зараз U-19 проводить так званий «селекційний збір», тренери переглядають у справі кандидатів. Якщо в команді залишаться сім-вісім наших випускників, вважаю це хорошим показником. Стосовно інших гравців школи будемо працювати, спробуємо працевлаштувати в командах 1-ї або 2-ї ліг. Їм потрібно продовжувати футбольну освіту.

- Чи зможете відзначити когось із випускної групи, в кому бачите перспективу стати гравцем основного складу?

- Ви знаєте, сьогодні говорити про це зарано. Але мені не хочеться, щоб це стало віддаленою перспективою. Упевнений, низка гравців зацікавить молодіжну команду. Це стосується воротаря, захисників, гравців середини поля. Складніше з нападниками. Одного з наших найперспективніших гравців Олександра Куканькова замучили травми. Сподіваюся, йому вдасться відновити функціональні кондиції. Він гравець мислячий, нестандартний, може бути затребуваним. Стосовно інших я свідомо не називаю прізвищ. Усім будуть надані рівні шанси зарекомендувати себе в системі «Динамо».

- У ДЮФЛУ «Динамо» виграло одне «золото» (команда 1997 р.н.). Хто ще був близьким до такого успіху?

- Мене другий рік засмучує команда 1998 р.н. За підбором гравців та організацією вона як мінімум мала грати у фіналі. Та ж гра з «Шахтарем», де ми вели 2:0, але матч завершився внічию, й ми посіли підсумкове четверте місце. 1999 рік зіграв на своєму рівні, тепер ми знаємо в ньому слабкі місця. А команда 1996 року в півфінальному матчі з «Карпатами» просто виявилася не готовою до бійцівської грі, хоча й мала перевагу. Тут спрацювали психологічні моменти, подумки хлопці вже були в команді U-19.

- Раніше ви відзначили, що в регулярному чемпіонаті команди «Динамо» не мають належного опору з боку опонентів. Звідси й проблеми у фінальних іграх ДЮФЛУ. Як будете вирішувати проблему?

- Вихід лежить на поверхні. Я вже звернувся за дозволом до Ігоря Михайловича Суркіса та знайшов у його особі підтримку. Відправили звернення до Федерації футболу України з проханням перевести команди «Динамо» до другої зони першості України, в якій виступають сильніші команди, ті ж «Шахтар», «Дніпро», «Металіст», запорізький «Металург». Там кожна гра буде вимагати максимального прояву найкращих якостей. Наведу приклад. У групі 1999 р.н. наші нападники – Янаков та Михайленко – на двох у регулярному чемпіонаті забили 40 м'ячів. У фіналі ДЮФЛУ – жодного. Найкращі якості гравців проявляються в матчах із сильними суперниками, яких у нашій зоні було недостатньо. На ім'я Анатолія Конькова прохання вже відправлено, відбулася розмова та знайдене порозуміння збоку керівництва ДЮФЛУ, дитячих шкіл «Шахтаря», «Дніпра». Рішення з цього питання нам повідомлять у серпні.

- Команду 1997 р.н. – чемпіонів України – очолюють колишні гравці «Динамо» Сергій Беженар та Сергій Федоров. Бачите прогрес в їхньому професійному становленні?

- Я глибоко переконаний, що після професійної кар'єри гравець, якщо він хоче стати тренером, має кілька років попрацювати з дітьми. Із 1997 роком нам вдалася якісна робота в плані селекції. Той же Ковбаса, запрошений із «Арсенала», Чоботенко із Запоріжжя, Лапа, Сентябов... Є обойма гравців, навколо якої будується команда. Тренери якісно попрацювали, у фінальній грі з «Шахтарем» грамотно провели заміни. Вони допомогли переламати перебіг поєдинку, повернути ініціативу.

- Підбивши підсумки минулого сезону, які зміни будуть внесені до роботи школи?

- У першу чергу, всі тренери, які не виконали поставлені завдання, будуть переведені до молодших груп. Це не покарання, а природний процес. Надамо шанс тренерам, які вважають, що готові для роботи зі старшими групами. Віктор Кащей та Олег Хвоя очолили групу 1999 р.н. Із 1998 роком буде працювати Юрій Дмитрулін, а допомагати йому Артем Яшкін. Із хлопцями 1997 р.н. продовжать роботу Сергій Беженар та Сергій Федоров. Сподіваюся, ця ротація має привести до якісного поліпшення тренувальної роботи, а з нею й результатів.

- Справді, що старійшина школи – Віталій Григорович Хмельницький – пішов із тренерської роботи?


- Це об'єктивний процес. Віталій Григорович виявив таке бажання, а ми пішли йому назустріч. Десь йому стало важкувато, в тому числі й фізично, витримувати навантаження тренера групи. Віталій Хмельницький залишається у школі, у відділі селекції. Буде займатися пошуком юних гравців серед київських команд.

- Із тренерського корпусу школи до «Динамо» U-19 пішов Ігор Костюк. Є поповнення в особі Олександра Радченка. Це всі зміни, або будуть ще?

- У нас є певні зобов'язання, тренери перебувають на контрактах. Вимоги до них підвищуються, в тому числі й стосовно творчого підходу до проведення навчально-тренувального процесу. Президентом клубу перед школою поставлені серйозні завдання. Зараз ми трохи переведемо подих, команди та їхні тренери пішли у відпустку. А з нового навчального року, засукавши рукави, візьмемося за роботу. Будемо робити все від нас можливе, аби школа «Динамо» знову була на першій позиції.

© www.fcdynamo.kiev.ua

* Фото В.Раснера

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер