Олександр ІЩЕНКО: «У нас хороший випуск»

Олександр ІЩЕНКО: «У нас хороший випуск»

Про його підсумки розповів старший тренер школи Олександр Іщенко.

- Якщо орієнтуватися лише на підсумкову таблицю виступів команд «Динамо» в фіналах ДЮФЛ, до позитивних сторін можна мало що віднести. Мабуть, тут необхідно провести розмежування, адже ми неодноразово акцентували увагу, що головним завданням школи є підготовка перспективних гравців, які поповнять молодіжну команду, а в майбутньому зможуть дорости й до основної.

Проведені матчі у фіналах ДЮФЛ підтвердили правильність обраного нами курсу. Віддано пріоритет атакувальній грі. Можливо, десь трохи й обпалилися на цьому, як у грі з «Карпатами», в якій для здобуття чемпіонства нам було достатньо зіграти внічию, а в підсумку ми програли. Всі проведені ігри дали тренерам можливість отримати об’єктивну інформацію, зрозуміти, над чим потрібно працювати наступного року. В підсумку, не можу назвати мій перший рік роботи у школі успішним, але не можу назвати його й провальним.

- Зі школи вийшли хлопці 1995 року народження. Хто з них залишиться в системі «Динамо»?

- Це питання краще адресувати Олексію Михайличенку, а також тренерам Андрію Гусіну та Олександру Хацкевичу. Група гравців була на зборах з молодіжною командою та «Динамо-2», а В’ячеслав Лухтанов їздив із першою командою. Це свідчить про те, що в нас хороший випуск. Є хлопці, які цікавлять тренерів, а хто саме піде під їхнє керівництво – дізнаємося найближчим часом.

- Перед початком сезону в ДЮФШ відбулося багато кадрових перестановок, прийшли нові тренери, деякі з яких в минулому були успішними гравцями «Динамо». Як оціните їхню роботу?

- За такий короткий термін давати оцінку роботі тренерів буде непрофесійно. Ті напрямки, які ми виробили, розвиваються. Тренерами з техніки працюють Ігор Костюк та Артем Яшкін, функціональною підготовкою займається Микола Кушнір. Регулярно проводяться майстер-класи основного та молодіжного складу, «Динамо-2». Щоб усе це дало плоди – потрібен час. Наступний навчальний рік, який розпочнеться в серпні, покаже, наскільки правильним виявився обраний нами курс. Я більш ніж упевнений, що його підсумки будуть позитивними.

- Відсутність золотих медалей у фіналах ДЮФЛ не підштовхне до кадрових висновків?

- Корективи в роботі школи робляться за будь-яких результатів. Я би не робив висновків лише з того факту, що ми повернулися з Маріуполя без золотих нагород. Хоч, повірте, мені дуже прикро. Ми цілком могли розраховувати – особливо команди 1997 та 1998 років – на перші місця. Однак через певні обставини поступилися в ключових матчах. Хлопцям 1995 року у вирішальній грі з «Шахтарем» не вистачило мобілізації. Ми з Володимиром Онищенком дійшли висновку, що це проблема переходу до дорослого футболу. Вони вже «на контрактах», подумки в майбутньому. Все це призвело до вальяжності, тож цю гру ми програли перш за все психологічно. Розумію, що у футболі головний показник – результат. Але давайте не будемо застосовувати такі критерії до дитячого футболу. Хлопці всіх груп отримали призи найкращих гравців, це ще раз підтверджує, що в нас хороший матеріал, над яким необхідно працювати.

- Групи різного віку регулярно виступають в першостях Києва та України, проводять товариські матчі. Тренери звертають увагу на перспективних хлопців з інших команд?

- Питання селекції завжди актуальні. Не може такого бути, щоб у школі нею не займалися. У нас є три людини, які відповідають за цю роботу, до того ж цим займаємося всі ми, тренери. Було зроблено висновки за результатами виступів у фіналах ДЮФЛ, ми знаємо, які позиції в кожній групі потрібно підсилювати. Ця робота ведеться дуже інтенсивно.

- Наскільки реальне запрошення до ДЮФШ «Динамо» хлопців із команд-суперниць у фіналі ДЮФЛ?

- Ми сьогодні реально маємо казати, що в селекції на території України у нас є серйозний конкурент – донецький «Шахтар». Там працюють професіонали, до того ж «зубаті». Вони мають над нами перевагу – більш оперативно вирішують питання придбання футболістів.

- Попереду літо, як його будуть проводити учні школи?

- До 15 червня ми дограємо першість Києва. Чекаємо на рішення керівництва клубу щодо створення нової сформованої команди U-19, тому не відпускаємо на відпочинок гравців 1995 року народження, зараз вони продовжують виступати в першості міста. У вівторок на тренерській нараді школи було підбито підсумки сезону. Також із п’ятниці розпочинає працювати дитячий табір у Кончі-Заспі, в якому протягом 16 днів наші діти будуть оздоровлюватися та проходити відновлювальні заходи. А із серпня розпочнуться тренування та планова підготовка до нової першості України.

Світлана Полякова

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер