Олександр ІЩЕНКО: «Виховуємо не Мессі та Роналду, а Блохіних та Шовковських…»

Олександр ІЩЕНКО: «Виховуємо не Мессі та Роналду, а Блохіних та Шовковських…»

- Почнемо з того, що нещодавно відбувся перший тур першості України в чотирьох академічних групах: 1996, 1997, 1998 та 1999-го років народження. Всі наші команди здобули цілком прогнозовані перемоги з великими рахунками, але не варто робити акцент на результаті, а краще сконцентрувати увагу на тому, що хотілося б бачити в національній першості суперників більш високого рівня. Адже виходить, що ми не маємо повної картинки положення справ щодо рівня підготовки футболістів у команді ледь не до фінальних матчів змагання.

Але за рахунок участі в міжнародних турнірах у нас з'являється можливість корегувати і тренувальний процес, і підготовку, а також ставити перед гравцями певні завдання. До того ж влітку наші команди брали участь у різних змаганнях, як в нашій країні, так і за її межами, де ми виступили досить успішно. Хочеться подякувати керівництву «Динамо» і Ігорю Михайловичу Суркісу за те, що клуб іде нам назустріч і допомагає приймати участь в турнірах високого рівня.

- Ви вже керуєте дитячо-юнацькою футбольною школою з червня 2011-го. Чого досягли за цей час? Які ідеї зуміли втілити в життя?

- Чогось досягли – це занадто голосно звучить. На жаль, у минулому сезоні ми не дуже вдало виступили у фінальному турнірі першості України. Незважаючи на те, що «Динамо» - єдиний клуб, який брав участь у всіх вікових групах, ми завоювали лише три «срібла» і одну «бронзу», поступившись за цим показником головному конкуренту - «Шахтарю». З іншого боку, звернемо увагу на рівень футболістів, представлених у номінаціях «Найкращі», де ми маємо суттєву перевагу над гірниками. На першому місці стоїть завдання підготувати резерв у молодіжну команду. Що стосується ще одного важливого аспекту нашої діяльності, то це реорганізація і проведення тренувального процесу.

Ми взяли за основу «блоковий» метод підготовки. Перша частина - рухливість гравців. За неї відповідає Микола Миколайович Кушнір. Це дуже кваліфікований фахівець, педагог, який свого часу працював у штабі підготовки олімпійської чемпіонки Інесси Кравець, де відповідав за бігову підготовку.

Друга частина - технічна підготовка футболістів. До цього розділу входять удари, передачі та різні технічні прийоми. За це відповідають Артем Яшкін та Ігор Костюк. Я дуже радий, що нам вдалося залучити до роботи в «Динамо» цих фахівців, тому що тут важливий такий педагогічний прийом, як принцип наочності. Ми знаємо, що ці два екс-футболісти можуть не лише розповісти, а й показати, тому впевнені, що технічна оснащеність наших хлопців буде рости.

І третя частина блоку - тактична підготовка футболістів. Елементи командної гри, групові взаємодії. Це пресинг, швидкий перехід із оборони в атаку і навпаки. Це також індивідуальні дії захисників і виконавців групи атаки. За даний розділ відповідають старші тренери команд. Радий, що у нас працює багато колишніх гравців «Динамо». Сподіваюся, що вдасться залучити ще кількох тренерів, які мають досвід виступів за «біло-синіх», щоб була домінуюча більшість фахівців, які пройшли школу київського клубу, і досягали з ним гучних успіхів. Тренерів, у яких дух переможців у крові.

- Чи є в школі «Динамо» майбутні Мессі, Роналду або Ібрагімовичі?

- Давайте не будемо виховувати Мессі, Роналду та Ібрагімовича, а будемо пам'ятати про те, що у нас є і такі вихованці, як Блохін, Шевченко, Шовковський, Ващук, Косовський та багато інших. До того ж є ще хлопці, які й зараз сяють в основній команді «Динамо»! Повірте, не може бути такого, щоб з 260 осіб, які навчаються футболу у нас у школі, не було талановитих хлопців. Але, в першу чергу, важливо правильно організувати підготовчий процес. Також одним із ключових факторів є наявність шансу. У кожного гравця має бути шанс спробувати сили як у молодіжній, так і в основній команді. Досить згадати приклад Ярмоленка. Напевно, ми повинні зняти капелюха перед Валерієм Газзаєвим, який, попри всі нюанси його роботи, терпів, незважаючи на критику з усіх боків, ішов наперекір усьому, але ставив Андрія до складу. А сьогодні ми маємо виконавця, який радує нас своєю грою.

- Як проходить конкурсний набір до школи «Динамо»? Чи багато хлопців уже набрали?

- Критерії відбору всім відомі, вони опубліковані на офіційному сайті «Динамо». Ми попереджаємо батьків, що дитина повинна мати якусь початкову підготовку. Ви ж розумієте, що на сьогоднішній день, коли немає дворового футболу, дивитися на те, як діти просто бігають і нічого більше, страшнувато. З іншого боку радує той факт, що ми переглянули вже близько двох сотень дітей, і, якщо не рахувати дітей 2006 року народження, взяли до школи вже двох хлопців. Це дуже непоганий показник. До того ж до кінця місяця у нас ще чотири дні набору. Якщо ми запросимо ще кількох дітей, то буде добре.

- В яких міжнародних турнірах плануєте взяти участь нинішньої осені?

- 17 вересня наші хлопці летять до Індії – невідомий для нас регіон. Вперше ми вирушимо так далеко. Нам запропонували налагодити контакти, а також узяти участь у представницькому турнірі, де також виступають найкращі команди Азії. Будемо змагатися з командами Саудівської Аравії, Кувейту, Оману, Бахрейну та іншими. Буде дуже цікавий турнір. Нам важливо проявити себе на цьому рівні та в майбутньому, можливо, відкрити для «Динамо» даний напрямок.

Потім ми візьмемо участь у міжнародному турнірі з нагоди Дня визволення Києва від німецько-фашистських загарбників, який буде проходити з 2 по 6 листопада в манежі бази «біло-синіх» в Кончі-Заспі. Цей турнір є традиційним. Минулого року наші хлопці 1997 року народження здобули в ньому перемогу. Нинішнього року нам вже телефонувало багато команд, які хочуть взяти участь. Гадаю, що керівництво і президент «Динамо» Ігор Михайлович Суркіс підуть нам на зустріч і нам вдасться організувати цей турнір. Це хороший показник того, що футбольна школа київського клубу зберігає високе місце у футбольних колах, як країн СНД, так і далекого зарубіжжя.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер