Олександр Шовковський: «Ми не обмежуємось попаданням до групового турніру Ліги»

Олександр Шовковський: «Ми не обмежуємось попаданням до групового турніру Ліги»

Два дні. Саме стільки часу дано Олександру Шовковському (рівно як і іншим динамівським збірникам) на підготовку до матчу чемпіонату України проти донецького «Металурга».

Як за такий короткий проміжок часу відійти від важкого матчу поти чемпіонів світу та налаштуватись на бій в столиці Донбасу? У багаторічного кіпера «Динамо» на цей рахунок своя теорія.

- Не можу сказати, що зараз перебуваю в занепадницькому настрої, - говорить Олександр. – Від поразки ніхто не застрахований, якими б прикрими вони не були. Зараз відчуваю величезне бажання знову виходити на поле і знову перемагати.

- У якому з матчів більше сподобалась гра нашої збірної – проти Грузії чи Італії?
- Зрозуміло, проти Італії. Але результат від цього не зміниться. У футболі рахунок складається із забитих і пропущених голів. Різниця між ними, на мій погляд, в середу була не закономірною.

- В обох матчах збірна використовувала різних побудування захисних редутів, однак надійності це не додало. У чому причина? - Тактику на гру обирає тренер. Але якою б не була розстановка гравців на полі, на результат гри, частіше за все, впливають допущені помилки. Вони були як в матчі проти Грузії, так і проти Італії. Говорячи про них, маю на увазі не лише помилки захисників. Говорю в цілому, про команду, яка створила достатньо моментів, але не змогла їх реалізувати.

- Маючи мінімум шансів на потрапляння до фінальної частини, чи вдасться команді на фініші турніру налаштуватись на боротьбу?
- Виходячи на поле, гравець не повинен думати про стан своєї команди в турнірній таблиці. Значимість матчу не повинна впливати на його психіку. Якщо тренер довіряє місце в складі, значить ти повинен показувати максимум наявних можливостей, при цьому не забуваючи, що представляєш всю Україну. Тут тренери повинні вирішувати, кого випускати, а кого притримувати в запасі.

- Висновки з невдач потрібно буде робити по закінченні відбірного турніру?
- Після кожного матчу тренер і гравці повинні робити локальні висновки, а по завершенні турніру – загальні.

- Зараз активно мусується тема конфлікту Блохіна і Вороніна. Твоє думка не рахунок перепалки між тренером і гравцем після пропущеного м’яча?
- Не стану коментувати, це внутрішня справа команди. Якщо ж потрібен коментар, краще за все звернутись безпосередньо до Олега Блохіна чи Андрія Вороніна.

- Тобі доводилось вислуховувати претензії тренера після невдалих дій?
- Бувало, тренери виражали незадоволення моєю грою.

- Яке враження склало враження від святкового шоу, присвяченого 80-річчю «Динамо»?
- Найпозитивніше! Шкода лише, що взяти в ньому участь не вийшло – був задіяний у збірній. Це було правильно, зібрати на стадіоні практично всіх гравців, які у різні роки виступали за «Динамо» і приносили славу нашому клубу. Подякувати їм за віддані сили і здоров я. Приємно було побачити «Мілан». Приїзд на твоє свято найсильнішої команди Європи говорить про багато.

- Збулось твоє давнє бажання – «повішати» на емблему другу зірку…
- Це історія команди «Динамо». Зірка – данина поваги багатьом поколінням гравців, які завоювали, до слова, у чемпіонаті СРСР 13 золотих медалей. Тепер одна зірка символізує епоху до 1991 року, а друга – сучасну.

- У вересні-жовтні надзвичайно щільний календар. Чи вдасться гравцям «Динамо» витримати череду напружених матчів?
- Багато залежить від гравців та розуміння, в якому складному графіку доведеться працювати. Саме від того буде виходити наша функціональна готовність. Особисто для мене важливо підійти до матчу в хорошому психологічному стані. Можу навести приклад із практики. Я тиждень не тренувався, а попереду гра. За рахунок психологічної підготовки вдалось налаштуватись і зіграти на звичному рівні. Тренери самі знають, як підвести команду до функціональної готовності, для цього перед сезонні збори і тренування у ході сезону. Гравець повинен працювати індивідуально, самовдосконалюватись. Плюс, зараз у «Динамо» досить велика лава запасних. У головного тренера завжди є вибір, кого випустити на поле.

- Як відновлюєшся у настільки складний період, чи є секрети, які б базувалися на багаторічному футбольному досвіді?
- Мій дім. Тут я розслабляюсь і набагато швидше відновлююсь. Футбол у цей час відходить на другий план, його практично немає на екрані мого телевізора. Виняток становлять наші найближчі суперники. Зараз, приміром, не дивлюсь матчі «Шахтаря», адже нам із ними грати майже через два місяці. Збираюсь подивитись поєдинок «Роми» і «Сієни». Із побаченого важливо винести найцікавіше, все те, що може бути корисним у грі. Із плином часу і набранням досвіду, аналіз гри проходить практично автоматично.

- Керівництво вже поставило завдання на Лігу чемпіонів?
- Ми не обмежуємось попаданням до групового турніру Ліги. Конкретне завдання перед нами не ставили, але ми будемо старатись посісти одне із перших двох місць.

- Який результат на старті турніру для «Динамо» найбільш прийнятний?
- Будь-який, який в кінцевому підсумку приведе нашу команду до виходу до наступного раунду.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер