Олександр ТКАЧЕНКО: шляхом Шовковського

Олександр ТКАЧЕНКО: шляхом Шовковського

До таких сміливців належить і воротар молодіжного складу «Динамо» Олександр Ткаченко. У дитинстві, коли його захоплення футболом тільки зароджувалося, Саша любив грати в нападі. Трансформації Ткаченка-гравця в Ткаченка-воротаря посприяв тренер ДЮФШ «Динамо» Валерій Володимирович Шабельников, який помітив у Саші риси хорошого голкіпера і запропонував йому спробувати себе у рамці воріт...

Стати воротарем «Динамо» допоміг щасливий випадок

Народився Олександр Ткаченко 19 лютого 1993 року в місті Українка Обухівського району Київської області. Футболом Саша захоплювався з раннього дитинства. Вже у віці 7 років він почав грати за шкільну команду на обласних змаганнях. Перша команда Олександра мала символічну назву «Максима», і в ній під керівництвом свого першого тренера Володимира Коломійця майбутній голкіпер динамівської «молодіжки» вивчав основи футболу, готуючись до майбутніх звершень.

Хоча цих звершень могло і не бути, якби не випадок. Одного разу друг Саші запропонував йому з'їздити разом на тренування «Динамо». І там йому несподівано запропонували займатися в динамівській школі, на той момент в якості нападника... Згаданий раніше Валерій Шабельников допоміг розкрити 13 річному хлопчику воротарський талант. З «Динамо» на варті воріт Ткаченко став чемпіоном України серед юнацьких команд, а ще раніше в 2007 і 2008 роках по два рази вигравав чемпіонат і кубок міста Києва.

Одного разу в Хорватії...

Найбільш пам'ятними поки в кар'єрі Ткаченка є перші збори з молодіжним складом і перемога у престижному міжнародному турнірі в Хорватії в 2011 році, де Олександр став справжнім героєм фінального матчу. У вирішальній грі київському «Динамо» протистояли господарі, динамівці із Загреба. Основний час фіналу завершився внічию, і доля трофею вирішувалася в серії післяматчевих пенальті. У ній головною дійовою особою став наш герой, Олександр Ткаченко, який відбив три удари з «точки» і приніс «біло-синім» перемогу! Крім того, за підсумками турніру Саша отримав титул найкращого воротаря.

У першій частині сезону 2012/2013 Ткаченко пограв і за динамівських дублерів, очолюваних Олександром Хацкевичем, і за команду U-19 Валентина Белькевича. У складі молодіжки Ткаченко зазвичай поступався місцем в складі Бущану і Бойку, і провів лише 2 гри, одну з яких - в старті (голів не пропускав). А в команді U-19 зіграв 8 матчів (6 - у старті, 5 пропущених м'ячів).

В «Динамо» є з кого брати приклад

Ткаченко вже має досвід виступів за юнацьку збірну України. Він був одним з ключових гравців команди U-19 Олега Кузнєцова в раунді відбору на Євро-2012 серед юнаків. Дебютував у турнірах під егідою УЄФА Олександрія 10 листопаді 2011 року у відбірковому матчі проти Казахстану.

Потім він виграв, як колись на чемпіонаті світу знаменитий динамівський ветеран Олександр Шовковський, найважливішу для своєї команди серію пенальті у вирішальному матчі відбірного раунду проти Швейцарії.

У матчах елітного раунду проти Ізраїлю та Ірландії, які Україна виграла, Саша відстояв на нуль. Всього ж в п'яти матчах циклу він пропустив лише одного разу, а це вселяє певні надії. Чи не так?

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер