Олександр Заваров: «Джамп'єро Боніперті був великою людиною та справжнім синьйором»

Олександр Заваров: «Джамп'єро Боніперті був великою людиною та справжнім синьйором»

Боніперті присвятив туринському клубу всю свою ігрову кар'єру та все життя. Виступаючи в складі «Старої Синьйори» протягом 15 років (1946-1961), форвард відзначився 179 забитими м'ячами та зайняв почесне друге місце в списку найкращих бомбардирів «Ювентуса», поступаючись лише Алессандро Дель П'єро. У складі туринців Боніперті став п'ятикратним чемпіоном Італії та двічі вигравав національний Кубок.

У 1971-1990 роках Джамп'єро Боніперті очолював італійський клуб у якості президента, і під його керівництвом «бьянконері» дев'ять разів вигравали титул чемпіонів Італії, чотири рази завойовували Кубок країни, а також стали володарями ряду міжнародних трофеїв - Кубка володарів кубків, Кубка чемпіонів, Кубка УЄФА і Суперкубка УЄФА. З 2006 року і до дня своєї смерті Джамп'єро Боніперті був почесним президентом «Ювентуса».

Особистість Боніперті стала особливою в кар'єрі одного з видатних гравців київського «Динамо» - Олександра Заварова. Саме Боніперті був ініціатором переходу Олександра до «Ювентуса» - у 1988 році динамівський плеймейкер став одним із перших легіонерів із СРСР в італійському чемпіонаті. Виступаючи за туринців, у 1990 році Заваров виграв Кубок Італії та завоював Кубок УЄФА, ставши першим українцем-володарем цього трофея.

Олександр Анатолійович висловив щирі співчуття родині та близьким Джамп'єро Боніперті, а також футбольному клубу «Ювентус», згадуючи легенду «бьянконері» з глибокою повагою та вдячністю:

«Я перейшов із величного клубу у величний клуб. Синьйор Джамп'єро Боніперті, як президент «Ювентуса», поставився до мене дуже добре, у Турині мене зустріли прекрасно та порядно. Фігура Боніперті займає особливе місце в історії «Ювентуса», поряд із Мішелем Платіні, Роберто Баджо, Алессандро Дель П'єро.

Ми багато спілкувалися, зокрема й поза футбольним полем. Боніперті допомагав мені швидше увійти в курс справи й адаптуватися до життя в Італії. Рівняючись на таку людину, як він, ти самоорганізовуєшся та ставишся до своєї роботи з максимальною відповідальністю. Приклади Боніперті, Платіні надихають ставати кращим та прагнути до найвищого рівня гри, яку вони демонстрували.

Я завжди із задоволенням згадую Боніперті, це легендарний футболіст і велика людина. Справжній синьйор - у повному розумінні цього слова».

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер