Олександр Заваров: «Фінал Кубка України буде кращим, ніж фінал Ліги Європи»

Олександр Заваров: «Фінал Кубка України буде кращим, ніж фінал Ліги Європи»

Напередодні фінального поєдинку Кубка України «Динамо» – «Шахтар» відомий футбольний фахівець та тренер Олександр Заваров поділився своєю думкою та очікуваннями від гри з кореспондентом Інформаційного відділу «Динамо», а також зробив свій прогноз на матч:

- Гадаю, у футболістів обох команд наприкінці сезону присутня втома. Вони провели багато матчів у чемпіонаті та єврокубках. Але, безумовно, фінал є фінал.

- На ваш погляд, чи вплине на команду поразка в Маріуполі?

- Гадаю, так. Але в «Динамо» грають досвідчені футболісти, вони повинні вміти відходити від таких матчів. Адже фінал може бути раз у житті. Чемпіонат завершився, «Шахтар» – перший, «Динамо» – друге. Зараз стоїть зовсім інша мета – кубок, який однаково важливий для обох команд. Потрібно грати з чистого аркуша, не засмучуватися ж цілий рік. «Шахтар», можливо, теж переймається, що не обіграв «Барселону»... До речі, в останньому турі «гірники» втратили очки з «Дніпром». Але відтоді вже минуло достатньо часу.

- За загостренням пристрастей цей матч відрізнятиметься від нещодавньої гри в чемпіонаті?

- Звичайно. Грають наші провідні команди, буде багато боротьби. Гадаю, психологічно «Шахтар» трохи перевершує киян. Все ж таки, вони будуть грати вже в ранзі чемпіона. «Динамо» ж не потрібно ні за що реабілітуватися, це дурниці. Просто у «гірників» відчувається більше психологічної впевненості, але, повторюся, якщо в «Динамо» грають професіонали, які хочуть чогось досягти, вони мають виходити та показувати це на полі.

- На великий рахунок, який був у чемпіонаті, у фіналі Кубка очікувати не варто?

- Тоді на результат вплинули деякі суперечливі моменти – я маю на увазі перший гол із пенальті. Так, «Динамо» в тій грі справді виглядало краще, але ця перемога не спричинила такого ажіотажу, як мала.

- Від чого, на ваш погляд, буде залежати результат у Сумах? Що вийде на перший план?

- Передусім, вважаю, буде хороша гра. Навіть красивіша, ніж фінал Ліги Європи «Порту» – «Брага». Обидві команди грають в атакуючий футбол, тому матч має бути видовищним. А виграє той, у кого нерви міцніші та майстерності більше.

- А ви би на кого поставили?

- Якщо брати сезон у цілому, «Шахтар» виглядає прийнятніше. Результат спрогнозувати не візьмуся, але гадаю, багато голів забито не буде – гра завершиться з мінімальним рахунком в основний час. І серії пенальті не буде.

- «Динамо» вирушить до Сум у день гри. Як ви вважаєте, можливо, краще було б здійснити переліт напередодні?


- У той час, коли я був гравцем та тренером, ми зазвичай приїжджали за день. Але ми рідко літали літаками, а зазвичай їздили потягом чи автобусом. Уранці можна зробити зарядку чи провести маленьке тренування, і готуватися до гри. Принаймні, всі провідні європейські тренери, з якими я працював, робили так. Хоча, гра ввечері, тому, гадаю, час для відпочинку в команди все одно буде.

- Суми – щасливе місто для «Динамо»?

- Головне, що там хороший стадіон, приїде багато вболівальників, які створять футбольну атмосферу. Ми там одного разу планували зіграти, але випав сніг, і від цієї ідеї довелося відмовитися.

- Капітан «Шахтаря» Даріо Срна перед грою сказав, що багато чого буде залежати від кваліфікованого суддівства. Ви з ним погоджуєтеся?

- Я скажу так: якщо суддівство буде упередженим, потрібно розігнати всіх арбітрів разом із Колліною. Це неподобство псує наш футбол, уже набридло про це говорити. Звичайно, людина може помилятися, але якщо це робиться упереджено, необхідно вживати заходів. Набирати нові групи, які були б самостійними. А то в нас одні й ті ж судять, їх дискваліфікують, але вони ж потім повертаються. Це триває постійно і нічого не змінюється.

Не варто лякати суддю, але він мав розуміти, що матч буде дуже важливий та престижний. Обидві команди грають в єврокубках, тут не потрібно нікому допомагати. Нехай на перший план вийде футбол, а не суддівство.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер