Олександру ШОВКОВСЬКОМУ – 39!

Олександру ШОВКОВСЬКОМУ – 39!

Напевно не лише в Україні, а й у всьому європейському та світовому футболі не знайти більш вірного й відданого своєму клубу гравця, ніж киянин Олександр Шовковський.

Пройшовши всі щаблі становлення саме в «Динамо», починаючи із самих низів дитячо-юнацького футболу, Олександр тривалий час займав пост номер один у національній команді та продовжує охороняти рамку воріт у лавах «біло-синіх».

У кар'єрі легенди українського футболу були як злети, так і падіння, але з будь-яких ситуацій Шовковський, завжди максимально сконцентрований та урівноважений, виходив переможцем, а невдачі лише гартували характер великого спортсмена.

Разом із «Динамо» Олександр 12 разів вигравав золоті нагороди чемпіонату України й сім разів – срібні. Вісім разів здіймав над головою Кубок України й ще чотири рази – Суперкубок, грав у півфіналах Ліги чемпіонів та Ліги Європи, а також незліченну кількість разів визнавався найкращим гравцем місяця/року за версією різних ЗМІ, а в 1999-му навіть номінувався на «Золотий м'яч». Разом зі збірною України виступав у чвертьфіналі чемпіонату світу-2006.

У колекції Шовковського чимало й особистих рекордів.

Приміром, Олександр узяв участь у 15-ти розіграшах Ліги чемпіонів та її попередника Кубка європейських чемпіонів, що є абсолютним воротарським рекордом в історії. Також він стоїть поряд із Олівером Каном, Едвіном ван дер Саром та Ікером Касильясом, будучи одним із чотирьох голкіперів в історії, хто награв більше 100 матчів у Лізі чемпіонів та одночасно першим представником України, який встановив цей рекорд.

Його звитяга в серії пенальті у матчі 1/8 чемпіонату світу-2006 проти збірної Швейцарії ще довгі роки буде згадуватися не лише вітчизняними вболівальниками, а й світовою спільнотою, адже Шовковський став першим воротарем в історії мундіалів, кому вдалося не пропустити жодного м'яча в серії 11-метрових.

Досягнення Олександра можна перераховувати ще довго, але ми просто нагадаємо, що він – жива легенда. Легенда не лише «Динамо», а й українського, європейського та всього світового футболу.

У цей святковий день офіційний сайт «Динамо» (Київ) хоче побажати капітану команди міцного здоров'я, молодості та сили духу, удачі та успіхів у всіх починаннях, і щоб усі заповітні мрії втілилися в життя!

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер