Олексій Михайличенко: “Фундамент закладено. А який буде дім?”

Олексій Михайличенко: “Фундамент закладено. А який буде дім?”

Як завжди, напередодні старту чергового сезону у шанувальників київського "Динамо" з’явилась неабияка кількість питань. У минулий вівторок відповіді на багато з них були отримані безпосередньо від Олексія Михайличенко - у ході прес-конференції для представників численних вітчизняних і закордонних ЗМІ. Лише мимохіть торкнувшись теми першого Суперкубка України, наставник чемпіонів зазначив, що ці змагання - вже справа минулого, і надалі запропонував усім присутнім у конференц-залі динамівського клубного офісу акцентувати увагу лише на баталіях майбутнього.

- Олексій Олександрович, тільки одне питання стосовно одеського двобої . На ваш погляд, серія післяматчевих пенальті - це лотерея?
- Проти такої лотереї можна боротися єдиним способом - вигравати в основний час. Це і є найреальніший засіб . На тренуванні можна пробити сотні пенальті. Але усі вони будуть носити зовсім інший характер, ніж ті одинадцятиметрові, котрі виконуються після найтяжчої офіційної гри.

- Де і як ваша команда готувалася до сезону?
- За традицією останніх років - у Ялті. Була зроблена величезна робота, в основному - фізична. Футболісти мало контактували з м'ячем, хоча і встигли провести спаринг із маріупольським "Іллічівцем". У ньому кожний із гравців одержав можливість провести на полі 45 хвилин. У зборі брали участь 24 футболіста, і, що особливо приємно, абсолютно усі вони виконали запропоновану тренерським штабом програму підготовки.
Важливий і той факт, що за цей час у нас не тільки не поповнився лазарет, а, навпаки, на підході до загальної групи з’явився ряд футболістів. Так, Клебер вже тренується, а Сабліч має приступити до занять у найближчий час. Правда, у Гіоане й Онищенко проблеми складніші, й з їхнім поверненням доведеться зачекати. Цим хлопцям ще треба виконати роботу, яку зробили їхні партнери в Ялті.
Команда повинна бути збалансованою, важливо, щоб усі виконавці знаходилися в однаковій спортивній формі.
Ми традиційно дуже ретельно готувалися до майбутнього сезону. Однак встигли закласти лише фундамент, а от те, який будинок побудуємо на ньому , покажуть результати виступів.
Кілька слів про задачі , що ставляться перед "Динамо" на початку сезону. Звичайно ж, ми будемо змагатися за чемпіонське звання, за Кубок України, і дуже хотілося б подалі пройти в Лізі чемпіонів. Але це - загальні цілі, а на даний момент стоїть задача потрапити до Ліги чемпіонів. Усе повинно бути послідовно.
До речі, певно , вам буде цікаво довідатися , що сьогодні ввечері таємним голосуванням динамівці оберуть капітана команди на майбутній сезон. Причому в цій процедурі будемо брати участь і ми, тренери. У минулому сезоні капітаном, як відомо, був Валентин Белькевич.

- У якому стані знаходиться зараз Нанні?
- На тренувальному зборі в Ялті, так само як і Пеєв, Лєко і Верпаковскіс, він працював за індивідуальною програмою. На даний момент Роберто знаходиться в непоганій формі, однак назвати її ідеальної я не можу. Можливо, йому доведеться зіграти кілька ігор за дублюючий склад . Це допоможе йому швидше здобути оптимальну форму.

- З огляду на високу конкуренцію за місце в першій клубній команді, чи не вважаєте ви, що талановита молодь може просто "закиснути" у дублюючому складі ?
- "Дубль" є однією зі сходинок на шляху до заявки на ігри першої команди. Хто в резерві покаже себе з найкращого боку, того і будемо залучати в основний склад . Наші молоді футболісти - Яценко, Алієв і Милевский - практично без перерви після закінчення сезону почали підготовку до юнацького чемпіонату Європи. Тому чекати на їх швидке повернення не слід.
Ми дамо їм час на відновлення і підготовку, щоб вони в повній боєздатності влилися в ігровий і тренувальний ритм команди.
Дійсно, на даний момент конкуренція зростає. Якщо раніше в нас була одна, так би мовити, допоміжна команда - "Динамо-2", то тепер їх дві .

- Зважаючи на все, цим літом прихід групи новачків не планувався?
- Поки нашу команду поповнив один гравець - Мілош Нінкович. Він сумлінно відпрацював на зборі в Ялті, однак через невелике ушкодження зв'язок не зміг взяти участь у вищезгаданому тренувальному двобої з "Іллічівцем". Тепер зі здоров'ям у Мілоша все нормально, і 14 липня, швидше за все, ми зможемо його побачити в грі за дублюючий склад .
Зазначу, що нас не цікавить вік футболіста, його національність або заробітна плата. Головне - рівень гри, що цей футболіст демонструє. У команді повинна бути нормальна спортивна, я б навіть сказав - чоловіча, конкуренція. Про це, до речі, учора йшла мова і на предсезонной зустрічі команди з президентом клуба Ігорем Суркісом.

- "Шахтар" проводить активну трансферну політику, тоді як "Динамо" обмежилося лише одним новачком. Виходить, ви цілком задоволені комплектацією команди?
- Тут недоречні порівняння з "Шахтарем". У гірників зовсім інша ситуація: прийшов новий тренер, що, зрозуміло, по-своєму бачить і будує гру. Ми не шарахаємося із боку в бік у цьому питанні. Хоча ніхто і не відмовляється від доукомплектації: трансфери ще будуть, але лише у випадку стовідсоткової впевненості в необхідності придбання конкретного гравця.

- З появою дублюючого складу чи були внесені якісь корективи до методики тренерської роботи?
- Спочатку ми розділили команду на дві групи, одна з яких працювала в Ялті, а друга - під керівництвом Володимира Онищенка - у Києві . Дублюючий склад тепер буде тренувати Віктор Кондратов, а в "Динамо-2" помічником старшого тренера призначений Сергій Шматоваленко. Крім того, на всіх матчах "дубля" по черзі буде працювати один з моїх чотирьох помічників - Зуєв, Михайлов, Кузнєцов або Дем'яненко.

- А хто саме - "Динамо-2" або "дубль" - буде тепер пріоритетом у підготовці футболістів для першої команди?
- Зараз важко відповісти на це питання, оскільки невідомий рівень турніру команд-дублерів. Що стосується, скажімо, "Динамо", то можу завірити, що в нас колектив буде боєздатним, і ми хотіли б бачити такі ж склади в суперників. Молодь краще "обкатувати" в турнірі команд Першої ліги, де футбол більш твердий, чоловічий . Виходячи з регламенту змагань, ми можемо в першій команді задіяти гравців із другої, а от зворотній "обмін" вже неможливий.

- Як справи в команді з "мовним бар'єром"? Наскільки динамівські легіонери вже адаптувалися в Україні?
- В ідеалі, гравець, звичайно, повинен розмовляти на нашій мові . Але якщо він дуже хоче зрозуміти що від нього вимагає тренер, упевнений, він зможе це зробити. Ті хлопці, що прийшли раніше (наприклад, Діого Рінкон, Каддурі), вже непогано розуміють російською і навіть пройнялись динамівським духом. На даному етапі проблем у спілкуванні не виникає. Виключення складають хіба що Нанні й Клебер, що через травми мало працювали в основній групі. Але, упевнений, згодом і тут усе стане на свої місця.

* * *

Не залишився без уваги на прес-конференції з боку братії, що пише і знімає, і Валентин Белькевич, що прийшов разом зі своїм головним тренером. Капітан "Динамо", зокрема, завірив, що і він особисто, і його партнери по команді на зборі в Ялті витримали всі запропоновані навантаження і перебувають нині в гарному фізичному стані, хоча цілеспрямовано і не готувалися до матчу за Суперкубок. Підготовка велася до всього першого кола чемпіонату і до Ліги чемпіонів, помітив Белькевич.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер