Анатолій Дем'яненко: «Ігрова дисципліна на першому плані»

Анатолій Дем'яненко: «Ігрова дисципліна на першому плані»

 Перша частина розмови наставника «Динамо» з клубною телегрупою «Динамо-TV».

- Свого часу ви сказали, що потрібно дотримуватись своїх принципів, не звертати зі шляху та висловили впевненість, що «Динамо» рухається у правильному напрямку. Цей сезон практично завершився. Чи збулись ваші передрікання?

- Ні, не все пройшло так, як хотілося б. Нам є над чим працювати. Згадайте. У Лізі чемпіонів команда виступила вкрай невдало. Після першої гри виявилось, що футболісти та тренери не готові психологічно. У чемпіонаті та Кубку України були різні матчі – і хороші, і посередні. Пройти весь сезон на одному рівні дуже важко. У цілому ж, не всі поставлені завдання ми виконали. Перш за все, справа в єврокубках…

- Що для вас «вірний шлях «Динамо»?
- Дуже важко грати в сучасний футбол, коли гравці і атакують, і захищаються великими силами. У команди повинно бути в запасі декілька тактичних варіантів, які застосовуються у залежності від суперника. Крім того, для «Динамо» потрібно виховувати своїх гравців, молодих хлопців із дубля та другої команди. Хотілось, щоб вони прогресували, не соромились та боролись за місце в основному складі.

- Із грудня працює оновлений тренерський склад на «нижчих рівнях» клубу. Ви задоволені їхньою працею та вашою взаємодією?

- Так, мені подобається робота і Юрія Калитвинцева, і Геннадія Литовченка. У їхньому розпорядженні є низка молодих обдарованих гравців. Напевне, з нашої сторони буде правильно більше довіряти перспективним футболістам. Будемо залучати їх до ігор тренувань першої команди. Потрібно, щоб вони відчували увагу до себе, розуміли, що все залежить лише від них.

- Чий прогрес ви би відзначили?

- Віталій Мандзюк росте як футболіст, прогресують Кравець, Лисенко, Воронов, той же Нінкович залікував травми та претендує на місце в основі. Шанс є у кожного, але важлива стабільність. Для молодого гравця цілком характерно після хорошого матчу знаходитись у тіні декілька зустрічей.

- У вас хороша статистика матчів проти «Шахтаря». Чи можна сказати, що ви знайшли той «тактичний ключ», що дозволяє вдало грати проти основного конкурента?

- У матчах із «Шахтарем » ми будували нашу тактику виходячи із сильних та слабких сторін суперника. Як бачимо, це дало позитивний результат. Крім того, ми провели з хлопцями серйозну психологічну роботу. Незважаючи на те, що всі розуміли з ким і за що граємо, поговорити по душам із футболістами було б не зайвим. Важливо було не «перегнути палку», не чинити на них надмірного тиску, у той же час дати зрозуміти, що ми чекаємо від гравців. На мій погляд, тренерському штабу це вдалось. Дисципліна, ігрова дисципліна, на першому плані. Це стосується всіх.

- Президент клубу розповів, що напередодні матчу вас забрала «швидка»…

- Так, за день до гри лікарі забрали мене у лікарню з нирковими кольками. Але після втручання медиків мені стало легше і вже близько десятої години вечора я повернувся на базу. Найкращим лікарством стала гра динамівців, я дуже вдячний хлопцям за те, що вони виклались у кубковому фіналі та добились перемоги.

- У травні переважну більшість голів забили наші бразильці. Можна сказати, що період адаптації повністю завершився та їхнє ставлення до справи стало важливою складовою успіху?
- Я би не хотів нікого виокремлювати особисто. У «Динамо» ж грають не лише бразильці та українці. Так, наші південноамериканці позбавились своїх травм та заграли так, як ми очікували. Ще раз повторюсь, заслуга в успіхах команди належить усім гравцям. Просто так сталось , що саме в травні бразильці зіграли ефективніше за всіх в атаці.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер