Анатолій Колоша: «Наше поле дощів не боїться»

Анатолій Колоша: «Наше поле дощів не боїться»
Анатолій Калоша

По всій території України другий тиждень йдуть безперервні дощі. У багатьох регіонах, у тому числі і столичному, у вересні випала подвійна, і навіть потрійна норма опадів. Наприклад, у Києві, при середній місячній нормі 47 мм, з 1-го по 22-е вересня вже випало 118 мм. Погані погодні умови паралізують життя міста. Ускладнюється дорожній рух, підтоплюються житлові будинки і школи, піднімаються грунтові води.

Нелегко в цьому плані довелося стадіону «Динамо» ім. Валерія Лобановського. Восени на клубній арені, окрім домашніх поєдинків «Динамо» в чемпіонаті України і Лізі чемпіонів, грає ще одна столична команда - «Арсенал». Кореспондент клубного Інформаційного відділу поцікавився у заступника директора стадіону Анатолія Колоши, як газон витримує проливні дощі і велику кількість матчів, при цьому залишаючись у хорошому стані,

- Моєї заслуги в цьому немає, просто так влаштоване поле, - скромно відзначив Анатолій Якович. - Все залежить від основи, на якій «лежить» газон. Якщо за агротехнічними показниками й аналізом грунту основа газону складається з піску більше ніж на 90%, поле чудово пропускає воду. Це дає можливість зберігати газон у чудовому стані. Ви бачили, що останній матч «Арсенал» і «Шахтар» грали за жахливих погодніх умов: дощ лив перед і під час матчу. Але, тим не менш, гра пройшла нормально. Я заходив до роздягальні обох команд, гравці залишилися задоволені станом газону. Поле не «пливло», не було «важким» для гри. Після матчу дощ ще йшов дві доби, а на полі немає ані води, ані калюж.

- Виходить, кількість опадів мало впливає на якість поля?

- Річ у тому, що дренаж нашого газону може «прийняти» близько 1000 кубометрів води. А пропустити, умовно кажучи, стільки, скільки литиме. Ми бачимо це зараз, коли три доби йдуть дощі, а газон залишається в нормальному стані.

- Збільшення кількості матчів негативно впливає на стан поля?

- Звичайно. Я був проти, щоб «Арсенал» грав із «Шахтарем» у нас. Справа тут не в дощі, а в короткому проміжку після гри «Динамо» в Лізі чемпіонів проти лондонського «Арсеналу», яка також проходила не за найкращих погодних умов. Зараз же на дворі не літо! Восени, за температури 8-10 градусів вдень і ще меншої вночі, поле має відпочивати й адаптуватися до нової гри впродовж семи днів. Тоді буде все нормально. Якщо матчі проходять раз на тиждень, все чудово. А якщо в середу закінчився один матч, в неділю починається другий, а третій проходить у п'ятницю, такий графік може позначитися на якості поля.

- До матчу з «Кривбасом» вистачить часу відновити газон?

- Іншого вибору в нас немає. До гри залишається кілька днів, і якщо дощ припиниться, тоді встигнемо. Потрібно розуміти - яким би хорошим не було поле, коли на нього постійно виливається така кількість води, та ще за низької температури повітря, будь-яке покриття може не витримати. Якби температура повітря була вищою за 15 градусів, для газону було б значно легше переносити опади.

Світлана Полякова, Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер