Анатолій Колоша: «Семінар з догляду за полями був корисний»

Анатолій Колоша: «Семінар з догляду за полями був корисний»

У вівторок, 17-го травня, на стадіоні «Динамо» ім. Валерія Лобановського відбувся міжнародний семінар за участю Федерації Футболу України, присвячений сучасним технологіям догляду за футбольними полями.

У семінарі брали участь віце-президент Федерації футболу України, голова Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань ФФУ Борис Воскресенський, заступник директора стадіону «Динамо», головний агроном Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань ФФУ Анатаолий Колоша. Також із доповідями виступили представники іноземних компаній голландець Ян Ван Вінден і німець Матіас Вінкельман.

Детальніше про захід ми попросили розповісти заступника директора стадіону «Динамо» Анатолія Колошу:

- На семінар були запрошені агрономи клубів Прем'єр-ліги та першої ліги, загалом 54 людини з різних куточків України. Головними темами семінару були: «Сучасні технології догляду за газоном та декоративними рослинами за допомогою добрив пролонгованої дії компанії COMPO (Німеччина)» та «Оптимальні травосуміші для України, інноваційні технології компанії Barenbrug (Голландія)».

У вступному слові Борис Воскресенський сказав, що ми готуємося до Євро-2012, тому нам важливо знати про нові травосуміші та добрива, які є запорукою якості футбольних газонів. Фахівець із голландської компанії Barenbrug наочно продемонстрував нові селекційні розробки трав компанії, які покращують якість газонів та стійко переносять високі навантаження у вигляді холоду та спеки.

Представник німецької компанії COMPO розповів про добрива пролонгованої дії. Це речовини, які при потраплянні на газон діють не відразу, а поступово, під впливом кислот та вологи, забезпечуючи живлення рослини. Це дуже вигідно, оскільки покращується якість живлення, а по-друге, у цих добривах є велика кількість мікроелементів.

- Яким досвідом ви ділилися на семінарі?


- Я виступив із доповіддю про застосування оптимальних складів травосумішей і добрив пролонгованої дії при будівництві та експлуатації спортивних газонів. У ній я дав оцінку травам, поділивши їх на зимостійкі та спекостійкі, розповів про те, які трави краще використовувати на стадіонах, залежно від їхнього місцезнаходження та клімату. Також розповів про те, що необхідно знати при використанні добрив, і як ними користуватися.

- А чи дізналися ви щось нове від іноземних фахівців?


- Так, звичайно. Наприклад, голландська компанія розробила новий сорт трави, який називається SOS і дуже швидко сходить, причому, за низької температури. Можна сказати, що це «порятунок газону». Попри те, що це новинка, ми вже встигли її застосувати. Коли в нас були проблеми з газоном, ми внесли близько 200 кг насіння цієї трави, і, завдяки ній, газон швидко відновився.

Також цікавою була доповідь про добрива для спортивних газонів, нашому полю вони дали добрий результат. Наприклад, застосування «агросила» під дерен, який міняємо у воротарській площі, призводить до того, що за три дні він приростає намертво. Ще в них розроблені хороші добрива для зимового періоду. Словом, семінаром залишилися задоволені всі, – як доповідачі, так і присутні.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер