Анатолій КОЛОША: «Вчимося у англійців, як розвивати клубну інфраструктуру»

Анатолій КОЛОША: «Вчимося у англійців, як розвивати клубну інфраструктуру»

Про свої враження від поїздки він розповів в інтерв’ю офіційному клубному сайту.

- Минулого року президент ФК «Динамо» (Київ) Ігор Суркіс сказав, що буде розвивати інфраструктуру спортивних споруд клубу. Зокрема, були реконструйовані поле стадіону «Динамо» імені Валерія Лобановського та два поля на базі в Кончі-Заспі. Думаю, це лише початок. Звичайно, у зв’язку з цим постало питання обслуговування газонів більш сучасною технікою, ніж у нас є на даний момент.

Моя перша поїздка до Англії відбулася 20 років тому, й відправив мене туди тодішній президент ФК «Динамо» (Київ) Григорій Суркіс. Підсумком тієї поїздки стало придбання, першими в Україні, справжньої професійної техніки для обслуговування футбольних полів – стрижки, догляду за ними, внесення різноманітних сипучих речовин, аерації, поліпшення дренажної поверхні ґрунту тощо. Пам’ятаю, що тоді ми придбали техніки на 250 тисяч фунтів стерлінгів – значні гроші за тими часами.

Коли питання оновлення техніки постало цього разу, ми разом із керівником напрямку інфраструктурних проектів ФК «Динамо» (Київ) Андрієм Пантюховим знову поїхали до англійського Іпсвичу. Нас дуже добре зустріли, була доволі насичена триденна програма. Зокрема, ми ознайомилися з компанією, яка працює з 1832 року й є родоначальником механізмів із будівництва, обслуговування та експлуатації футбольних газонів. Зараз у компанії американські власники, вона займається не лише виготовленням сільськогосподарської техніки, а й виробництвом та доглядом за військовою технікою – літаками, гелікоптерами тощо. Якість продукції, звичайно, поліпшилася, з’явилися більш удосконалені машини та потужніші за своїм обсягом. Приміром, на базі ФК «Іпсвич», де нам вдалося побувати, є 20 футбольних полів, які обслуговують лише вісім людей, і все це завдяки новій сучасній техніці. Але при цьому й навантаження на поля там, чесно кажучи, у рази менше, ніж на нашій базі в Кончі-Заспі…

Також ми побували на заводі, нас ознайомили із виробництвом техніки. Порівняно з моїм першим приїздом до Англії, все, звичайно, змінилося. Практично все стало автоматизованим, починаючи від нульового циклу й до кінцевого, але при цьому деякі процеси продовжують робити вручну, що, без сумнівів, підвищує якість продукції.

- На яких марках техніки зупинили свій вибір, які сподобалися найбільше?

- Зі зразків техніки, які ми пропонуємо для Кончі-Заспи, можу відзначити машини марки Jacobsen 250 та Jacobsen 305. Вони мають захват три метри, швидкість – 25 км/год, завдяки чому стрижуть поле стандартних розмірів лише за 15 хвилин. Судячи з цього, не дивно, що в Англії дві машини можуть упоратися з двадцятьма полями за один робочий день… Також ми зупинили свій вибір на техніці марки Mastiff, яка є найкращою на даний момент для якісної підготовки футбольних газонів, американської фірми Mataway, що підсіює та поліпшує структуру поверхні газону, а також машинах марки Cushman Topdresser, які розсипають сипучі речовини на поля.

Усі свої побажання ми висловили президенту клубу Ігорю Суркісу, й тепер усе буде залежати від його рішення. Маємо намір повністю оновити склад техніки, яка нам слугувала впродовж останніх двадцяти років.

- Можете розкрити секрет газонів на англійських стадіонах, які витримують колосальну кількість матчів протягом одного сезону? Й так кожного року…

- Можу сказати, що на стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського минулого року також випало немаленьке навантаження. При цьому у нас це стадіон не еліт-класу… А от НСК «Олімпійський», який таким вважається далеко не завжди може похвастатися, на відміну від нашого стадіону, газоном високої якості.

Коли я вперше приїхав до Англії, мені вдалося познайомитися з Аланом Фергюсоном. У себе в Іпсвичі він мав найкращий газон на Туманному Альбіоні, я, у свою чергу, мав найкращий газон не лише в Україні, але й у країнах колишнього Союзу. Ми дуже довго спілкувалися, ділилися своїм досвідом, і дійшли висновку, що все залежить від техніки. Зріз трави та дерну, рівномірний розподіл сипучих речовин, підсів, аерація – з усім цим, безперечно, машина впорається набагато швидше та якісніше, ніж люди.

Нинішній грінкіпер «Іпсвича» дуже здивувався, дізнавшись, що ми замінили дернину на своїх полях, адже це дороге задоволення. В Англії ця процедура коштує близько мільйона фунтів стерлінгів, у нас же – близько 1,5 мільйона гривень, тобто у 30 разів дешевше. Таким чином, завдяки автоматизованій техніці небагаті клуби підтримують поля у прекрасному стані впродовж кількох років, а такі гранди, як «Манчестер Юнайтед» чи «Челсі», можуть дозволити собі міняти дернину хоч після кожного сезону. Ось у цьому й приховано головний секрет їхніх полів.

* фото В.Раснер

Copyright © 2016 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер