Анатолій Крощенко: «Структура ДЮФШ постійно вдосконалюється»

Серед випускників футбольної школи «Динамо» двоє володарів «Золотого м’яча» (Олег Блохін та Андрій Шевченко), а також десятки гравців національних збірних СРСР та України, чемпіони національних першостей різних країн. Зараз у «Динамо» приділяється велика увага підготовці підростаючого покоління, відповідно – особливі вимоги до тренерського корпусу школи, який очолює відомий спеціаліст Анатолій Крощенко. Про останні новини в ДЮФШ «Динамо» ім.Валерія Лобановського та плани на майбутнє Анатолій Миколайович розповів в інтерв’ю клубному Інформвідділу.

- У січні на турнірі у Словаччині «Динамо» (U-10) було представлено двома складами. Ви задоволені результатами виступів наших команд?

- Це ми визначаємо за спортивним принципом. Якщо команда займає перше місце, цей результат вважається успішним, якщо у трійці призерів – уже не добре, якщо у п’ятірці – задовільно. У нас одна команда зайняла перше місце, друга вибула на стадії 1/8 фіналу. Тому, враховуючи, що у змаганнях брав участь один і той же вік, можна вважати результат задовільним.

- Минуло чотири роки після зміни структури підготовки гравців у ДЮФШ «Динамо». Можете підбити перші підсумки?

- Раніше тренер набирав семирічних дітей і вів їх 10 років. У підсумку, наприклад, не має жодного гідного хлопчика. Пред’являєш тренеру претензії, а у відповідь: «ось, я наступних наберу, тоді мають бути». Тому в нас тривалий час було обмаль успішних випускників. Після того, як я випустив 1975-й рік (Шовковський, Федоров, Ващук, Баланчук, Медведєв), у Шпакова ще 1976 рік народження був непоганий, а після цього «пустеля Сахара». Довелося поміркувати, чому так відбувається?

В «Аяксі», наприклад, у дітей кожен рік змінюється тренер. Ми проаналізували ситуацію на тренерській нараді клубу та вирішили, що ані діти, ані тренери не готові, щоб усе змінювалося кожного року. У зв’язку з цим у нас дещо інша система. У 7 років тренер набирає дітей та веде їх 3 роки. Після цього йдуть два періоди по два роки, й три роки Академічної групи. Таким чином, протягом десяти років із майбутнім футболістом працюють чотири різних тренери. Кожен наставник спеціалізується в окремому віці та має можливість накопичувати «вузькі» знання.

- Які ще нововведення очікуються в школі найближчим часом?

- Ми прагнемо вдосконалювати структуру. Наприклад, під час переходу дітей з молодшої групи до старшої, приймаючий тренер має досконально знати хлопців. Для цього тренер молодшої групи має скласти на кожного характеристику, до якої увійдуть окрім технічного і фізичного тестування медичне обстеження. Будуть й інші нововведення. Як ви розумієте, всі вони спрямовані на вдосконалення роботи клубної школи, як наслідок підвищення рівня її випускників.

- Скільки хлопців зараз готується стати футболістами?

- Приблизно 500. Можливо трохи більше, тому що зараз у нас відбувається період об’єднання, коли з чотирьох залишається дві групи, згодом із двох одна, котра має в наступному році перейти до Академії.

- В одному з інтерв’ю ви зазначили, що в кілька разів зменшилася кількість дітей, які приходять на набір до школи. Яка зараз ситуація?

- Мало що змінилося, а причина в цьому проста. Раніше в районах усі школи були безкоштовні й у футбол грали, як правило, діти з малозабезпечених сімей. У нас навчання залишилося безкоштовним, але дітей потрібно привозити на тренування, а батьки зайняті роботою й іншими питаннями. Від цього страждає масовість, а внаслідок і можливість для селекції. Інколи юнаки приходять до нас у віці 12 років, коли вже самостійно можуть їздити в громадському транспорті, але це вже запізно.

- Які в ДЮФШ плани на майбутнє, в яких турнірах плануєте брати участь?

- Це традиційні турніри в Італії та Франції. Нещодавно група 1997 року народження їздила на збори до Туреччини. Під час весняних канікул відбудеться турнір серед хлопців 1996 року на честь визволення Києва. До нас приїдуть команди з Німеччини, Росії. Група 1995 року поїде на турнір до Ростова, а група 1994 року братиме участь у турнірі пам’яті колишнього тренера «Динамо» Юрія Морозова, який традиційно проводиться в Санкт-Петербурзі. Будуть й інші змагання, але про них повідомлю пізніше.

- Чим команди різних вікових категорій займалися взимку?

- З групи 1993 року народження, на сьогоднішній день найстаршої, наставник молодіжної команди «Динамо» Володимир Мунтян узяв із собою 12 чоловік на збір. Серед команд 94, 95, 96 та 97 років провели внутрішньошкільні змагання.

- Кого зараз із випускників ДЮФШ вважаєте головними претендентами на виступи в першій команді «Динамо»?

- Можу виокремити Владислава Калитвинцева, якого Валерій Газзаєв взимку взяв на збори. До речі, він лише 1993 року народження! Є й інші хлопці. Варто зауважити, зараз наші вихованці грають у десяти клубах вищої ліги. У «Металісті» – Олійник, Лисенко та Слюсар, в «Шахтарі» – Кучер та Худжамов, у «Дніпрі» – Мандзюк і так далі. Резонно, що більше за всіх наших вихованців у «Динамо».

- Як ви вважаєте, чи буде надалі «Динамо» робити ставку на випускників школи?

- Гадаю, що клубу набридло купувати посередніх легіонерів. Статистика - наука вперта. Аналізуючи її, прийшов до висновку, що при досягненні клубом найвищих результатів більше половини складу «Динамо» представляли кияни.

Ілля Губань, спеціально для Інформаційного відділу ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер