Анатолій ШЕПЕЛЬ: «Мета у нас одна – виховання особистостей і гравців високої кваліфікації»

Анатолій ШЕПЕЛЬ: «Мета у нас одна – виховання особистостей і гравців високої кваліфікації»

Успішність футбольного клубу багато в чому залежить від результатів роботи його дитячо-юнацької школи. Динамівську ДЮФШ ім. Валерія Лобановського вже більше 15-ти років очолює чемпіон СРСР 1974 року в складі київського «Динамо» Анатолій Шепель. Він розповів офіційному клубному сайту про роботу школи, досягненнях її вихованців і тренерів:

- Мета у нас одна - виховання особистостей і гравців високої кваліфікації, які потраплять у перший склад «Динамо» і будуть вирішувати завдання європейського та світового рівня. А для нашого клубу вони одні - перемога у всіх турнірах, де команда бере участь, адже «Динамо» приречене на успіх. А, власне, результати змагань - це дитяча стимуляція, показник нинішнього часу, але не показник динаміки майстерності дитини в цілому. Оскільки основне завдання динамівської ДЮФШ - поповнення навіть не резерву, а основного складу першої команди.

- Але на шляху до цього необхідно пройти багато сходинок. Це досить складний процес?

- Так, і він починається з семирічного віку дитини, яка потрапляє в нашу футбольну школу. Наступні етапи враховують спадковість - генетику, стан здоров'я юного футболіста і талант, яким його наділив Господь. А все інше - виховання, технічне навчання, отримання відповідної фізичної підготовки - це робота тренера.

- Шкільна система освіти передбачає, що кожні два-три роки у дітей змінюються тренери. Такий підхід виправдовує себе?

- Будь-яка схема обирається, виходячи з того, чи сприяє вона прогресу динаміки в отриманні конкретної футбольного освіти. Немає жодної схеми, яка б була оптимізованою. Існує просто можливість отримання освіти у висококваліфікованого тренера. Що частіше дитина буде зустрічатися з такими фахівцями, як Шпаков, Хмельницький, Семенов та інші, то більшу користь вона отримає. Плеяді тренерів, яких я згадав, сьогодні вже за 60, і бажано, щоб вони продовжували працювати якомога довше.

- За якими критеріями та якостям обираються ті чи інші тренери?

- На це питання неможливо відповісти одним рядком, це цілий цикл лекцій. Потрібно виявити, чому тренер займається дітьми, які у нього можливості, чи дано йому працювати педагогом у футбольній школі. Ми звертаємо увагу на його нервову підготовку, рівень освіти, психологію та погляди на життя. Так визначаємо, з якою віковою категорією дітей тому чи іншому тренеру краще працювати.

- Ви переймаєте досвід закордонних колег? Тренери беруть участь у закордонних стажуваннях?

- А чому ми повинні на когось рівнятися? Наша школа виховала гравців серйозного рівня, серед них і два володарі «Золотого м'яча» - Блохін і Шевченко. Ми повинні займатися одним - динамікою прогресу, який полягає в результаті, якого досягають вихованці на європейському рівні, включаючи ігри в першому складі «Динамо» і збірної.

В День народження побажаємо Анатолію Миколайовичу міцного здоров'я, щастя, професійних успіхів, удачі в усіх справах, нових звершень і перемог його підопічних.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер