Андрій Біба та Володимир Мунтян на святі ретровиків-автолюбителів

Андрій Біба та Володимир Мунтян на святі ретровиків-автолюбителів

26 жовтня колекціонери та реставратори ретроавтомобілів зібралися на головній площі країни – Майдані Незалежності – де у святковій та невимушеній атмосфері, чому сприяла сонячна погода, провели час.

На свято ретровиків завітали легендарні футболісти «Динамо» Андрій Біба та Володимир Мунтян. Автолюбителі з багаторічним стажем із величезним інтересом поринули в атмосферу своєї молодості, відтворену київськими умільцями в образі популярних автомобілів минулих років. А розпочався візит динамівських знаменитостей із вельми незвичної пропозиції – покуштувати смачної кави в мобільному кофебусі. Зусиллями ентузіаста Вадима Навроцького було відновлено автобус ЛАЗ-695, на якому, цілком можливо, свого часу їздила команда «Динамо». У його салоні, в теплій, по-справжньому сімейній атмосфері Андрій Біба та Володимир Мунтян згадували багато цікавих фактів зі своєї молодості, розповідали про друзів-динамівців, чиєю пристрастю були автомобілі.



Трохи пізніше, вийшовши з мікрофоном до ретровиків та простих перехожих, чий живий інтерес не дозволив пройти повз відполіровані авто, що переливаються на сонці, Володимир Мунтян згадав цікаву історію зі свого насиченого на події життя: «Пам'ятаю, перемагаємо ми в Базелі в 1975 році в фіналі Кубка Кубків «Ференцварош». Після гри нам вручають в якості заохочення по 500 інвалютних рублів. Команда ще на день залишилася у Швейцарії й хлопці після відвідувань торговельних центрів з'їжджаються до аеропорту з коробками в руках. У одного телевізор, в іншого магнітофон, у третього шуба, сервізи ... Ми же з Женєю Рудаковим вирішили не поспішати, чеки не отоварювати й уже після повернення придбати автомобіль. У Москві «Волга» в ті часи коштувала близько півтори тисячі інвалютних рублів, нам же спільної тисячі вистачило лише на «Москвич». Думали, що відразу продамо його, та ще й заробимо! Але комерсанти з нас, як виявилося, вийшли погані! Продати то ми його продали, але за невеликі на ті часи гроші. Та й що на них можна було придбати у країні вічного дефіциту та нестачі товарів. Більше ми такими «промислами» не займалися».



Із кожною новою історією з вуст найкращого футболіста СРСР 1969 року, семиразового чемпіона СРСР Володимира Мунтяна слухачів біля імпровізованої сцени ставало все більше. «Згадую свою першу машину, – продовжує Володимир Федорович. – У середині 60-х років підійшла в команді моя черга отримувати «колеса». Дивлюся, грошей у мене вистачає лише на «Москвич». Думаю, ну, нічого, теж непогана машина. Кілька років поїжджу, потім «награю» на щось краще. Але тут Андрій Андрійович Біба каже: «Вова, який «Москвич»? Це ж не рівень гравця «Динамо», бери «Волгу»! Довелося зізнатися, що для цього не вистачає трьох тисяч рублів. Біба відразу доклав необхідну суму й я став щасливим власником престижної на ті часи моделі авто».



По-своєму унікальну історію, у правдивості якої сучасна молодь навіть може засумніватися, розповів Андрій Біба: «У 60-х роках Йожеф Сабо через одне із зарубіжних посольств придбав новеньку «Чайку» (ГАЗ-13). Урядову, як любили казати в ті часи. Через певний час проїжджає Йожеф Хрешатиком, усі постові міліціонери йому честь віддають, на перехрестях перекривають рух. Сабо задоволений, своєю обновкою не натішиться. І треба ж було, що хвилин за п'ять за ним Хрещатиком проїжджає тодішній Перший секретар ЦК Компартії України Петро Шелест. Стражі правопорядку знову віддають честь, перекривають перехрестя... Міліція спантеличена, підіймають увесь особовий склад, пошук яких власника першої «Чайки» приводить до будинку Сабо. Виявилося, що в Києві лише два таких авто – у Шелеста та Сабо, й гравця «Динамо» просто сплутали із головою республіки. Йожефу тихенько, але наполегливо, порадили позбутися цієї машини. Наскільки пам'ятаю, вона «поїхала» до однієї з республік Середньої Азії».

Очі Володимира Мунтяна та Андрія Біби розбігалися при вигляді десятків автомобілів, вік найповажніших із яких дотягував до сотні років. Із завданням обрати одне з них для прогулянки осіннім Хрещатиком уславлені динамівці впоралися доволі швидко. Андрій Біба комфортно розмістився на пасажирському сидінні 21-ї «Волги», яка ніби тільки но зійшла із заводського конвеєра, власником та водієм якої – за приємним збігом! – є завзятий ретровик-автолюбитель, співробітник відділу зв'язку ФК «Динамо» (Київ) Ігор Пастухов. А Володимир Мунтян проїхався на елегантному бежевому «Москвичі 407».



Відома приказка говорить: «Хто не пам'ятає свого минулого – у того немає майбутнього». Володимир Мунтян та Андрій Біба тепло подякували власникам ретроавто та реставраторам за теплий прийом, за приємні хвилини спілкування та спогади про молодість. Завершилася зустріч неформальним спілкуванням та дружнім фотографуванням.

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер