Андрій Шморгун - про травми та відновлення гравців на зборах

Андрій Шморгун - про травми та відновлення гравців на зборах

- На сьогоднішній день були проведені обстеження двом футболістам, які мають травми та скарги. Беньяміну Вербичу зробили МРТ, яка виявила пошкодження м’язів задньої поверхні стегна. Термін відновлення при такій травмі складає від двох до трьох тижнів. Сподіваємося, що одужання Вербича відбудеться набагато швидше і ми зустрінемося вже на зборі в Туреччині. Можливо, він братиме участь у підготовці не в повному обсязі, але зможе тренуватися та відновлюватися. 

У Тудора Белуце були скарги на біль у п'ятій плюсневій кістці, його рентген-обстеження показало початкову стресову фрактуру, тобто зміну в структурі самої кістки під навантаженням. Йому наклали лангету, протягом шести тижнів він повинен носити її та використовувати милиці, а далі будемо слідкувати за динамікою реабілітації.

- Деякі футболісти пропускають по одному тренуванню - це той випадок, коли варто зайвий раз поберегти їх?

- Звичайно. Дехто скаржиться на певні проблеми у м’язах або сухожиллях. Тому таких гравців потрібно перевести на індивідуальну роботу та зменшити навантаження, щоб вони далі продовжували тренування в повному обсязі. 

- Ми бачимо в загальній групі Тимчика та Шапаренка. Вони вже працюють на повну силу?

- На повну вони поки не працюють, однак вже повернулися до загальної групи для повної адаптації. Певні обмеження існують, вони виконують роль нейтральних футболістів, але це входить до плану реабілітації, щоб вони швидше адаптувалися в загальній групі.

- Як на підготовку команди впливають суворі карантинні норми, які існують в ОАЕ?

- Дійсно, в цій країні діє карантинний режим. Усі мають носити маски та дотримуватися соціальної дистанції. Норми та правила епідемічної ситуації такі самі, як і в усьому світі, нічого особливого для нас тут немає.

- Що б ви могли сказати з приводу того, як швидко футболісти набирають форму та проходять відновлення? Адже всі відзначають інтенсивність і об’ємність тренувального процесу Мірчі Луческу.

- Інтенсивність на зборах існує завжди. На першому зборі зазвичай закладається максимальний фундамент, далі додається ігрова практика. Відновлення проходить у звичайному темпі, нічого нового ми не спостерігаємо. Таке ж навантаження в допустимих нормах, яке й повинно бути на зборах. 

- Чи були у футболістів надлишки ваги після повернення з відпустки та як впоралися з цим?

- Як правило, футболісти повертаються після відпустки з певним надлишком ваги, однак за два-три дні всі вже приходять до норми. На сьогоднішній день ми ні в кого не бачимо проблем із вагою. 

- У футболі дрібниць не буває: як на цьому зборі йдуть справи зі спортивною дієтою?

- Варто зазначити, що це скоріше не дієта, а спортивне харчування. Жодних складнощів в ОАЕ ми не бачимо, тут все збалансоване. Є вибір і можна адаптувати футболістів до тренувань. Гравці отримують із харчуванням усі можливі поживні речовини та мінерали.

- Куштувати національні страви гравцям дозволяється?

- Звичайно. Але з легким коригуванням - щоб вони не містили забагато солі та спецій. При цьому не забуваємо й про свої національні страви. До слова, сьогодні на обід у нас був борщ (усміхається). Деякі хлопці навіть питали, чи не привезли сала? Однак ми перебуваємо у мусульманській країні, тому про сало тут не може йти мова.

- Наскільки важливий правильний підбір бутс? Чи контролюєте ви цей момент?

- Звісно. Взуття футболістів на зборах - це одна з серйозних проблем, на цю тему можна говорити дуже багато. Ми просимо гравців, щоб вони не розпочинали збір у нових бутсах, тому що нове взуття може спричинити певні незручності: з’являються мозолі. А це досить серйозна проблема. Існує певна корекція, є штучна шкіра, якою закриваються мозолі футболістів. Однак це відволікає гравця на початку тренування. Причому важливий правильний підбір не лише бутс, але й устілок. Тут мова йде про індивідуальний підхід і медичні показання для коригування бігу та тренувального процесу. 

- Як довго триває підготовка футболістів до тренувань і як вона проходить?

- Футболісти починають підготовку до тренування за годину до початку заняття. Відбувається робота в тренажерному залі, з масажистами, остеопатом, тейпування гомілки. Це досить тривалий і необхідний період перед тренуванням.

- Чи дозволяється відвідування басейнів і спа у період відновлення між тренуваннями?

- Звичайно, ми дозволяємо використовувати басейн, тут є така можливість. Це дуже хороше відновлення для всієї м’язової системи. Також можливі прогулянки по воді вздовж морського узбережжя.

- Огнєн Вукоєвич у нещодавньому інтерв’ю казав, що найкращий футболіст - це здоровий футболіст. Чи відчуваєте ви щадне ставлення до команди з боку тренерського штабу?

- Звичайно, це відчувається. Якщо футболіст має незначний дискомфорт, він переходить на індивідуальні тренування. Ми обговорюємо з головним тренером роботу, яку такі гравці мають виконувати, якщо є якісь скарги. 

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер