Арена майбутньої битви «ДРАГАУ»: ключові факти та практичні поради вболівальникам «Динамо»

Арена майбутньої битви «ДРАГАУ»: ключові факти та практичні поради вболівальникам «Динамо»

Пройде він у рамках п'ятого туру групового етапу Ліги чемпіонів в Порту проти клубу з однойменною назвою на полі стадіону «Драгау», про який ми вам зараз і розповімо, а також дамо практичні поради для тих, хто збирається підтримати «біло-синіх» безпосередньо на місці майбутнього матчу.

Стадіон «Драгау»: ключові факти

Стадіон «Драгау» (порт. Estádio do Dragão) було зведено за проектом архітектора Мануеля Сальгадо спеціально до Євро-2004 й він, маючи 50,948 місць (на міжнародних матчах 50,399), є другим за місткістю стадіоном у Португалії після «Ештадіу да Луш» у Лісабоні.

Вартість будівництва склала 98 мільйонів євро, а свідками його відкриття стали 16 листопада 2003 року 52,399 глядачів, які відвідали товариську зустріч між «Порту» та каталонською «Барселоною» (2:0), яка була відзначена дебютом у складі гостей 16-річного Ліонеля Мессі.

Стадіон, починаючи з лютого 2004 року, став новою домівкою «драконів» замість старого «Даш Анташ», на якому 9 квітня 1987 року за присутності 90,000 уболівальників у першій півфінальній грі Кубка чемпіонів київське «Динамо» мінімально поступилося «Порту» після голів у виконанні Футре (50-я хвилина) та Андре (57, з пенальті) й одного у відповідь, який забив Павло Яковенко на 73-й хвилині гри.

Зараз розміри ігрового поля «Драгау» – 105 x 68 м. Освітлення – 1600 люкс.

Практичні поради

Стадіон «Драгау» розташований у чотирьох кілометрах на північний схід від історичного центру Порту.

На арену дуже легко дістатися на метро за допомогою ліній A (синя), B (червона) E (фіолетова) та F (помаранчева).

Можна також скористатися жовтою лінією D на одній із центральних станцій (São Bento) на пересадочному вузлі Trindade. Далі поїзд проїде до станції Estádio do Dragão, яка є кінцевою для більшості ліній.

Працює метро з 6:00 ранку до 01:30 ночі.

До речі, система оплати проїзду в громадському транспорті Порту доволі складна. Вартість квитка на проїзд в автобусі, трамваї та метро залежить від кількості транспортних зон. До зональної транспортної системи включені також передмістя Порту. Вартість квитка може становити від 1.20 євро на одну поїздку в межах однієї зони до 5 євро в межах усіх 11 зон. Існує система проїзних на добу на необмежену кількість поїздок – від 4.15 євро в межах однієї зони до 16.70 євро в межах усіх 11 зон.

Радимо динамівським уболівальникам придбати Andante Tour card, яка позбавить необхідності розбиратися в зональній системі оплати проїзду в транспорті Порту. Карта Andante Tour card дає право на необмежену кількість поїздок у міських автобусах компанії STCP, метро, фунікулері, приміських електричках. Буває двох видів: на 24 години – 7 євро та на 72 години – 15 євро.

Також можна придбати карту Рorto Сard, яка дозволяє зробити необмежену кількість поїздок на всіх видах громадського транспорту та пропонує безкоштовний вхід або знижки на квитки при відвідуванні пам'яток та музеїв, знижки на відвідування деяких магазинів та ресторанів, на круїзи по річці Дору. Існує кілька видів карток: на 1 день – 6 євро (без поїздок у транспорті), на 1 день (із транспортом) – 13 євро, на 2 дні – 20 євро, на три дні – 25 євро.

Таксі

Таксі – доволі недорогий засіб пересування в Порту. Машини таксі обладнані лічильниками. Зелений вогник означає, що таксі вже зайняте. За посадку стягується плата 1.1 євро, кожні наступні 175 м шляху (вночі – 138 м) коштують 0.05 євро.

Поїздка за місто вираховується за кілометражем – 1.8 євро/1 км. Вночі (22:00 – 6:00) та у вихідні дні тариф збільшується на 20%. У межах центру вартість поїздки не перевищить 5 євро. Прийнято давати невеликі чайові водіям – у розмірі 10% від вартості поїздки. Таксі можна «піймати» на вулиці або замовити за телефоном, наприклад, у фірмі Taxis Invicta.

Фунікулер

У Порту існує один фунікулер, який з'єднує два райони міста, – Баталью (Batalha) та Рибейру (Ribeira). Фунікулером управляє транспортна компанія Transdev, яка є оператором метрополітену Порту.

Вартість квитка на поїздку в один бік – 2 євро. Можна використовувати карти Andante. Графік роботи: 8:00 – 20:00.

Їжа та напої

Район навколо стадіону «Драгау» є поєднанням офісів та житлових будівель. Там же розташований і великий торговий центр Dolce Vita. У ньому представлено велику кількість ресторанів та кафе.

Також можна пообідати й у історичному центрі, де є для цього дуже багато закладів.

Сподіваємося, що дана інформація допоможе нашим уболівальникам під час їхнього перебування на місці майбутньої зустрічі київського «Динамо».

Упевнені, приїхавши до Порту, трохи відпочивши, смачно попоївши та зарядившись енергетикою майбутньої битви, вони неодмінно нададуть відчутну підтримку нашим хлопцям, яким вона у грі з дуже сильним суперником потрібна, як ніколи!

Олег Задерновський

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер