Артем Кравець: «Радий, що можу повернутися в «Динамо» і принести користь рідному клубу»

Артем Кравець: «Радий, що можу повернутися в «Динамо» і принести користь рідному клубу»

- У першу чергу відчуваю полегшення від того, що процес переходу завершився і став реальністю. Звичайно, я цьому дуже радий. Дізнався про інтерес з боку мого рідного клубу всього кілька днів тому. Неймовірно задоволений, що можу повернутися і принести користь своєму, без перебільшення, улюбленому клубу, команді всього мого життя.

- Ти повертаєшся із надією бути першим форвардом київського "Динамо"?

- В першу чергу я повертаюся для того, щоб допомогти рідному клубу повернути ті досягнення і успіхи, які були, коли я ще грав за цю команду. Для мене найважливіше, щоб "Динамо" стало чемпіоном України, потрапило ло групового раунду Ліги чемпіонів, досягло успіхів і перемог. А мої індивідуальні заслуги відходять на другий план. У першу чергу - командний результат. Звичайно, хочу здобувати і особисті нагороди, але це ніколи для мене не грало дуже великої ролі.

- Повертатися додому, а не переходити в команду з іншої країни подвійно приємно?

- Так звісно. Набагато простіше і приємніше перебувати у рідній країні, із сім'єю, з рідними, близькими. Тим більше, в місті, в якому прожив більшу частину свого життя. Безумовно, в цьому плані все стало набагато краще.

- Якщо говорити про міжнародний рівень, коли чекати досягнень на європейській арені?

- Звичайно, хотілося б, щоб "Динамо" досягало висот і у єврокубках. Це теж дуже важливо. Європейське ім'я київського "Динамо" поважають у Європі і в усьому світі, тож слід підтримувати європейські традиції команди на високому рівні. Це теж одна з моїх цілей.

- Ти залишив "Динамо" у 2016 році. За чотири роки грав у чемпіонатах Іспанії, Німеччини, Туреччини. Що нового для себе придбав за ці роки. Який досвід отримав, і як він тобі допоможе?

- За ці роки були різні моменти, я, дійсно, отримав великий досвід, як позитивний, так і негативний. Я завжди був розважливим футболістом, а зараз став ще спокійнішим. Я придбав дуже цінні знання та навички, виступаючи в іспанському, німецькому, турецькому чемпіонатах. Тепер спробую все це використовувати у київському "Динамо".

- А де сподобалося найбільше, і що було найбільш незвичайним?

- Кожен чемпіонат по-своєму хороший. За весь ігровий період пам'ятаю тільки позитивні моменти, а негативні забуваються. Мені дуже сподобалися уболівальники в Німеччині. Мені дуже сподобався стиль гри в Іспанії. У Туреччині теж є своя родзинка, тому що там жодна команда не буде закриватися на своїй половині поля, усі будуть бігти уперед і намагатися перемогти. Словом, скрізь було щось хороше, а про мінуси зараз говорити не хочеться.

- Ти сам - вихованець «Динамо», зараз в українському футболі період тотальної українізації, на твій погляд, цим потрібно дорожити, показуючи приклад іншим?

- Спостерігаючи з боку, можу сказати, що це величезний шанс і можливість для всіх молодих футболістів. У мій час це був би джек-пот для кожного з нас. Вони повинні це цінувати і працювати ще старанніше, тому що такі шанси не завжди випадають. Ними потрібно користуватися. Можливо, через українізацію рівень чемпіонату України трохи впав. Але, сподіваюся, у майбутньому від цього буде тільки плюс, адже виростуть свої футболісти, що не були куплені за величезні гроші, і які будуть приносити величезну користь. Можливо, зараз етап невдач повинен закінчитися. Усі цього хочуть, у тому числі і я. Сподіваюся, що з цього сезону усі молоді українські футболісти будуть показувати набагато кращий рівень і більш красиву гру.

- "Динамо" цього сезону очолив Мірча Луческу. Як ти сприйняв цю новину, і чого очікуєш від роботи під керівництвом цього фахівця?

- Звичайно, це було в якійсь мірі несподівано. Не міг припустити, що тренер, проти якого мені доводилося грати, очолить нашу команду. Але після призначення, судячи з відгуків хлопців, мені здається, він може дати багато хорошого київському "Динамо". Не в плані боротьби із "Шахтарем", який він добре знає. Це дійсно дуже хороший фахівець, який працював у великих клубах і зі збірними і має великий досвід. Мені здається, у футбольному плані гравці і клуб "Динамо" мають від цього співробітництва тільки виграти. Сподіваюся, Мірча Луческу поверне чемпіонство "Динамо".

- Під час переговорів, коли стало відомо про інтерес "Динамо" до тебе, з Луческу не спілкувався?

- З Містером у мене не було розмови. Але я поставив питання, чи зацікавлений він у моєму переході. На усіх рівнях мені відповіли, що зацікавлений. Неможливо, щоб футболіст переходив без згоди головного тренера. Я чекаю - не дочекаюся співпраці з цим воістину дуже хорошим фахівцем.

- Для вас це додаткова мотивація? Як правило, вільні агенти мають статус не дуже мотивованих...

- Почнемо з того, що я не був вільним агентом, коли "Динамо" до мене звернулося. У мене був ще рік контракту. Перехід був моєю ініціативою, адже "Динамо" Київ - це мій рідний клуб. Ми швидко про все домовилися. Я практично не сперечався із керівництвом турецького клубу, а погодився на їхні умови, щоб швидше повернутися до "Динамо".

- Чи ти пішов на фінансові втрати заради переходу?

- Так, я пішов на фінансові втрати - це не секрет. Я нічого не приховую, лише не маю права називати цифри. Не думаю, що у цьому світі усе вимірюється фінансами. Я був радий, коли питання про перехід вирішилося. І радість моєї дружини для мене була набагато важливішою.

- За ким із партнерів скучив найбільше?

- Насправді небагато залишилося тих хлопців, з якими я грав. Але я буду радий бачити усіх. Заочно я їх всіх знаю, тому що не пропускав ігри "Динамо" ніколи і стежив за ситуацією в команді.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер