БАТЕ (Борисов, Білорусь). Представляємо суперника

БАТЕ (Борисов, Білорусь). Представляємо суперника

Візитівка

Заснований: 1996
Кольори: жовтий, синій
Стадіон: «Борисов-Арена» (вміщує 13 121 глядача).
Голова правління клубу: Андрій Капський. Генеральний директор: Михайло Деменцевич
Головний тренер: Кирило Альшевський
Позиція в чемпіонаті-2019: 2
Середній вік гравців: 27,2 роки

Титули:

Чемпіон Білорусі: 15 титулів
Кубок Білорусі: 3
Суперкубок Білорусі: 7

Сезон-2019

За підсумками сезону-2019 клуб із Борисова вперше за останні 13 сезонів (із 2006 року) не став чемпіоном своєї країни. Гегемонію БАТЕ вдалося перервати «Динамо» з Бресту, яке на 5 очок випередило у підсумковій таблиці борисовчан.

У Кубку Білорусі, який, на відміну від чемпіонату, проводиться за системою «осінь-весна», БАТЕ вийшов до чвертьфіналу, де зіграє з мінським «Динамо» (дату поки не визначено).

У Ліги чемпіонів-2019/2020 борисовчани поступилися у 2-му кваліфікаційному раунді норвезькому «Русенборгу» (2:1 вдома та 0:2 на виїзді), а в Лізі Європи у раунді плей-оф програли казахстанській «Астані» (2:0 вдома та 0:3 на виїзді) й не вийшли до групового етапу єврокубку.

Підготовка:

БАТЕ готується до старту нового чемпіонату, який запланований на 19 березня. Підопічні Кирила Альшевського провели перше після відпустки тренування 13 січня і перший час займалися на власній базі. Також 25 січня борисовчани зіграли спаринг із ФК «Вітебськ», здобувши перемогу – 2:1 (голи у БАТЕ – Скавиш, Дубайїч).

29 січня команда вирушила на збір до Белека. У Туреччині БАТЕ вже встиг провести три контрольних матчі й не здобув жодної перемоги: 1 лютого зіграв унічию з чеським «Злином» – 0:0, 7 лютого поступився їхнім землякам із «Пршибраму» – 0:1 і того ж дня зіграв унічию з російським «Сочі» – 1:1 (Міліч).

Відзначимо, що поєдинок із київським «Динамо» стане для борисовчан останнім на першому тренувальному зборі – 12 лютого команда повернеться додому до Борисова.

Склад

Із 23-х футболістів першого складу семеро (30%) – легіонери. Троє з них представляють Сербію, по одному – громадяни Боснії і Герцеговини, Чорногорії, Франції та Ісландії.

Під час зимового міжсезоння БАТЕ не відзначається активністю на трансферному ринку. Борисовчани повернули з оренди кількох молодих футболістів, а  також відпустили двох легіонерів – серба Слободана Симовича («Кішварда», Угорщина) та фіна Яссе Туомінена («Хаккен» Швеція).

За підсумками минулого року півзахисник БАТЕ Ігор Стасевич став найкращим гравцем Білорусі. Найбільше матчів за команду в 2019-му провів серб Александар Филипович (42 – 29 у чемпіонаті Білорусі, 2 у Кубку країни, 1 у Суперкубку, 10 у єврокубках), а найкращим бомбардиром став півзахисник Станіслав Драгун, на рахунку якого 16 м’ячів (14 у чемпіонаті Білорусі, 2 в єврокубках).

Тренер

38-річний Кирило Альшевський не мав видатної ігрової кар’єри навіть на місцевому рівні, уже в 2004-му розпочавши свій шлях на тренерській ниві. У 2009 році працював старшим тренером дублюючого складу та головним тренером першої команди мінського «Динамо», у 2010-2012 рр. обіймав посаду старшого тренера молодіжної та юнацьких збірних Білорусі.

З червня 2012-го перейшов на менеджерську роботу, обіймаючи посаду заступника генерального директора БАТЕ по спортивних питаннях, а в 2014-2018 рр. знову працював із молодіжною та юніорськими збірними країни, паралельно будучи технічним директором Федерації футболу Білорусі.

У січні 2019-го повернувся до тренерської діяльності, очоливши дублюючий склад БАТЕ, який привів до золотих нагород молодіжної першості-2019, а з 1 січня 2020-го став головним тренером першої команди клубу з Борисова.

Історія протистоянь

Уперше «Динамо» та БАТЕ зустрілися між собою на Кубку співдружності в 2008 році, й тоді на стадії групового етапу було зафіксовано результативну нічию – 1:1.

За два роки жереб уже звів киян та борисовчан у груповому турнірі Ліги Європи. У першому поєдинку, який пройшов у Києві, було зафіксовано результативну нічию – 2:2 (Мілевський, 34, Єременко, 44 – Родіонов, 3, Нехайчик, 54), а от на виїзді в Мінську «біло-сині» розгромили суперника – 4:1 (Вукоєвич, 16, Ярмоленко, 43, Гусєв, 50, з пенальті, Мілевський, 68 – Нехайчик, 84).

Серед тих, хто грав проти «Динамо» майже 10 років тому, у складі БАТЕ продовжують виступати півзахисники Олександр Володько, Дмитро Бага та Павло Нехайчик, а також нападник Максим Скавиш. У «біло-синіх» такий футболіст один – голкіпер Денис Бойко, який був у запасі в домашньому матчі киян проти клубу з Борисова.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер