Як грав Блохін проти московського «Спартака», а Карпін проти київського «Динамо»...

Як грав Блохін проти московського «Спартака», а Карпін проти київського «Динамо»...

Різниця у віці не дозволила їм протистояти один одному в ігрові роки, й у зв’язку з цим буде напевно цікаво простежити, як грав легендарний форвард «біло-синіх» проти москвичів і наскільки успішно складалися матчі з киянами для півзахисника «червоно-білих».

Олег Блохін: Дарвін був першим...

Найбіль результативний нападник в історії радянського футболу Олег Блохін провів в офіційних матчах у чемпіонатах та Кубках СРСР проти московського «Спартака» 29 ігор та забив у них дев'ять голів.

Перша така зустріч прудконогого киянина з «червоно-білими» відбулася 15 травня 1972 року в Москві. У матчі (1:1), який залучив на стадіон ім.Леніна в Москві 31,000 глядачів, 19-річний гравець, який тільки пробивався до основи «Динамо», вийшов на заміну на 60-й хвилині замість зіркового в ті роки Анатолія Бишовця.

У грі другого кола того ж сезону кияни розгромили вдома москвичів 4:1, а Блохін на 51-й хвилині забив свій перший м'яч «Спартаку», який вийняв зі своїх воріт воротар із промовистим прізвищем Дарвін...

Найбільше від грози всіх союзних голкіперів від влучних ударів 11-го номера київського «Динамо» постраждав не хто інший, як... Ринат Дасаєв. Загалом таких миттєвостей, що прикрасили футбольні дуелі двох найславетніших команд часів СРСР, набралося п'ять, а першим став матч 1978 року, в якому в Москві, за присутності 40,000 уболівальників, Олег засмутив Рината на 78-й хвилині матчу.

Востаннє Блохін вийшов на поле проти «Спартака» 20 вересня 1987 року в Києві. 72,000 уболівальників залишали Республіканський стадіон не в найкращих почуттях. Динамівці поступилися 0:1. Не догравши весь матч, завершував свою ігрову кар'єру в київському «Динамо» й голеадор господарів. У перерві він поступився місцем на полі півзахиснику Сергію Шматоваленку.

Але в історичному літописі загальна перемога залишилася за Олегом Блохіним. 13 разів із ним у складі кияни перемагали «Спартак», дев'ять разів фіксувалася нічия й у 10 поєдинках сильнішими були «червоно-білі».

Валерій Карпін: мінус три, плюс один

Талановитий півзахисник московського «Спартака» Валерій Карпін застав останні роки радянського футболу.

6 травня 1990 року 21-річний Карпін, як гравець «Спартака» (ігри в інших командах до розрахунку не бралися), уперше відчув на собі всю міць тодішнього київського «Динамо». Вийшовши на заміну на 30-й хвилині замість Геннадія Перепаденка, який отримав травму, він разом зі своїми товаришами по команді залишав «Лужники» після поразки (1:3), низько схиливши голови під незадоволені вигуки 85,000 глядачів.

У другій половині того ж сезону Карпін провів на полі київського Республіканського стадіону весь матч, щоправда, з тим же невтішним для нього та «Спартака» підсумком – 1:3.

В останньому чемпіонаті СРСР «червоно-білі» з Карпіним у складі спочатку знову програли 0:2, а потім усе ж спромоглися перемогти – 3:2.

У підсумку Валерій Карпін може згадати лише одну перемогу над «біло-синіми», не забивши жодного гола й зазнавши при цьому трьох поразок.

Нагадаємо, що й у першій грі передсезонного «Об'єднаного турніру» проти київського «Динамо» в якості головного тренера «Спартака» він зі своїми підопічними поступився – 0:1.

Олег Задерновський

 © www.fcdynamo.kiev.ua

* Ігри з післяматчевими пенальті враховувалися з результатом в ігровий час.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер