Бомбардир Віктор Матвієнко

Бомбардир Віктор Матвієнко

Тоді мало хто в СРСР сумнівався в перемозі «Динамо» над «Торпедо». Якщо вірити газетним хронікам тих років, киян сприймали виключно як лідера радянського футболу, тому особливого опору від «Торпедо», яке до того моменту «розгубило свою гру», не очікували. До того ж свій перший Кубок Кубків підопічні Валерія Лобановського вибороли півтора місяця тому (14 травня).

Головною втратою «Динамо» в тому матчі був Онищенко, який не грав через хворобу, а єдиним нападником був Блохін. В іншому склад був максимально бойовим.

Загалом оборона «Торпедо» знайшла спосіб нейтралізувати не тільки Блохіна, але й усю атакувальну групу «біло-синіх», і кияни досить довго не могли знайти ключів до воріт господарів. Лише під кінець першої півгодини гри «Динамо» зуміло адаптуватися і повноцінно заволодіти ініціативою. Спершу Буряк перевірив на міцність поперечину, а потім Колотов - стійку.

Перший гол стався на 32-й хвилині. Матвієнко, випередивши захисників, зумів першим дістатися до м'яча після подачі Веремеєва і точно пробив головою. У дебюті другого тайму все той же Матвієнко, отримавши м'яч у штрафному від Фоменка і точно пробивши, оформив дубль. Це і стало резонансною подією в історії того чемпіонату СРСР і в кар'єрі самого футболіста. По-перше, Матвієнко в тому сезоні став першим захисником, якому вдалося в одному матчі оформити дубль. А по-друге, цей поєдинок став надрезультативним для самого футболіста, оскільки за всю свою клубну кар'єру він забив близько 10 голів, 7 з яких - за «Динамо» (у 188 матчах). Не забивав Віктор Антонович і за збірну СРСР (21 матч).

«Торпедівці» зуміли проявити характер і переломити хід зустрічі. Кияни, маючи перевагу в рахунку, розслабилися, чим і скористався суперник. Спершу Гришин із меж штрафного скоротив розрив до мінімуму, а потім Філатов, після розіграшу штрафного метрів за 17 від воріт, завдав ще одного точного удару.

2:2 - так закінчився матч між «Динамо» і «Торпедо». Кияни в результаті стали чемпіонами 1975 року, а «Торпедо» фінішувало на 4-му рядку. Окрасою ж цього матчу була результативна гра одного з найкращих захисників в історії радянського футболу і «Динамо» - Віктора Матвієнка.

Чемпіонат СРСР-1975. 6 тур

25.06.1975. Москва, Центральний стадіон ім. В.І.Леніна 23 500 глядачів

«Торпедо» - «Динамо» - 2:2 (0:1)

«Торпедо»: Єлізаров, Тукманов, Пахомов (к), Бутурлакін, Миронов, Максименко, Філатов, Юрін, Бєлєнко (Гришин, 46), Храбростін (Єськов, 70), Сахаров.

«Динамо»: Рудаков, Коньков, Матвієнко, Фомін, Решко, Трошкін (Зуєв, 55), Мунтян, Колотов (к), Веремеєв, Блохін, Буряк (Кузнецов, 46).

Голи: Гришин (60), Філатов (71) - Матвієнко (37, 47).

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер