Борис ІГНАТЬЄВ: «Фіаско в Донецьку – це не похорони»

Борис ІГНАТЬЄВ: «Фіаско в Донецьку – це не похорони»

- З Донецька ми повернулися з далеко не райдужним настроєм, - почав Борис Петрович. - Кожна невдала гра - сильний удар по престижу футболіста. Це впливає на його імідж і психологічний стан. Можу запевнити всіх, що цю поразку ми перенесли важко через те, що у всіх ЗМІ регулярно заявляли, що даний поєдинок є необхідним і відповідальним, щоб підрівнятися з «Шахтарем» в турнірній таблиці. Це завдання ми не виконали, тому і настрій поганий.

У той же час хотів би сказати, що у нас настільки досвідчені футболісти, що це фіаско - не  похорони. Ми не втратили щось, що поправити неможливо - це однозначно. Я переконаний, що ми були в таких ситуаціях, але завжди знаходили ресурси і додаткові резерви.

- Що не вдалося втілити в життя в поєдинку з «Шахтарем»? Що стало ключовим фактором, через який «Динамо» зазнало поразки?

- Початок матчу був напруженим, коли господарі зробили одразу такі кроки, які змусили нас зіграти в більшій мірі в обороні. Цей момент позначився на настрої. Потім ми виправили ситуацію, але все ж пропустили безглуздий гол. Хотілося б відзначити, що говорити про те, що в даній грі «Шахтар» нас обіграв, не можна. Точніше було б сказати, що ми самі програли. Зробилили незрозумілі помилки, до яких, що найдивніше, ретельно готувалися. Ми знали, як гірники будуть виконувати стандартні положення, тому було витрачено чимало сил, щоб нейтралізувати небезпеку в цьому компоненті. Тому й прикро, що допустили такі ляпи при першому і другому голах.

Чудовий гол Ярмоленка ж надав нам впевненості, виправив настрій, і за рахунку 1:1 ми виглядали, як мінімум, не гірше, а й, об'єктивно кажучи, на рівних з опонентом.

Третій м'яч потрібно дивитися, але виходячи з того, що після матчу говорили хлопці, та й як нам самим здавалося, Адріано забив після того, як в центрі поля сфолили на Гармаші. Тому в якихось моментах ми були кращими. Це підтверджує і контроль м'яча. Ми не впоралися з єдиноборствами – як правило цих єдиноборств виграємо більше. Жага продемонструвати перевагу на домашньому стадіоні вилилася в те, що «Шахтар» частіше порушував правила.

У плані вибору тактики на гру ми «Шахтарю» не поступилися. Гіряники були сильніші за нас саме у футбольних нюансах, завдяки яким і перемогли.

- Втрата Михалика напередодні матчу якісно вплинула на гру в обороні?

- Так! В першу чергу ми втратили суто людський стрижень. У будь-якій команді є гравець з внутрішнім стрижнем, з гідністю, на якого дивляться і рівняються. Така людина, як правило, є так званим поводирем, який дає якусь установку на матч, на мікро-епізоди, з яких складається гра. Якраз такого футболісти ми і втратили напередодні матчу.

- Наскільки відомо, окрім Тараса, травму отримав ще й Марко Рубен. Коли вони будуть в строю?

- У аргентинця мікронадрив литкового м'яза. Вважаю, до 6 вересня, коли команда почне тренувальні заняття, він вже одужає і в повному обсязі проведе тренувальний цикл до 15 вересня. Що ж стосується Михалика, то, думаю, він вирушить до збірної України, де буде тренуватися під наглядом лікарів національної команди. Не виключено, що і в матчі відбору до ЧС-2014 проти Англії він зможе вийти на поле.

- Що скажете про гру Тайво? Чи не шкодує Юрій Сьомін, що в останній момент трансферного вікна команду покинув Горан Попов?

- Він захотів пограти на іншому рівні. Це його вибір, тому не бачу сенсу обговорювати цю тему. До того ж він вже далеко від нас.

Тайє, як і багато інших новачки, поки не набрав належних кондицій. Ми з нетерпінням чекаємо, коли вони прийдуть до найвищого рівня готовності, адже природу не можна обдурити. Думаю, що якраз Тайво, який не пройшов з нами збори, поки перебуває не в тих кондиціях, в яких необхідно. Але це справа часу.

- От уже в котрому матчі «Динамо» грає фактично без центру поля, а єдиний форвард Ідейє, щоб отримати м'яч, повинен опускатися ледь не до власного штрафного майданчика або, в кращому випадку, намагатися зачепитися за м'яч, коли хтось із захисників або опорних півзахисників вибиває його подалі в поле. З чим це пов'язано?

- Вважаю, що це абсолютно невірний посил, адже футбол - це вулиця з двостороннім рухом. Проти нас грала дуже хороша команда. Необхідно було агресивніше грати в атаці. А чи можна виявляти цю агресію на такому рівні, і чи дозволяє це робити суперник - зовсім інше питання. Справа лише в цьому, а не у виборі тактики чи засобів. Все залежить від рівня суперника. Якщо зустрічаєшся з командою більш низького рівня, то складається зовсім інша ситуація. Тут відбулося інше. Якщо порахувати кількість ударів, то, якщо ми і програли, то, я не знаю точно, різниця напевно склала один чи півтора (всього 14 на 12 на користь «гірників» - прим.ред.).

- Після старту нового сезону пройшло майже два місяці, але видовищності у грі «Динамо» поки немає...

- У будь-якому випадку зрушення є. Після стількох років відсутності в Лізі чемпіонів, знову потрапили в найпрестижніший клубний турнір Європи! У футболі немає єдиної правди. Поняття хороша чи погана гра не потрапляють під якісь точні виміри, ніби ось це, наприклад, кілограм картоплі, а це - 900 грамів.

На шляху до Ліги чемпіонів ми пройшли дві серйозні команди. Ми зараз знаходимося в числі 32-х кращих команд Європи. Хіба це не показник? Як тоді зрозуміти, чого нам бракує? 20-ти передач зліва і 30-ти - зправа?

- Можливо, вболівальникам, у першу чергу, бракує голів...

- Тут важко не погодитися. Поки ситуація з форвардами залишає бажати кращого. У нас один Боббі (Браун Ідейє) забиває. З'явився Марко Рубен, який поки шукає, але не може знайти себе в новій команді. На це є об'єктивні причини. Мехмеді їздив виступати на Олімпіаді, де набігався без попередньої базової підготовки і поки, знову ж з об'єктивних причин, не може вийти на свій рівень. Чомусь ніхто не враховує і те, що у нас лише пару людей, які дійсно пройшли повноцінну базову роботу на зборах, а всі інші повернулися в розташування команди після виступів за національні збірні на Євро-2012.

Зараз, наприклад, цілий ряд гравців знову поїхав у свої збірні, а повернуться вони лише за два дні до календарної гри чемпіонату України. У цьому і є об'єктивні причини.

- Хотілося б прояснити ситуацію навколо Артема Мілевського. У турецькій пресі все частіше з'являється інформація про те, що динамівець незабаром може перейти в «Трабзонспор»...

- Я нічого не знаю з цього приводу, адже це не в моїй компетенції. Артем, безумовно, є гравцем першої команди, але йому постійно щось заважає вийти на свій рівень. То ангіна, то ще якась проблема зі здоров'ям.

Андрій Недбайло

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер