Борис ПЕЙРЕК: «Зараз Ярмоленко тренується фактично без обмежень» (+ ВІДЕО)

Борис ПЕЙРЕК: «Зараз Ярмоленко тренується фактично без обмежень» (+ ВІДЕО)

- Борисе, перш за все розкажіть, як ви повернулися до «Динамо» минулого року?

- Коли «Динамо» грало проти «Фіорентини» в Лізі Європи, я захотів відвідати виїзний матч киян у Флоренції. Благо, від Спліта їхати недалеко, за кілька годин на машині можна доїхати. На самій грі вдалося поспілкуватися із Сергієм Ребровим, який і запропонував повернутися до «Динамо».

- У клубі працює ще один реабілітолог Володимир Ярмошук. Як розподіляються обов’язки між вами?

- Я більше зосереджений на роботі з футболістами першої команди, а Володя працює з гравцями молодіжних команд.

- На ваш погляд, достатньо двох реабілітологів для фактично чотирьох професійних команд?

- (посміхається) Не мені вирішувати, скільки має бути реабілітологів. Можу сказати, що в нас достатньо багато роботи, але намагаємося справлятися з нею.

- Усіх турбує питання про стан здоров’я Андрія Ярмоленка, який поки не зіграв у жодному товариському матчі на зборах…

- На даний момент Ярмоленко тренується майже без обмежень. Але у нього була важка травма, й я можу лише подякувати Андрію за його старанність та дисциплінованість протягом реабілітаційного процесу. Йому також дуже хочеться повернутися якомога раніше до загальної групи, але при цьому потрібно витримати всі строки по відновленню. Ми всі сподіваємося, що він допоможе команді в першому матчі з «Манчестер Сіті».

- Тобто, планується його участь у товариських матчах, які ще заплановані на тренувальному зборі?

- Подивимося, що скажуть лікарі та тренерський штаб. Можу сказати, що він рветься в бій (посміхається).

- Якщо оцінювати те пошкодження, яке було у Ярмоленка, чи достатньо двох місяців для повного одужання?

- Скажімо так, це граничний термін.

- Як загалом проходило його відновлення на тренувальних зборах?

- Спочатку він займався за індивідуальною програмою. Потім, отримавши дозвіл від лікарів, Андрій уже брав участь в ігрових вправах, але без контакту з іншими футболістами. Зараз уже обмежень фактично немає, й він приєднається до загальної групи.

- Також відновлюється після операції Олександр Рибка. На якій стадії його реабілітація?

- Він перебуває на правильному шляху, і його відновлення проходить за планом.

- Не так давно з вашою допомогою переніс наслідки важкої травми Євген Макаренко. Що ви можете сказати про його нинішній стан?

- Я проводив з ним багато часу з того моменту, як повернувся до «Динамо». Звичайно, зараз він виглядає набагато краще, ніж це було влітку минулого року. Євген тренується без обмежень, бере участь у матчах – думаю, наслідки травми вже залишилися позаду й він буде з кожним днем лише додавати.

- Після останньої гри ми бачили, як разом із вами займався Олександр Яковенко…

- У нього нічого серйозного. Спілкуючись зі мною, він сказав, що останні місяці не брав участі в офіційних матчах, а лише бігав, тому зараз лише звикає до навантажень у «Динамо». Напевно, саме через цю специфічну роботу й відчуває зараз певний дискомфорт. Також у Микити Бурди було невелике пошкодження гомілкостопного суглобу, я йому показав ефективну вправу для закачування м’язів, і тепер, щоб не було проблем у подальшому, перед кожним тренуванням він її вже сам виконує.

- Загалом, наскільки легко новачки влилися у тренувальний процес, як вони переносять навантаження?

- Як ми бачимо, Корзун доволі швидко адаптувався до навантажень, а от Яковенку чогось не вистачає. Мабуть, як я вже казав, позначається той факт, що останнім часом він не мав ігрової практики, й зараз потрібно докласти трошки більше зусиль, аби набрати необхідні кондиції.

- Ми бачимо на тренуваннях, як футболісти, які перебувають у вашому розпорядженні, набивають м’ячі, ходять поміж фішками тощо. Можете детальніше розповісти про подібні вправи?

- Оскільки в нас футбольна команда, то ми не можемо випустити на поле футболіста після реабілітації, який до цього тільки бігав навколо поля. Він має пройти весь комплекс відновлювальних вправ, у тому числі й із м’ячем, після чого вже приєднується до тренувань разом із командою.

- Після тренувань ви допомагаєте деяким гравцям розтягуватися…

- Усі футболісти після виходу з відпустки пройшли тестування, які визначили проблемні зони кожного з них. Кожен гравець знає, на чому йому потрібно акцентувати увагу, – комусь більше потрібно тягнути квадріцепс, а комусь, приміром, задню поверхню стегна.

- На перших зборах футболісти частіше жалілися та зверталися до вас?

- Усі футболісти однакові, й із початком перших зборів кожен жаліється на втому та крепатуру. Але минає днів десять, і всі проблеми залишаються позаду. На другому зборі вже подібних проблем немає, й усі справляються з навантаженнями.

- Власне через скільки днів проходить крепатура у футболістів?

- Тут усе залежить від тренувального процесу. Але, за правильного підходу, то, як правило, через п’ять-шість днів вона «відпускає».

- Ми часто бачимо, як під час тренування, коли футболісти виконують вправи на стретчинг, ви обговорюєте щось із Сергієм Ребровим. Визначаєте тих футболістів, які мають перейти до вас?

- Ні-ні, тих футболістів, які мають займатися окремо, ми визначаємо ще до тренування й кожен знає, що буде робити під час тренувального заняття. У нас хороший колектив, і всі дуже добре розуміють один одного.

- Насамкінець, які у вас очікування від сезону?

- Не буду оригінальним – ми всі сподіваємося знову виграти чемпіонат України, а також якомога далі пройти в Лізі чемпіонів. А для початку – обіграти «Манчестер Сіті».

* фото А.Куцан

Copyright © 2016 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер