Частина 2. Ігор Суркіс: «Дем'яненко прогресує»

Частина 2. Ігор Суркіс: «Дем'яненко прогресує»

 
Ігор Суркіс дав ексклюзивне інтерв’ю клубній телевізійній службі «Динамо Київ ТВ». Найцікавіші висловлювання Ігоря Михайловича ви зможете побачити в програмі «100% Динамо». Ми ж пропонуємо вам розкодоване інтерв’ю в повному обсязі.


Частина друга. Ліга чемпіонів: Погляд у минуле і майбутнє.

- Чим для вас стала остання Ліга чемпіонів?


- Розчаруванням. Я розумів, що потрібно робити речі, які, в принципі, не хотілось робити. Рішення про зміну головного тренера читалось. По ідеї, воно напрошувалось після провалу в Лізі чемпіонів. Але я, можна сказати, взяв на себе відповідальність та залишив Дем'яненка на посаді головного тренера. І вважаю, що не помилився в своєму рішенні. Принаймні, на сьогоднішній день. І в подальшому хотілося б вірити, що я не помилився, оскільки Анатолій Васильович прогресує, і за ці півроку йому вдалось зробити головне – створити хороший мікроклімат у команді.

- Після матчу зі «Стяуа» Ви взяли всю відповідальність за поразку на себе та вибачились перед уболівальниками від імені команди. Якщо згадати ті моменти, за який матч вам було соромно?


- Перш за все, мені було соромно за той матч зі «Стяуа». Це був стартовий матч групового турніру Ліги чемпіонів. І команда не мала права програвати з таким рахунком і так безвольно. Я не посилався тоді на травми провідних футболістів, які не могли вийти на футбольне поле, я не посилався на те, що Шовковський був не в своїй кращій формі (йому потрібно було лягати на операційний стіл та діставати велику спицю, через що він відчував певний дискомфорт). Я, як президент клубу, взяв усю відповідальність на себе і вибачився. Хотілося б пройти цей етап і забути. Усі ми допускаємось у житті помилок. Але головне – зробити з них правильні висновки. Повірте мені, нам це вдалось.

- Ви не однократно заявляли, що справжній рівень чемпіона України, на важливо, хто ним буде – «Динамо», «Шахтар» чи хтось інший – покаже Ліга чемпіонів. У зв'язку з цим, що «Динамо» двічі провалювало Лігу, у вас є переживання з приводу чемпіонської Ліги в наступному сезоні?

- У відповідь я задам вам запитання. Який, на ваш погляд, зараз стан мюнхенської «Баварії»? Адже вона витрачає набагато більше грошей, ніж київське «Динамо» чи донецький «Шахтар», грає в чемпіонаті, набагато цікавішому за наший, але водночас не гратиме у цьогорічній Лізі чемпіонів? А ми, наскільки ви знаєте, разом із «Манчестер Юнайтед» і «Баварією» були лідерами за кількістю потраплянь до групового турніру Ліги чемпіонів. Непотрапляння до чемпіонської Ліги – це, без сумніву, розчарування. Я сподіваюсь та вірю, що нам удасться пробитись до Ліги чемпіонів. Але гарантій у мене немає жодних. Хотілося б, щоб разом із нами до групового турніру пройшов і донецький «Шахтар». Країні потрібен рейтинг, нам потрібно підніматись у таблиці коефіцієнтів. На сьогоднішній день у мене тривоги немає. 14 серпня, коли ми стартуватимемо в 3-му кваліфікаційному раунді, у мене серце з трибуни буде вилітати на футбольне поле. Так, я буду хвилюватись, і зроблю все від мене залежне, щоб ми потрапили до основної сітки Ліги чемпіонів.


Інциденти на трибунах – хто винен?


- Що вам найбільше запам'яталось у Кубку України, який ваш клуб виграв?


- Кубок України був затьмарений інцидентом на стадіоні. Це найгірше та найнеприємніше, що було в фіналі Кубку України. Це навіть перевищило емоції виграшу трофею, повірте мені. З приводу власне гри, зауважу характер команди – при рахунку 1:0 забили ще один м'яч і отримали таку важливу перемогу. Та ще й граючи впродовж півгодини удесятьох проти такої команди як донецький «Шахтар». Погодьтесь, це варте поваги.

- Події на трибунах – це що: випадковість, закономірність чи акція з політичним підтекстом?

- Я би сказав так. Останнім часом суспільство було напруженим до точки кипіння тими діями політиків, які керують сьогодні нашою країною. Я не берусь судити, хто правий, а хто винен. У мене, звичайно, є своя думка, але я не хотів би її висловлювати. Я завжди знаходився осторонь від політики і не намагаюсь вникати в її нюанси.

Але, повернемось до фінального матчу. Потім було запалення фаєрів уболівальниками, і якби тим підрозділом «Беркуту» керувала розумна людина, яка б розуміла, що на матчі присутні Президент країни, прем'єр, спікер, вона б не допустила подібного. Правоохоронні органи могли нормально та спокійно вивести цих порушників за межі сектору, накласти на них штраф, клуб заплатив би за штраф у ПФЛ – і все, інцидент вичерпався б.

Наведу простий приклад. На матчі Франція – Україна був присутнім президент країни Ніколя Саркозі. Без охорони, будь-хто міг взяти у нього автограф. А українські вболівальники точнісінько так само запалили кілька фаєрів на трибунах. І що ви думаєте – не настало ніякої реакції. І наші фани, бачачи, що на них ніхто не звертає уваги, тихо і спокійно погасили ці самі фаєри. У нас уже мали місце нерозумні дії людей, які керували цим підрозділом «Беркуту». Я, в свою чергу, продовжую настоювати – люди, які допустили подібне свавілля, повинні бути покарані! Футбольний клуб «Динамо» (Київ) чекає розслідування прокуратури.

- Після фінального матчу Кубку України проти «Шахтаря» і після матчу чемпіонату з «Карпатами» поле перетворилось у справжній балаган – вибігали вболівальники, зривали екіпіровку з футболістів. Як ви ставитесь до цього і як збираєтесь боротись?


- Давайте візьмемо будь-який європейський чемпіонат. Клуб стає чемпіоном – і всюди на поле вибігають люди. Потрібно толерантніше ставитись до них, оскільки вони хочу торкнутись своїх героїв і стати частиною футбольної історії. А коли вони вибігають на поле, вони відчувають себе такими ж переможцями, як і футболісти. Звичайно, потрібно пояснити, що якщо подібне трапиться в звичайному календарному матчі, це обов'язково закінчиться санкціями Професіональної футбольної ліги. Ми намагатимемось покарати таких уболівальників, в тому числі не пускатимемо їх на трибуни стадіону. Але в подібних «золотих» матчах робити будь-які обмеження немає смислу. Поле залишилось непошкодженим, ніхто з гравців не отримав травми – це найголовніше.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер