«Динамо» U14 взяло участь у міжнародному турнірі do it better challenge

«Динамо» U14 взяло участь у міжнародному турнірі do it better challenge

У ньому брали участь ще два клуби - берлінська «Герта» і московський ЦСКА. З огляду на те, що в усіх країнах зараз карантин різного ступеня суворості, турнір пройшов у режимі онлайн за допомогою конференц-зв'язку. По троє футболістів від кожного з клубів змагалися у трьох вправах, а тренери, які працюють із хлопцями, оцінювали успішність їхнього виконання за шкалою від 1 до 5. Тренером від «Динамо» виступив Павло Чередніченко, від Балтійської футбольної школи - Дзінтарс Казакс, від «Герти» - Флоріан Кліх, а від ЦСКА - Олександр Бауман. Детальніше про те, як пройшли змагання, розповів тренер «Динамо» U14 Павло Чередніченко:

- На жаль, ситуація, яка склалася у світі, дозволяє нам змагатися лише за допомогою комп'ютера і веб-камери. Суть полягала в тому, що хлопці виконували вправи на технічну підготовленість. Перед початком було проведено жеребкування, за результатами якого визначилася послідовність виконання. «Динамо» починало, «Герта» і ЦСКА продовжували, а Балтійська футбольна школа замикала. Зазначу, що у «Герти» і ЦСКА брали участь хлопці 2009-го року народження (вікова категорія U11), у Балтійської футбольної школи були діти різного віку, у нас же - футболісти U14 (2006 рік народження). Вибирали тих, хто має можливість користуватися програмою Zoom і виконати необхідні вправи. Хтось робив їх удома, хтось на вулиці у дворі.

Хлопці змагалися у трьох вправах: жонглюванні тенісним м'ячем, жонглюванні звичайним м'ячем у положенні сидячи і почергове жонглювання м’ячем усіма частинами тіла в певному порядку: підйомами обох ніг, внутрішньою частиною стоп, зовнішньою, стегнами, головою, обома плечима і грудьми. Це так званий «тест дванадцяти торкань». Кожне завдання тривало хвилину, і за цей час потрібно було виконати якомога більше торкань до м'яча або повторень і зробити якомога менше помилок і втрат м'яча. Був арбітр, який засікав час, стежив за технікою виконання, тим, наскільки далеко гравець відпускає м'яч, як добре його відчуває, використовує одну чи дві ноги і т.д. і підраховував підсумкову кількість балів. У нас першу вправу виконував Руслан Нестеренко, другу - Кирило Пашко, а третю - Кирило Осипенко.

За підсумками змагань четверте місце посів ЦСКА, третє - «Герта», а перше і друге поділили між собою «Динамо» і Балтійська футбольна школа. Здорово, що ми змогли побачити рівень технічної майстерності футбольних шкіл інших країн і попрацювати над своїм.

Про те, як з'явилася ідея створення таких змагань, розповів їхній організатор і тренер Балтійської футбольної школи Дзінтарс Казакс:

- Знаючи, що зараз у всьому світі футболісти тренуються вдома, я подумав про те, що в нинішніх реаліях необхідно їм запропонувати щось цікаве. Відразу ж зателефонував друзям із «Динамо», з якими склалися дуже теплі стосунки, Павло Чередніченко підтримав цю ідею, і ми швидко зрозуміли один одного. Потім підключилася «Герта» (Берлін) і ЦСКА (Москва) - так вийшов перший в історії турнір do it better challenge.

У нас в Прибалтиці ще проходить кваліфікація до змагань. У нас є платформа minute.coach, де ми щотижня виставляємо відео від кого-небудь із професійних футболістів, її також легко можна знайти у facebook. Хлопці тренуються, і в кінці тижня надсилають нам відео, де повторюють вправи. У попередніх змаганнях брали участь хлопці з Латвії, Литви, Естонії та Білорусі. До слова, один із трьох дітей, які вийшли до фінальної частини, взагалі з Англії - туди емігрувала його сім'я. Відбір проводить група міжнародних експертів - тренерів. Вони переглядають відео і ставлять оцінки, у такий спосіб щотижня ми визначаємо переможця. Троє найкращих від Балтійської футбольної школи потрапляють до фінального етапу. Відбір проводився серед хлопців різних вікових категорій - від U11 до U14. Наступного разу постараємося зменшити різницю у віці.

Головне, що клуби, з якими склалися хороші відносини, які вже є нашими друзями, підтримали цю ідею і погодилися взяти участь. «Динамо» окреме спасибі, оскільки Павло Чередніченко взяв на себе технічну частину і організував відео-конференцію.

Цього разу обрані вправи були на техніку, але в майбутньому, можливо, ми підключимо й інші. Але, звісно, у будь-якому разі, вони будуть такими, які можна виконати в домашніх умовах, адже правила карантину нас, безумовно, обмежують. Крім того, важливо, щоб усі були в однакових умовах.

Цього разу вправи обирало «Динамо», далі це будуть робити всі інші команди по черзі, тож проведемо як мінімум чотири подібних турніри. А потім ми визначимо переможця місяця за підсумками чотирьох раундів. Наступний відбудеться вже наступного тижня, у ньому можуть узяти участь інші діти, яких призначать тренери.

До слова, за допомогою онлайн платформи minute.coach, у відбірному етапі можуть узяти участь усі охочі, запрошуємо приєднатися хлопців з України.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер