Давайте дружити з електронікою!

Давайте дружити з електронікою!

Впровадження футбольним клубом «Динамо» електронної системи продажу квитків на матчі та електронної системи проходу глядачів на стадіон зіштовхнулося із цілком прогнозованими труднощами. Не всі гості стадіону «Динамо» імені Валерія Лобановського змогли з першого разу вірно скористатися новою послугою, що викликало певні незручності перед грою із лондонським «Арсеналом» 17 вересня. Аби запобігти повторенню того, що сталося, варто ще раз наголосити на причинах введення нової квиткової системи, зручностях, які вона дає глядачам, і причинах труднощів перших матчів, проведених за цією системою.

Погодьтеся, що у двадцять першому столітті обслуговування глядачів на футбольному матчі не може бути таким, яким воно залишалося із тридцятих років століття минулого. Можливість вибрати зручне місце на трибуні за допомогою монітора, встановленого у касі, вже оцінили ті, хто купував у вересні квитки на матчі за участю «Динамо». Наступний крок – продаж і бронювання квитків через Інтернет буде зроблено, швидше за все, вже навесні. Так само прохід глядачів через електронний турнікет є нормальною практикою, до чого всі давно звикли у метро. Досить тільки один раз побачити, яким чином вставляти свій квиток чи абонемент, і проблем не буде.

Все це по-перше, дає касовому господарству клубу можливість оперативно керувати продажем квитків, знімати броню чи навпаки, в режимі реального часу бачити скільки людей купило квитки і на які сектори, і скільки з них пройшло на стадіон. Зникає необхідність друкувати квитки заздалегідь. Так само зникає небезпека виготовлення фальшивих квитків.

Двадцять чотири турнікети (двадцять за колонадою і чотири на вході із Маріїнського парку) мають пропускну спроможність від 240 осіб на хвилину і більше. Тож аби пропустити всіх бажаючих за умови повного розпродажу квитків потрібно трохи більше години. Набагато більше часу треба аби продати ці квитки через каси. Тому із звичкою приходити на футбол без квитка за дві хвилини до початку гри доведеться попрощатися. Про квитки слід дбати заздалегідь, а на футбол приходити на годину-півтори до початку, як це прийнято у всьому світі. Навіть на суперсучасних аренах найбільших міст Європи люди починають розміщуватися на трибунах задовго до гри. За нашої звички приходити в останню мить проблеми були б і на «Сан Сіро» у Мілані, і на «Сантьяго Бернабеу» у Мадриді, і на «Стад де Франс» у Парижі.

Є ще одна проблема, про яку не можна не сказати. Спокуса пройти на стадіон безплатно у багатьох ще занадто велика. Та й можливостей для цього було і поки що залишається досить багато. Одразу попереджаємо власників усіх можливих «корочок» та «крутих» посвідчень. На стадіон тепер можна буде пройти виключно через турнікет. І абонемент, і журналістська акредитація, і запрошення для почесних гостей мають тепер штрих-код, який дозволяє пройти через електронний контроль. Ми виходимо із того, що кожен глядач має бути впевненим, що на його місце не прийде людина із підробленим квитком або той, хто пройшов безплатно.

На жаль, відсутність досвіду та довіра до глядачів призвели до непорозумінь і зловживань у перші дня використання нової системи. Не маючи досвіду касири видруковували квитки на принтері не розриваючи їх. Після чого групи глядачів, які вперше проходили через турнікети, довго вручну розривали квитки, інколи пошкоджуючи штрих-код і затримуючи прохід на стадіон. Відсутність суцільної огорожі на стадіоні дозволила сотням людей передати свої квитки назад аби по них пройшов ще хтось. Електроніка зафіксувала всі ці випадки на комп’ютері. А біля турнікетів починалися претензії з приводу того, що квиток не «читається». Також не читався квиток у тих, хто не пішов одразу через прохід, або вставив квиток до того, як пройшов попередній глядач і загорівся червоний сигнал.

Аби уникнути цього з наступного матчу у всіх квитків після проходу через турнікет будуть відриватися корінці із штрих-кодом. Так само всі квитки у касах будуть продаватися по одному, а не стрічкою.

Досвід стадіонів Мокви та Санки-Петербургу, з працівниками яких ми радились перед введенням електронної системи проходу на футбол, показує, що ця сучасна система дозволяє спокійно і без метушні пройти на стадіон усім, хто купив квиток. І це при тому, що у Росії перед турнікетами стоять ще й рамки-металошукачі, крізь які має пройти кожен глядач.

Тож, іще раз нагадуємо гостям стадіону «Динамо» імені Валерія Лобановського:

Перше – квитки у касі бажано придбати заздалегідь. Каси починають продаж за кілька днів до футболу.

Друге - приходити на стадіон бажано за годину до гри аби спокійно пройти на територію, зручно зайняти свої місця і за бажання перекусити у буфетах на території.

Третє – проходити через турнікети по-одному, вставляючи квиток або абонемент праворуч від себе штрих-кодом вперед і догори у місце вказане стрілочкою лише після того, як засвітиться червоний сигнал.

Четверте – не робити спроб «обманути» електроніку. Вона вам не ворог, вона ваш помічник.

Тож чекаємо вас на стадіоні!

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер