Дем’ян Третяк: «Після виходу на Євро-2024 емоції були дуже бурхливі»

Дем’ян Третяк: «Після виходу на Євро-2024 емоції були дуже бурхливі»

Захисник «Динамо» U17 Дем’ян Третяк провів усі три матчі в еліт-раунді відбору Євро-2024 за юнацьку збірну України U17. «Синьо-жовті» здобули три перемоги та вийшли до фінальної частини чемпіонату Європи. Після завершення еліт-раунду ми поспілкувалися із Дем’яном про цей успіх:

- З якими думками ви їхали до Греції на еліт-раунд відбору?

- Лише з однією думкою – перемогти та здобути перше місце. А після того, як виграли третій матч, емоції були дуже бурхливі. Усі були дуже щасливі – починаючи з гравців, і закінчуючи тренерським штабом, лікарями, масажистами, аналітиками та іншим персоналом. Самі розумієте – протягом семи років ми не виходили до фінальної частини, а тут вийшло.

- Який матч був найскладнішим?

- Всі ігри були важкими, потрібно було докласти багато зусиль задля перемоги. Для мене особисто непросто було зі Швейцарією, тому що вони поступилися у своєму першому поєдинку, а ми перемогли, і наш матч був для них вирішальним у боротьбі за вихід з групи. Коли ми почали грати, було нелегко, тому що перші 20-30 хвилин були так звані «гойдалки», але потім, завдяки командним діям та тренерському штабу, змогли перемогти.

- Вирішальний матч був зі Словаччиною, який переривався через погодні умови. Чи це якось вплинуло на ваше налаштування?

- Не сказав би, що це вплинуло. Усі були дуже вмотивованими та розуміли, що у матчі зі словаками маємо ставити крапку та виходити до фінальної частини Євро-2024. Це було дуже важливо. Зрозуміло, що некомфортно, коли гру зупиняють через зливу, грозу, блискавку, але тренерський штаб зумів нам донести, що це остання гра, і ми маємо зробити усе можливе, віддати свій максимум, щоб досягти перемоги зараз, а не відкладати всі питання на інший день. Тому думаю, зупинка не вплинула.

- Чи надихає вас приклад попередніх збірних U19, яка свого часу виграла чемпіонат Європи, та U20, яка виграла чемпіонат світу?

- Якщо чесно, дуже надихає. Розумієш що усе залежить лише від тебе, від команди. Враховуючи війну в нашій країні, ми розуміємо, що маємо зробити усе від себе залежне, щоб завтра було краще. Саме ти це можеш і маєш робити. Виходити на поле і віддавати усі сили, щоб прославляти свою країну на міжнародній арені й робити людей хоч трохи щасливішими у цей непростий час.

- Такі успіхи не сприятимуть тому, що гравці задеруть ніс?

- Розумію, про що ви. Ні, у нас дуже хороші тренери, які вміють кожного поставити на місце, тому я впевнений, що ніхто з гравців не злетить занадто високо та не схопить «зірку». Все буде добре.

- Це був перший турнір Юрія Мороза з цією збірною. Чи встигнув він вам донести свої ідеї та вимоги?

- Так цілком. Можу сказати від усієї команди, що хлопці вдячні йому, і він, і уся команда робить все, щоб у нас усе сталося, як ми бажаємо. Якщо він залишиться у команді і надалі, думаю, у нас усе буде добре.

- Чи є у вас побажання щодо суперників напередодні жеребкування фінальної стадії?

- Звісно, хочеться, щоб жеребкування було для нас вдалим (посміхається). Але це не дуже важливо. Вважаю, ми маємо дивитися на свою гру. Не дуже хочеться потрапити на Англію, Німеччину чи Іспанію, але, якщо так станеться, значить, так потрібно.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер