День динамівських воротарів

День динамівських воротарів

З різницею у 33 роки на світ з'явилися Євген Рудаков (1942) і Олександр Шовковський (1975).

Рудаков - уродженець Москви. Пройшов школу місцевого "Торпедо", грав у дублі цього клубу, але конкуренція у першій команді була дуже висока і навіть місце у запасі було недосяжним. Видатний наставник Віктор Маслов, який тоді очолював "Торпедо", чесно порадив Рудакову шукати можливості в іншій команді.

І це спрацювало! Євген став твердим "першим номером" у миколаївському "Суднобудівнику", а його не по роках зріла гра привернула увагу клубів вищої ліги. Найбільш наполегливими і рішучими виявилися представники київського "Динамо". У столиці України Рудаков три роки просидів у запасі, чергуючи лаву запасних першої команди із виступами за дубль.

А у 1966-му удача посміхнулася динамівському дублеру. Основний страж воріт Віктор Банніков вирушив зі збірною СРСР на чемпіонат світу, а 24-річний Рудаков міцно зайняв місце стартового воротаря. І вже не віддав!

10 років Євген Рудаков був практично незмінним "номером один" у "Динамо". В його активі величезна колекція нагород, як командних, так і індивідуальних. У складі "біло-синіх" він став семиразовим чемпіоном СРСР (1966, 1967, 1968, 1971, 1974, 1975, 1977) і триразовим володарем Кубка СРСР (1964, 1966, 1974), володарем Кубка кубків і Суперкубка УЄФА 1975 року.

Двічі був номінований на "Золотий м'яч" (France Football) (1971, 1972), тричі (1969, 1971, 1972) ставав найкращим воротарем СРСР, а у 1971-му році - найкращим гравцем країни. Увійшов до ТОП-50 найкращих голкіперів Європи за підсумками 20 століття. За збірну СРСР провів 48 матчів.

Помер Євген Васильович Рудаков 21 грудня 2011-го року.

***

Олександр Шовковський - унікальна особистість в історії "Динамо". Кількість рекордів, які встановив Шовковський, вражає! Це найбільш граючий футболіст в історії клубу (653 матчі), рекордсмен за матчами в єврокубках (144), найтитулованіший гравець в історії "Динамо" (30 трофеїв і титулів, у Олега Блохіна, який іде другим, - 18!) і т.д.

Шлях Олександра в "Динамо" це історія щасливого випадку, наполегливої ​​праці і неймовірної самовіддачі. Професіонал до мозку кісток, він ніколи не опускав руки після невдач і не задирав носа після великих перемог.

Кар'єра Шовковського пережила і злети, і падіння. Але Олександр йшов тільки вперед, робив це з гідністю і честю. Своє кредо гравця і переможця в одному з інтерв'ю озвучив сам легендарний воротар "Динамо": "Я по своїй натурі людина, яка програвати не любить. Не вміє. Не хоче. І не буде. Якщо щось складається не так, я намагаюся переломити ситуацію, намагаюся зробити усе можливе, щоб змінити її в рамках власних можливостей. Якщо не йде гра, я більш ретельно і цілеспрямовано займаюся на тренуваннях, працюю індивідуально, аналізую психологічні моменти. Акцентую на цьому увагу і вибудовую роботу так, щоб удосконалити свої якості, привнести нове".

"Найважливіша гра - це наступна. Та гра, яка пройшла, вже не має жодного значення у твоїй кар'єрі і твоєму житті. Це вже історія, це - минуле, а тобі потрібно дивитися у майбутнє, але жити у сьогоденні, тут і зараз. Заслуги, медалі, які висять на стіні, не мають жодного значення. Це може мати значення зараз, коли закінчилася кар'єра. А коли ти граєш, ти повинен замислюватися не про те, що ти виграв, а про те, як ти провів свою гру, про те, як досягти наступної перемоги, для того щоб у кожній грі ставати сильнішими, для того щоб з кожним днем ​​рости і ставати кращим. Адже єдина людина, на яку ти повинен рівнятися - це ти у минулому, а єдина людина, кращим за яку ти повинен стати - це ти нинішній, сьогоднішній".

Керівництво, гравці і співробітники ФК "Динамо" (Київ) щиро вітають Олександра Шовковського з Днем народження! Бажаємо Саші міцного здоров'я, професійної реалізації та перемог на усіх фронтах!

***

Хто, на ваш погляд, є найкращим воротарем в історії "Динамо"?

 

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер