Денис Бойко: «Усе в моїх руках»

Денис Бойко: «Усе в моїх руках»

Неоднозначним виявився попередній сезон для воротаря «Динамо» Дениса Бойка. Першу половину чемпіонату Денис стабільно відіграв на правах оренди за столичну «Оболонь», а другий відрізок першості провів на лавці запасних «Динамо».

- Звичайно, для будь-якого воротаря важливо мати ігрову практику, - ділиться враженнями Денис. - Для мене зараз відкриваються дуже хороші перспективи в «Динамо». Плюс, важливо, що я маю добрі відгуки від головного тренера, всього тренерського штабу. Тепер головне - добре працювати на зборах. Усе в моїх руках. Цілком можливо, що я виборю для себе місце в основі.

- З якими почуттями взимку йшли з «Оболоні»? У складі «пивоварів» ви виросли у професійному плані, змогли здобути симпатії вболівальників...

- «Динамо» для мене завжди було, є і буде рідним клубом. Це однозначно. Приємно, що до мене добре ставилися в «Оболоні» - склалися стосунки з уболівальниками, з керівництвом. Але футбол - це життя, іноді приходиш до команди, іноді вимушений піти.

- Коли поверталися до «Динамо», була розмова з Валерієм Газзаєвим, обговорювали з тренером ваші перспективи в клубі?

- Як такої розмови не було. Поїхав на збори з командою, більше спілкувався з Михайловим - тренером воротарів. Безумовно, Валерій Георгійович казав, що мені необхідно наполегливо працювати, щоб заслужити стабільне місце в основному складі. Зараз усе в моїх руках.

- Які особливості підготовчих зборів у Валерія Газзаєва?

- Стрибкові серії та комплекс різноманітних атлетичних вправ ми робимо разом із польовими гравцями. А розминка і сам тренувальний процес побудовані за індивідуальною програмою. Безпосередньо воротарською роботою займаємося з Михайловим.

- Спробуй порівняти збори Газзаєва із зборами Яковенка?

- Для обох тренерів дисципліна - головне. І я вважаю, що це правильно. Наявність у команді дисципліни та порядку - одна зі складових успіху.

- Останній матч чемпіонату («Динамо» - «Металург З» - 3:0) став для вас хорошим шансом. Ви є самокритичною людиною, як розцінюєте дебют у першій команді?


- За великим рахунком, я залишився задоволений. Але було кілька помилок, які ми розібрали відразу ж після гри. Поспілкувався з тренером воротарів, він вказав мені на них. У принципі, зіграв на своєму рівні. Це був гідний, хороший матч.

- Старші партнери по команді похвалили?

- Не було похвал, просто привітали з дебютом. І все, нічого особливого.

- А на трибунах уболівальники аплодували стоячи і скандували: «Бойко»!. Що відчував у це момент?

- Радість! Приємно, що люди підтримують. Але це не перша моя гра у Прем’єр-лізі. Були відчуття і сильніші: в матчі-відкритті на «Донбас Арені», чи коли виграли в «Металіста» в Харкові. Я дуже вдячний уболівальникам за підтримку.

- На ваш погляд, у чому причина невдач «Динамо» цього сезону?

- Гадаю, одна з причин - процес становлення команди. Прийшов новий тренер, з’явилися нові виконавці. Команду формують по-новому, тренер хоче налагодити ігрові зв’язки. Це очевидно. Але я би не сказав, що сезон у нашого клубу не вдався. Так, поступилися чемпіонством «Шахтарю». Це неприємно. Але команда прогресує від матчу до матчу, стиль нового тренера у грі «Динамо» вже проявляється. І сам Валерій Георгійович в інтерв’ю наголошував, що цей сезон - формування нової команди. У наступному сезоні ми зобов’язані вигравати чемпіонат, Кубок, а в Лізі чемпіонів проходити кваліфікацію.

- Для воротаря 22 роки - самий початок кар’єри. Яким ігровим елементам, у першу чергу, приділяєте увагу?

- Мої слабкі якості краще визначити збоку, фахівцям видніше. Для себе знаю, що потрібно підтягувати гру ногами. Не потрібно забувати і про сильні якості, продовжувати вдосконалюватися. У сучасному футболі воротар має вміти робити все: грати на виходах, на лінії воріт, ногами, вводити м’яча. Майстри-універсали особливо цінні в нашій справі.

- З нового сезону введено нове правило при виконанні пенальті – гравцям, які пробиває з 11-ти метрів, заборонено «хитрувати» безпосередньо перед ударом. Це полегшить роботу воротарям?


- Для нас буде звичайно легше, тому що коли нападник зупиняється, важко витримати паузу і встояти. Зате тепер складніше буде пенальтистам - не схитруєш.

- Особисто ви чим керуєтеся при пробитті пенальті?

- Раніше на перше місце виходила інтуїція. А зараз, повернувшись до «Динамо» і працюючи з Михайловим, використовую дещо інші методи. Намагаюся змусити бити футболіста в той кут, який я собі задумав, куди я сам хочу.

- Це складно зробити?

- Є спеціальні рухи перед ударом, щоб ввести футболіста в оману.

- Якими якостями, на ваш погляд, має володіти ідеальний воротар?

- Усе має бути в комплексі: психологія, технічне оснащення. Воротар має вміти виконувати на полі абсолютно все, і в той же час бути врівноваженим, спокійним у діях, тим самим передаючи свій стан на партнерів. Спокій і впевненість у воротах - 50% успіху.

- У «Динамо» багато легіонерів, мовний бар’єр усередині колективу присутній?

- В основі серед захисників більше легіонерів, але вони всі чудово розуміють нашу мову. Взаємодіяти з ними на футбольному полі зовсім не важко. Можна і підказати, і пояснити, і розставити при виконанні стандартів і штрафних.

- 29 травня на молодіжну збірну України чекає гра проти Мальти. Ситуація у групі така, що наша збірна права на осічку просто не має…

- Тут має бути максимальна концентрація. Ми їдемо до Мальти перемагати, зміцнювати лідерство у групі. Це остання наша гра на виїзді. Ще попереду домашній поєдинок із Францією, який напевно стане визначальним у боротьбі за перше місце.

- Уже вирішив, як після гри за збірну проведеш відпустку?

- Буде днів десять, але як їх проведу - ще не знаю. Зараз не до цього.

Яна Котик, спеціально для Інформаційного відділу ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер