Динамівці – лауреати «Премії Олександра Шпакова»

Динамівці – лауреати «Премії Олександра Шпакова»

Із них він віддав 37 років футбольного життя київському «Динамо».

Завершивши кар'єру гравця у 26 років у зв'язку з травмою (з 1964 до 1969 рр. виступав за «Динамо» Київ), у 1978 році Шпаков отримав запрошення від Анатолія Бишовця на роботу дитячим тренером у школі клубу «Динамо» (Київ), де працював до 1992 року, а потім із 1996 до 2014-го. У 1992-1996 рр. працював у клубі «Аль-Ахлі» (ОАЕ).

За час роботи в динамівській школі тренував вікові групи 1968 р.н. (серед випускників – Віктор Мороз, Олексій Михальчук, Ігор Жабченко), 1976 р.н. (Андрій Шевченко, Ігор Костюк, В'ячеслав Кернозенко), 1985 р.н. (Андрій Башлай, Олександр Яценко, Сергій Рожок) та 1995 р.н. (Ігор Харатін, Євген Чумак, Павло Полегенько, Роман Яремчук).

На початку 2014 року вихованцями Олександра Шпакова була створена й офіційно зареєстрована громадська організація «Премія Олександра Шпакова».

Завданнями Премії є підвищення ролі та престижу дитячого футболу в Україні, популяризація дитячого футболу, залучення до його розвитку державних та громадських організацій, об'єднання організацій, що вже зараз активно сприяють просуванню дитячого футболу в Україні.

12 грудня у столичному ресторані «Аврора» відбулося вручення Першої Всеукраїнської премії імені Олександра Шпакова.

Протягом 2014-го року авторитетне журі ГО «Премія Олександра Шпакова» стежило за вітчизняними дитячими тренерами й у підсумку визначило найкращих на їхню думку трьох фахівців, які стали лауреатами премії.

Двоє з них представляють академію київського «Динамо».

У номінації «Вірність професії» переміг Віталій Хмельницький.

У номінації «За стабільність результатів» премію отримав Олексій Дроценко.

Окрім них, володарем першої Премії став ще один динамівець, Олексій Михайличенко. Він став переможцем у номінації «Найтитулованіший вихованець школи ФК «Динамо» Київ».

Коли Олексія Олександровича запросили до імпровізованої сцени для вручення Премії й ведучий урочистої церемонії почав перераховувати всі титули й нагороди знаменитого гравця та тренера «Динамо», той навіть жартома махнув рукою й ледь не повернувся за столик – так багато часу пішло на перерахування всіх досягнень. Проте нагорода таки знайшла свого героя.

Взявши мікрофона до рук, лауреат почав із жарту:

- Я знайду, куди поставити цю нагороду, хоч місця й небагато, враховуючи перераховане вами. Я дуже радий бути присутнім тут. Потрапити в атмосферу динамівської школи багато чого значить. Я пам'ятаю Сан Санича ще на Нивках. Щоправда, ми працювали в різних групах, точніше, він працював, а я тренувався. Я знаю, що таке перший тренер, що таке дитячий тренер. Ми вчилися не лише футболу, не лише бігати, стрибати, бити по м'ячу... Ми вчилися дружбі, ставленню до справи, порядності. На мій погляд, погана людина просто не може бути футболістом. А футбол залишається в наших серцях на все життя. Не буває колишніх футболістів. Хто грає, хто ні, але все одно ми залишилися футболістами.

Сам Олександр Шпаков подякував своїм випускникам за участь у турнірі, який відбувся 7 червня 2014 року, й у якому зустрілися три команди, які представляли три випускні групи Шпакова – 1968, 1976 та 1985 років народження.

- Зазвичай мені мої вихованці кажуть «без вас не було би мене». А я можу сказати, що завдяки вам, завдяки тому, що ви виконували те, що я від вас просив, на тренуваннях, в іграх, ви ставили певну планку для мене. Мені хотілося досягти з вами все більших висот, виграти всі можливі нагороди, виграти всі турніри, в яких ми брали участь. Всі ці вікові групи, які я тренував, залишили по собі добрі спогади. Влітку, під час турніру, ви мені нагадали про ті добрі часи, які в нас були. Дякую вам! – сказав заслужений тренер.

Завершилася офіційна частина урочистого заходу презентацією офіційного гімну громадської організації «Премія Олександра Шпакова». Автором музики до гімну, зробленої у стилі рок, став Віталій Усов, автором слів – Оксана Усова.

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер