«Динамо» після домашніх 0:0 у єврокубках: час ламати традицію

«Динамо» після домашніх 0:0 у єврокубках: час ламати традицію

У першому матчі другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів, що був номінально домашнім для «Динамо», підопічні Мірчі Луческу в польському Лодзі розійшлися миром із турецьким «Фенербахче» – 0:0.

У багаторічній історії виступів у єврокубках «біло-сині» сім разів завершували перші матчі двохматчевих протистоянь на своєму полі безгольовою нічиєю. І статистика наразі не на користь нашої команди – у шести випадках далі проходили суперники і лише в одному продовжували свою участь у турнірі кияни.

Кубок чемпіонів-1972/1973, 1/4 фіналу

«Динамо» – «Реал» (Іспанія) – 0:0

«Реал» (Іспанія) – «Динамо» – 3:0

Домашній поєдинок кияни вимушені були проводити в Одесі через несприятливі погодні умови в Києві. Не дозволивши іменитому супернику відзначитися на стадіоні ЧМП, згодом «біло-сині» пропустили тричі в гостях та припинили участь у турнірі. А «Реал» дійшов до півфіналу, де поступився майбутньому володарю Кубка чемпіонів – амстердамському «Аяксу».

Кубок чемпіонів-1978/1979, 1/8 фіналу

«Динамо» – «Мальме» (Швеція) – 0:0

«Мальме» (Швеція) – «Динамо» – 2:0

Цього разу «Динамо» приймало суперника в Харкові через реконструкцію стадіону в Києві до Олімпіади-1980. Незадовільний результат у протистоянні з «Мальме» було сприйнято як сенсацію, а шведська команда дісталася фіналу Кубка чемпіонів, де мінімально поступилася англійському «Ноттінгем Форрест» (0:1).

Кубок чемпіонів-1981/1982, 1/4 фіналу

«Динамо» – «Астон Вілла» (Англія) – 0:0

«Астон Вілла» (Англія) – «Динамо» – 2:0

Знову через раннє поновлення турніру «Динамо» вимушено приймало суперника не в Києві, а в південнішому Сімферополі. «Астон Вілла» же, здолавши киян, відкрила собі шлях до Кубка чемпіонів (у фіналі бірмінгемці обіграли мюнхенську «Баварію» – 1:0), який наразі є єдиним в історії клубу.

Кубок УЄФА 1983/1984, 1/32 фіналу

«Динамо» – «Лаваль» (Франція) – 0:0

«Лаваль» (Франція) – «Динамо» – 1:0

«Динамо» перед цим два сезони поспіль виходило до чвертьфіналу Кубка чемпіонів, і в Кубку УЄФА від киян чекали успішного виступу. Однак скромний французький «Лаваль» виявився нездоланим бар’єром для підопічних Юрія Морозова. Кривдники же динамівців припинили свою участь у турнірі після наступної ж стадії, поступившись віденській «Аустрії».

Кубок УЄФА 1996/1997, 1/32 фіналу

«Динамо» – «Ксамакс» (Швейцарія) – 0:0

«Ксамакс» (Швейцарія) – «Динамо» – 2:1

«Динамо» опинилося у кваліфікації Кубка УЄФА, поступившись у відборі Ліги чемпіонів віденському «Рапіду» в обох матчах. Утім, шлях у турнірі рангом нижче також виявився нетривалим для киян – як і для «Ксамакса», який у наступному ж раунді вилетів від шведського «Хельсінгборга».

Ліга чемпіонів 2000/2001, 3-й кваліфікаційний раунд

«Динамо» – «Црвена Звєзда» (Сербія) – 0:0

«Црвена Звєзда» (Сербія) – «Динамо» – 1:1

Єдиний успіх у двохматчевому протистоянні після домашніх 0:0 кияни відсвяткували у протистоянні з «Црвеною Звєздою» завдяки голу, забитому у виїзному матчі (зараз це правило футбольні чиновники вже відмінили). Вийшовши в подальшому до групи Ліги чемпіонів, «Динамо» набрало чотири очки в компанії бельгійського «Андерлехта», англійського «Манчестер Юнайтед» та голландського «ПСВ», і, посівши четверте місце, припинило участь у єврокубках того сезону.

Кубок УЄФА 2004/2005, 1/16 фіналу

«Динамо» – «Вільярреал» (Іспанія) – 0:0

«Вільярреал» (Іспанія) – «Динамо» – 2:0

«Опустившись» до плей-оф Кубка УЄФА із Ліги чемпіонів (динамівці стали третіми у групі, поступившись лише одним очком леверкузенському «Баєру» та мадридському «Реалу»), «біло-сині» вилетіли після першого ж раунду ігор навиліт. «Вільярреал» же припинив боротьбу після чвертьфінальної стадії.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер