»Динамо» шанує пам’ять ветеранів

»Динамо» шанує пам’ять ветеранів

Серед футболістів, які здобували славу «Динамо» на зорі становлення футбольного клубу, був півзахисник Федір Тютчев. Він виступав за нашу команду в довоєнні роки, а під час війни взяв участь у пам’ятному «матчі смерті» у складі команди «Старт». До 70-річчя «матчу смерті» ФК «Динамо Київ» за розпорядженням президента клубу Суркіса Ігоря Михайловича встановив на столичному Байковому кладовищі пам’ятник футболісту. Про те, як склалася доля динамівця, розповіла його внучата племінниця Ірина:

- Дідусь грав за «Динамо» із 1929 по 1939 рік, входив до складу збірної Києва та збірної УРСР, був чемпіоном УРСР у 1931 та 1936 рр., володарем Кубка УРСР 1937 р. Із початком Великої Вітчизняної війни вступив до лав Червоної Армії, обороняв Київ, потрапив у оточення, повернувся до Києва. Працював на хлібозаводі, де була сформована легендарна футбольна команда «Старт». 18 серпня 1942 футболістів, які працювали на хлібозаводі, у тому числі й Федіра Тютчева, заарештували. Він був свідком розстрілу футболістів. Йому самому дивом вдалося уникнути розстрілу в Сирецькому концтаборі, звідки він утік у 1943 році, переплив Дніпро та приєднався до частин Червоної Армії. На жаль, його доля склалася трагічно, він помер достатньо рано через проблеми зі здоров’ям – у 1959-му році у нього стався серцевий напад. Я постійно доглядала за могилою на Байковому цвинтарі, але за тривалий час вона прийшла в занепад, а привести її до належного стану в мене не вистачало коштів.

Я би хотіла висловити величезну подяку за сприяння ФК «Динамо» (Київ) в особі президента Ігоря Суркіса, який посприяв упорядкуванню могили та встановленню пам’ятника. Він має вигляд гранітного обеліска із портретом Федіра Тютчева, емблемою «Динамо» та футбольним м’ячем.

- Чи є відомий поет Федір Тютчев родичем вашого дідуся?

- Документальних підтверджень цього в мене немає, але кажуть, що вони були з однієї губернії, і мають спільні корені за прадідом.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер