«Динамо» Київ у рік Синього Коня. 2002 рік

«Динамо» Київ у рік Синього Коня. 2002 рік

Цього разу ми розповімо про 2002 рік.

Події

На початку 2002 року «Динамо» провело плідний тренувальний збір, і навесні команда показувала змістовну та яскраву гру. У другій половині січня «біло-сині» вчетверте в історії перемогли на Кубку чемпіонів Співдружності країн СНД та Балтії. Як виявилося, цей трофей став останнім для головного тренера Валерія Лобановського. День 13 травня, коли з життя пішов Валерій Васильович, назавжди залишиться чорним в історії «Динамо».

Втрата такого тренера не могла не позначитися на грі команди. У вирішальних поєдинках чемпіонату та Кубка України «Динамо» поступилося «Шахтарю», який уперше став чемпіоном. Виконуючим обов'язки, а згодом і головним тренером було призначено Олексія Михайличенка.

Перед початком нового сезону 2002/2003 рр. президентом ФК «Динамо» (Київ) було обрано Ігоря Суркіса. Таким чином, слідом за тренерським складом у клубі оновився й керівний. Виступ у чемпіонаті України «біло-сині» почали доволі впевнено, й у підсумку з відривом у три очки виграли його, а от у Лізі чемпіонів утретє поспіль завершили свої виступи на стадії групового турніру. Щоправда, цього разу динамівці були дуже близькими до виходу до стадії плей-оф, але у вирішальному матчі програли вдома італійському «Ювентусу» (1:2) та посіли третє місце у групі.

Вийшовши до 1/16 фіналу Кубка УЄФА, підопічні Олексія Михайличенка за сумою двох матчів поступилися турецькому «Бешикташу» (1:3 на виїзді та 0:0 удома), навесні 2003 року вже зосередившись на виступах на внутрішній арені.

Футболісти

Футболісти, які народилися в 2002 році, поки що, через занадто юний вік, яких-небудь успіхів у професійному футболі досягти не могли. Із тими хлопцями, які виступають у віковій групі ДЮФШ «Динамо» ім. Валерія Лобановського 2002 р.н. (тренери – Валерій Кінашенко, Юрій Миколаєнко), ви можете ознайомитися у відповідному розділі нашого сайту, а ми додамо, що в 2013 році «Динамо» (U-12) стало чемпіоном Києва, у 18-ти матчах здобувши 16 перемог, по одному разу зігравши внічию та програвши, маючи різницю м'ячів 81:9.

Виходячи з результатів, видно, що потенціал у юних футболістів є. Будемо сподіватися, що за п'ять-шість років будь-хто з цих хлопців проб'ється до основного складу «Динамо» й буде радувати вболівальників «біло-синіх» своєю грою на благо нашої команди.

Пам'ятні матчі

У 2002-му році вперше за часів проведення чемпіонату незалежної України «Динамо» не підкорився жоден із внутрішніх трофеїв – ані чемпіонат, ані Кубок. Надломила футболістів смерть Валерія Лобановського...

7 травня динамівці проводили календарний матч чемпіонату в Запоріжжі проти місцевого «Металурга». Поєдинок тримав у напрузі 10 тисяч глядачів, що зібралися на стадіоні, від першої до останньої хвилини. У першому таймі команди обмінялися забитими м'ячами – на гол Черната господарі відповіли влучним ударом Демченка. Після перерви динамівці знову вийшли вперед завдяки зусиллям Гавранчича, а остаточний рахунок блискучим ударом зі штрафного встановив Белькевич.

Утім, радість від перемоги була затьмарена госпіталізацією Валерія Лобановського, якому стало погано (у головного тренера було діагностовано гіпертонічний криз – прим. ред.) відразу після фінального свистка. Бригада швидкої допомоги надавала допомогу тренеру протягом півтори години прямо на стадіоні, але в результаті було прийнято рішення госпіталізувати його до місцевого Центр екстремальної медицини і швидкої допомоги.

Команда полетіла до Києва без свого головного тренера. Як виявилося згодом, свого наставника футболісти бачили востаннє. У наступні дні Валерію Васильовичу стало краще, але 13 травня, за шість днів після матчу, він, незважаючи на оптимістичні прогнози, помер. Разом із ним пішла й ціла епоха, пов'язана з ім'ям Великого тренера та Великої людини...

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер