«Динамо» (Київ) в Іспанії. День третій: «Uno! Dos! Tres! Cuatro!»

«Динамо» (Київ) в Іспанії. День третій: «Uno! Dos! Tres! Cuatro!»

Цього дня, так само як і вчора, команда Сергія Реброва провела два тренування.

«Vamos! Швидше!»

Перед ранковим слово взяв асистент головного тренера Рауль Ріанчо, який також є фахівцем із фізичної підготовки. Це був той рідкісний випадок, коли його слова допоміг донести до гравців перекладач Борис Іщенко (переважно Рауль вільно спілкується російською мовою).

«Краще пропустити один день, ніж потім кілька тижнів працювати не на максимумі. Але потрібно відрізняти стан, коли організм дійсно дуже перевантажений та потребує відпочинку й відновлення, від простої крепатури, яка є нормальним явищем під час таких тренувань», – такою була одна з фраз іспанського фахівця.

Дослухався до поради наставника Александар Драгович, який пропустив практично весь тренувальний день через те, що натер ногу. Зате до загальної групи повернувся Владислав Калитвинцев, який залікував застуду.

Надалі допомога перекладача Раулю не була потрібна. «Uno! Dos! Tres! Cuatro! Раз! Два! Три! Чотири!» – відраховував темп виконання вправ під час розминки Рауль, підбадьорюючи гравців двома мовами: «Vamos! Швидше!»

Іспанцю неспроста доводилося підтримувати темп розминки – на ранковому занятті вона була дуже активною, динамічною. Для її проведення були задіяні тренувальні стійки та фішки, а орієнтована вона була переважно на розвиток швидкісних якостей гравців. Однак і розминка не пройшла без м'ячів – у перервах між біговими вправами футболісти відпочивали, граючи у квадратах за системою 4-1.

Завершилася ранкова розминка однією з улюблених вправ гравців, орієнтованою не лише на швидкість фізичну, але й на швидкість сприйняття інформації та прийняття рішення – гру в поліцейського та порушника. У той час, поки двоє гравців виконують амплітудний біг на місці, Рауль різко піднімає руку з фішкою – синього або білого кольору, залежно від чого один футболіст має встигнути втекти, а другий («поліцейський») – його наздогнати.

Потім почалася серйозна тактична робота, й тут уже наставники «Динамо» були не такі усміхнені та задоволені діями своїх підопічних. Польові гравці розділилися на дві групи по десять людей, і кожна з них працювала на окремій половині поля, одна – під керівництвом Сергія Реброва, інша – під керівництвом Рауля Ріанчо. І там, і там п'яти гравцям групи атаки протистояли п'ять захисників та воротар. У якийсь момент наставники поміняли місцями атакуючі групи.

Динамічне вечірнє тренування

Увечері в Marbella Football Center було багатолюдно. Ще на в'їзді динамівську делегацію здивувала велика кількість поліцейських (цього разу справжніх). Потім ми побачили безліч фанатів у символіці «Фортуни» з Дюссельдорфу. Далі – автобус, розфарбований у клубні кольори швейцарського «Базеля», який, здається, ніколи й не залишає футбольний центр. Ці дві команди саме готувалися провести товариський матч.

Динамівські голкіпери вийшли на розминку раніше за польових гравців. У цей же час на сусідньому полі займалися воротарі «Фортуни». «Пам'ятаю цього хлопця, це Михаель Рензинг», – кивнув убік одного з них Михайло Михайлов. – «Спостерігав за ним, коли він був дублером, проте подавав великі надії у мюнхенській «Баварії». Але він уже тоді дуже сильно зазнавався – й ось де він тепер...»

Коли група польових гравців вийшла на тренувальне поле та пробігла кілька обов’язкових для розминки кіл, воротарі до них приєдналися для виконання комплексної й дуже цікавої вправи. Для цього на центральну лінію поля по краях були встановлені двоє воріт, від яких починалися атаки. Кожному гравцю потрібно було виконати цілу низку запланованих дій під час проведення розіграних як за нотами комбінацій та атак, які велися одночасно на троє воріт. Тренування збоку виглядало дуже динамічно, в буквальному сенсі очей було не відвести, й при цьому в ньому були задіяні всі гравці, за винятком одного воротаря, який  періодично змінювався зі своїми колегами за амплуа.

Вправа зайняла достатньо велику частину вечірнього тренування, яка продовжилася іншими, в яких також брали участь усі гравці. Поділившись на дві команди, гравці спочатку зіграли без воріт, намагаючись якомога довше контролювати м'яча, не даючи супернику його перехопити. А потім провели двосторонку вже з воротами, але на полі, трохи меншому від звичайного. При цьому обов’язковою умовою для кожного гравця було не робити більше двох дотиків до м’яча в центральній зоні, позначеній фішками.

Таким чином, за одне тренування була проведена робота й на комбінації, й на контроль м'яча, й на швидкий перехід із оборони до атаки!

Ігор Бондаренко з Марбельї

*фото А. Лукацький

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер