«Динамо» (Київ) у рік Півня. 1981 рік

«Динамо» (Київ) у рік Півня. 1981 рік

Події

1981 рік, як і попередній, розпочався зональними змаганнями на Кубок СРСР. Динамівці впевнено долали етап за етапом, аж доки в 1/8 фіналу не програли московському «Спартаку» на штучному полі в закритому приміщенні. В той же час у поновленому розіграші Кубка сезону в серії пенальті було обіграно донецький «Шахтар» (основний час – 1:1).

Зі старту чемпіонату «Динамо» було серед лідерів. Ознакою високого класу «Динамо» зразка 1981 року була стабільність, а в цей період команда мала повну підтримку на рівні перших керівників УРСР. Десятий чемпіонський титул динамівці здобули за два тури до завершення чемпіонату, й уже в ранзі чемпіонів помстилися в Москві місцевому «Спартаку» за поразку на старті сезону.

Досягнення «Динамо» були вражаючими – десять чемпіонських титулів за двадцять років! За останні десять років, починаючи з 1971-го, команда жодного разу не залишалася без нагород. Абсолютним рекордом радянських чемпіонатів була 45-матчева безпрограшна серія (20 останніх матчів сезону 1980-го та 25 матчів від початку сезону 1981 року). У червні Олег Блохін перевершив рекорд результативності чемпіонатів, який тримався 30 років, такий же рекорд він встановив і в збірній СРСР.

Футболісти

Динамівські вихованці, які народилися в 1981 році, особливого успіху на футбольному терені не досягли. Срібний призер чемпіонату Європи (U-19) та учасник чемпіонату світу (U-20), нападник Андрій Герасименко, не зміг проявити себе в «Динамо», після чого грав за «Кривбас» та «Закарпаття», а згодом осів у нижчих лігах. Крім Герасименка, також звертали на себе увагу півзахисник Андрій Вітошинський та воротар Денис Колодюк, які, втім, вище третьої та другої команд «Динамо» піднятися не спромоглися.

Що стосується легіонерів, то найбільших успіхів у Києві досяг Бадр Ель-Каддурі, який грав за «Динамо» впродовж десяти років (з 2002 до 2012 рр.). За цей час марокканець став чотириразовим чемпіоном України, стільки же разів виграв національні Кубок та Суперкубок. У складі збірної тричі брав участь у Кубку Африканських Націй, а в 2004 році грав на Олімпійських іграх у Греції.

Пам'ятний матч



24 травня київське «Динамо» приймало одноклубників із Тбілісі, які двома тижнями раніше завоювали Кубок володарів Кубків, обігравши у фіналі «Карл Цейсс Йєну» з НДР – 2:1. За присутності 97,5 тисяч глядачів кияни схилили шальки терезів на власну користь наприкінці поєдинку, коли на 84-й хвилині Олег Блохін з близької відстані переправив м’яча у ворота після скидки Бойка головою. Незважаючи на те, що до фінішу сезону залишалося цілих шість місяців, саме ця перемога стала вагомою заявкою на чемпіонство, яке стало для «біло-синіх» десятим в історії.

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер