«Динамо» (Київ) у рік Півня. 1969 рік

«Динамо» (Київ) у рік Півня. 1969 рік

Події

Чемпіонат СРСР знову, цього разу востаннє, проводився у два етапи, як і в 1960-62 роках. Цього року основні гравці «Динамо», які вже кілька років визначали гру команди, виступили відразу в декількох турнірах: у чемпіонаті СРСР і Кубку СРСР, в Кубку європейських чемпіонів, і в матчах за збірну СРСР. Наприкінці сезону стало очевидно, що головні виконавці - Мунтян, Сабо, Серебряников - втомилися. Закінчував грати Турянчик. Загалом за основний склад у 1969 році зіграли 32 футболіста. Цей рекордний для тих часів показник з'явився через те, що в останній грі чемпіонату за «Динамо» грав дублюючий склад, в який в тому числі входив нікому тоді не відомий 17-річний Олег Блохін.

Динамівці, запрошені до збірної СРСР, допомогли команді виграти відбір до фінального турніру Кубка світу 1970 року. На клубному ж рівні були одні невдачі. Крім втрати чемпіонства (для «Динамо» тих часів, так само як і зараз, друге місце вважалося невдачею) динамівці вибули в 1/4 фіналу з Кубка СРСР і в 1/8 фіналу з Кубка європейських чемпіонів. Цього ж року «Динам» вперше поїхало на товариські матчі в США.

Футболісти

У 1969 році народилися футболісти, які згодом примножували славу київського «Динамо» на вітчизняній та міжнародній аренах. Серед них Андрій Алексаненков, Андрій Анненков, Сергій Заєць, Андрій Канчельскіс, Олег Саленко та Сергій Юран. Їхня кар'єра в «Динамо» припала на непростий час, коли зіркові футболісти складу зразка 86-го року виїхали за кордон, завершувалася епоха СРСР, а попереду був старт незалежного українського чемпіонату...



Пам'ятний матч

Головним суперником «Динамо» у боротьбі за першість знову був московський «Спартак». У двох особистих зустрічах перемогли москвичі (2:1 в Москві та 1:0 у Києві). Це і визначило долю чемпіонського титулу. У ключовій грі сезону в Києві динамівці постійно атакували. Але подолати захист «Спартака» з воротарем Кавазашвілі так і не вдалося. А гол у контратаці забив спартаківець Осянін.

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер