«Динамо» - «Монако». Граємо із цікавим проектом Дмитра Євгеновича…

«Динамо» - «Монако». Граємо із цікавим проектом Дмитра Євгеновича…

Суперником «біло-синіх» буде «Монако» із однойменної карликової держави, яку асоціюють із Францією.

Хоч сам клуб і базується в Монако, він є членом федерації футболу Франції і відповідно приймає участь в національній першості країни. А сім чемпіонських титулів, п’ять Кубків, чотири Суперкубки, а також володіння одним Кубком Ліги, роблять «Монако» одним із найбільш титулованих колективів Франції.

Рятувальний круг із Росії…

Що ж зараз представляє собою клуб, кольори якого свого часу захищали такі зірки світового футболу як Фабьєн Бартез, Тьєрі Анрі, Давід Трезеге, Олівер Бірхоф, Джордж Веа, Крістіан Вьєрі, Юрген Клінсман, Рафаель Маркес, Фернандо Морьєнтес, Ліліан Тюрам, Патріс Евра та багато інших. До гравців цієї категорії до недавнього часу відносився і Людовік Жюлі, але не виконавши зі своїми одноклубниками завдання виходу в елітний французький дивізіон, покинув узбережжя маленького князівства.

Варто сказати, що принц Альберт ІІ, який править в країні та за сумісництвом є патроном клубу, доклав значних зусиль для повернення команди в Лігу 1. Змінивши на старті кампанії у вересні 2011 року головного тренера Лорана Баніда на колишню зірку «Мілана» італійця Марко Сімоне, у грудні того ж року він погодився змінити і власника клубу.

66,67% акцій придбала компанія "Monaco Sport Invest" (MSI), пов’язана із російським бізнесменом Дмитром Євгеновичем Риболовлєвим (фото), який входить до числа топ-100 найбагатших людей світу за версією Forbes (№ 93) зі статком 9,5 мільярдів доларів.

Перший млинець гливкий

Одразу після отримання контрольного пакету Риболовлєв у зимове міжсезоння виділив Сімоне 14 мільйонів євро на посилення складу для вирішення завдання підвищення у класі. Італієць одразу вийшов на ринок і придбав сім нових виконавців. Серед них найдорожчим став марокканець Набіль Дірар, якого придбали у «Брюгге» за 7,5 мільйонів Євро. Три мільйони коштував трансфер перспективного голландця Насера Баразіта із віденської «Аустрії», 1,5 мільйони вистачило на придбання досвідченого німецького захисника Андреаса Вольфа із «Вердера» і по мільйону витратили на хорватського воротаря з «Хайдука» Даніеля Субашича і угорського форварда Владіміра Комана, який прийшов із «Сампдорії». Знадобився і уругвайський центральний захисник Гарі Кагельмахер, якого взяли в оренду у мадридського «Реала». Такі різкі зміни як правило не дають миттєвого ефекту. В підсумку «Монако» минулого сезону фінішувало в другому дивізіоні лише на 8-му місці, відставши від заповітної прохідної третьої позиції, яку посів «Труа» аж на 12 очок. Звісно Марко Сімоне відправили у відставку, а його пост в останній день травня 2012 року посів набагато більш титулований і досвідчений Клаудіо Раньєрі, який підписав із монегасками дворічний контракт.

Надія на Раньєрі

Першим кроком Раньєрі на посту головного тренера стало рішення попрощатись із капітаном Людовіком Жюлі. «Жюлі має за плечима велику кар’єру, але у нас новий великий та амбіційний проект і я покладаюсь на інших гравців», - мотивував свій рішучий вчинок італійський спеціаліст.

- Я розмовляв із ним і пояснив причини. Жюлі вчинив як професіонал і все зрозумів. Як для нього, так і для нас найкраще рішення – знайти компроміс.

Раньєрі, який має досвід роботи в лондонському «Челсі» із іншим російським олігархом Романом Абрамовичем, відкрито заявив, що його мета – досягти із «Монако» набагато більших успіхів, ніж перемога в Лізі 2. Із цією метою він вже цього літнього міжсезоння придбав правого італійського захисника Андреа Раджи із «Болоньї», досвідченого датського півзахисника Якоба Поульсена із «Мітьюланда», сенегальського форварда Ібрагіма Туре, який грав за еміратський «Ажмам» і конголезького форварда Делвіна Ндіргу із «Осера».

Перед грою із динамівцями монегаски впевнено розібрались із тірольським «Ваккером» 3:0 завдяки точним ударам Жермена, Карраско і Баразіте. Є доволі цікаві перетини в долях гравців і тренерів «Динамо» та «Монако». Вже згаданий Владімір Коман – це онук легендарного форварда «біло-синіх» 50-х Михайла Михайловича Комана. Саме в «Монако», після того, як він пішов із «Динамо» в 2006 році, перейшов хорватський півзахисник Йерко Лєко. Ну а зараз кольори нашої команди захищає півзахисник збірної Нігерії Лукман Аруна, який виступав за французьку команду з 2008-го до 2011-го року.

Ну і, нарешті, Юрій Сьомін, який поступився «Монако» (2:1, 0:1) разом із «Локомотивом» в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів у 2004 році. У нього з монегасками свої рахунки…

Олег Задерновський

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер