«Динамо» – «Порту»: експертна думка

«Динамо» – «Порту»: експертна думка

- Ми всі з нетерпінням чекаємо на старт «Динамо» в Лізі чемпіонів. Чемпіонат у нас хороший, але все ж таки дорогого вартує перевірити свої можливості на тлі топ-команд Європи. Всі вболівальники київського «Динамо», весь Київ, уся Україна цього чекали давно, тому що «Динамо» давно не грало у Лізі чемпіонів. Думаю, що для кожного футболіста та клубу загалом це справжнє випробування.

- Багато хто заздалегідь відводить перше місце у групі «Челсі», кажучи про те, що саме «Динамо» та «Порту» розіграють другу путівку до плей-оф. Що ви думаєте з цього приводу?

- Так, я погоджуюся з такою розстановкою сил. Те, що в «Челсі» зараз якісь негаразди, й команда Жозе Моуріньо на старті сезону демонструє невиразну гру, не має жодним чином розслабляти або вводити в оману наших гравців. У будь-якому випадку, це команда з багатими традиціями, з підбором виконавців найвищого класу. Я думаю, це лише справа часу, незабаром лондонці наберуть звичний хід, і до спарених ігор проти «Динамо» підійдуть у всеозброєнні.

Погоджуся з думкою, що в нашій групі є явний фаворит – «Челсі», та три клуби, а швидше навіть два, які, найімовірніше, розіграють другу путівку – «Порту» та київське «Динамо».

- За останні сім років «Динамо» двічі зустрічалося з «Порту» в Лізі чемпіонів, причому обидва рази ці протистояння були дуже напруженими. Чим вони запам'яталися особисто вам?

- Думаю, й майбутнє протистояння виявиться так само непростим. Почнемо з того, що в «Порту» немає футболістів, які не продаються. Ця команда існує за рахунок власних вихованців. У клубу є своя академія в Бразилії, звідки вони запрошують талановитих футболістів. Та й сам по собі португальський футбол дуже непростий, там працює багато кваліфікованих професіоналів, звідси й високий рівень. До того ж, матчі в Порту даються нашим командам дуже нелегко, там грала й наша національна збірна, й «Динамо».

Від першої домашньої гри буде залежати стратегічне положення «Динамо» на турнірній дистанції. Якщо буде здобуто перемогу, це буде хорошим першим кроком, а от у випадку негативного результату завдання виходу з групи, враховуючи календар киян та майбутній виїзд до Порту, значно ускладниться.

- Те, що «Динамо» розпочинає та завершує груповий раунд домашніми матчами, є позитивним моментом?

- Так, звичайно, це плюс. Я недаремно роблю акцент на тому, що від першої гри буде залежати багато чого. До того ж, окрім турнірної важливості, це домашня гра, що зобов'язує футболістів думати не лише про результат, а й про видовищність. Думаю, що в Києві збереться повний стадіон, і вболівальники будуть оцінювати як гру команди, так і результат.

- У нинішньому «Динамо» достатньо гравців, які мають досвід виступів у Лізі чемпіонів, і в той же час чимало тих, для кого цей сезон стане дебютним на такому рівні. Таке поєднання молодості та досвіду можна вважати оптимальним для єврокубкових звершень?

- Я завжди підтримував молодих гравців, і там, де я працював, молодь мала особливий статус. Я вважаю, що за ними майбутнє. Так, молоді хлопці, які виступають у «Динамо», зараз посідають перше місце в чемпіонаті України. Але Ліга чемпіонів – це не просто футбол, це окремий вид спорту. Щоб успішно виступати в ній, потрібні люди, які багато знають, багато вміють, багато чого побачили у своїй кар'єрі, з міцною психікою, й, звичайно ж, які володіють високою майстерністю.

Це не чемпіонат України, тут не час та не місце, щоб давати шанс комусь проявити себе або відкривати нові таланти. Інша справа, якщо молодий гравець уже відповідає цьому найвищому рівню, він достатньо майстерний та готовий для Ліги чемпіонів, тоді вперед, нехай грає! Але, в першу чергу, потрібно робити ставку на досвідчених футболістів, справжніх мужиків, які вміють здобувати результат.

- Кого можна зарахувати до подібних лідерів у нинішньому «Динамо»?

- У «Динамо» зараз дуже сильний склад, в якому зібрано багато таких футболістів, багато з них є гравцями національних збірних різних країн. Навіть не варто називати всіх за іменами. За приклад можна ставити будь-кого, від Драговича, Мігеля, й до наших лідерів, Ярмоленка та інших хлопців, які грають за збірну України. Всі вони – стабільні, надійні футболісти високого рівня.

Інша справа – хто в якому стані приїхав зі своїх збірних. Чесно кажучи, я завжди побоююся ігор, які слідують за матчами збірних. Одні футболісти грали, інші не грали, ще хтось отримав травму. У всіх був різний розподіл навантажень. Наразі основне завдання головного тренера – привести всіх до спільного знаменника, щоб була боєздатна команда.

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер