«Динамо» – «Порту»: представляємо суперника

«Динамо» – «Порту»: представляємо суперника

Першим суперником команди Сергія Реброва буде «Порту», команда, з якою «Динамо» зустрічалося під час свого попереднього виступу в Лізі чемпіонів. Проте майже за три роки, що минули з того часу, склад цієї команди докорінно змінився.

Трансфери

Наступного сезону після 2012/2013, в якому «Динамо» та «Порту» помірялися силами в Лізі чемпіонів, португальський клуб здійснив 47 трансферів, враховуючи оренди та повернення з оренд, – 20 гравців залишили команду та 27 гравців її поповнили.

Перед початком нинішнього сезону це число ще більш вражаюче – 29 гравців залишили команду та 27 до неї приєдналися.

Серед найбільш знакових придбань варто відзначити 22-річного центрального півзахисника Джанеллі Імбула, якого було придбано у «Марселя» за 20 мільйонів євро, 23-річного опорного півзахисника Данило Перейру, який перейшов із «Маритиму» за 4 мільйони євро, а також, звичайно ж, 22-річного мексиканського нападника Хесуса Корону, придбаного у «Твенте» за 10,5 мільйонів.

Останній із них, підписаний в останній день трансферного вікна, відзначився дублем у першому ж матчі за «драконів», ставши першим мексиканським футболістом, який зробив дубль у чемпіонаті Португалії.

Ще одним придбанням став португальський центральний півзахисник Андре Андре, який є... сином колишнього гравця «Порту» Антоніо Андре, який забив гол у ворота київського «Динамо» в півфіналі Кубка чемпіонів 1986/1987, реалізувавши пенальті.

Багато гравців перейшли влітку до «Порту» безкоштовно або на правах оренди. З «Бенфіки» та «Уотфорда» відповідно прийшли крайні захисники Максі Перейра та Мігель Лайюн. Повернувся до команди ветеран Сильвестр Варела, який пограв за «Вест Бромвич» та «Парму». Нарешті, місце у воротах зайняв зірковий голкіпер Ікер Касильяс.

Втрат цього міжсезоння у «Порту» також вистачало, й вони були набагато суттєвішими. Перш за все, це безумовно найяскравіший гравець «Порту» останніх сезонів Джексон Мартинес, який за 35 мільйонів євро перейшов до мадридського «Атлетико». Також це бразильський правий захисник Данило, якого за 31,5 мільйон євро було продано до «Реалу». Також королівський клуб скористався опцією викупу Каземіро, а «Атлетико» забрав Олівера Торреса.

Інший бразилець, Алекс Сандро, за 20 мільйонів перейшов до «Ювентуса», ще один, Карлос Едуардо – до «Аль-Хіляля». Втім, для «Порту» такий розпродаж провідних виконавців – звична річ, яка дивовижним чином не надто критично позначається на рівні команди.

Постановник гри

Уже другий сезон «Порту» грає під керівництвом 49-річного іспанського спеціаліста Хулена Лопетегі. На початку травня 2014 року він підписав трирічну угоду з «драконами», замінивши Паулу Фонсеку, якого відправили у відставку, а також в. о. головного тренера Луїша Каштру.

Заради роботи в «Порту» Лопетегі залишив посаду головного тренера молодіжної збірної Іспанії.

Свою тренерську діяльність колишній голкіпер мадридського «Реала» та «Барселони» (щоправда, в обох командах загалом він провів лише шість матчів у Примері) розпочинав у «Райо Вальєкано». Цей старт виявився невдалим, тренера звільнили за погані результати, після чого він тривалий час працював коментатором на іспанських спортивних телеканалах.

Після поновлення тренерської діяльності Лопетегі очолив «Реал Мадрид Кастилья», й надалі він продовжив працювати з молодими футболістами, очолюючи різні вікові групи збірної Іспанії, від U-19 до U-21. Тричі він приводив іспанські «молодіжки» до перемог на чемпіонатах Європи (у 2011, 2012 та 2013 рр.). 

Основні діючі особи

Незважаючи на те, що у «Порту» наразі є два досвідчених кваліфікованих голкіпери, роль основного Ікера Касильяса ні в кого не викликає сумнівів. Тому Елтону доводиться миритися з роллю запасного.

У захисті «драконів» грають досвідчені виконавці. Основним правим захисником у цьому сезоні є 31-річний уругваєць Максі Перейра. У центрі захисту грають 27-річний бразилець Майкон та 28-річний іспанець Маркано. Однак Маркано в Києві не зіграє через дискваліфікацію, яку отримав ще в минулому сезоні. На цій позиції його може підмінити нідерландець Бруно Інді.

На позиції лівого захисника на старті сезону кожного разу виходили нові виконавці, проте з приходом Мігеля Лайюна, здається, цю позицію врешті буде  закрито.

В опорній зоні грає Данило Перейра, поруч із ним розташовуються Андре Андре та Імбула, про яких йшлося вище. Компанію їм може скласти давній приятель Юнеса Беланда, 25-річний алжирець Ясін Браїмі, який частіше використовується в лінії атаки.

Компанію Браїмі в атаці неодмінно складає основний центральний нападник та одночасно найкращий бомбардир команди у цьому сезоні (4 голи в 4-х матчах) камерунець Вінсен Абубакар. На місце третього форварда одночасно претендують відразу кілька виконавців. Це й вищезгаданий Варела (який до Києва не прилетів через травму), й вихованець «Барселони» Кристіан Тельо, який уже виграв із каталонським клубом цілий набір трофеїв.

Є в арсеналі у Лопетегі й екс-нападник «Інтера», «Ювентуса», «Роми» та цілої низки інших клубів, харизматичний Пабло Освальдо, який, щоправда, всім відомий перш за все своїм поганим характером. Тому розраховувати іспанський наставник буде скоріше не на нього, а на Корону, який так феєрично дебютував.

Трофеї та досягнення

«Порту» не є найтитулованішим клубом своєї країни за кількістю виграних чемпіонських титулів – їх у «драконів» 27, а в лісабонської «Бенфіки» – 34. Утім, «Порту» випереджає «Бенфіку» за кількістю  трофеїв, здобутих на міжнародній арені.

Двічі «Порту» ставав володарем Кубка чемпіонів. Уперше в 1987 році, а вдруге, вже після реформатування турніру та перейменування його на Лігу чемпіонів, у 2004 році, коли головним тренером «драконів» був Жозе Моуріньо, який зараз очолює «Челсі».

Чемпіон Португалії – 27 (востаннє у 2013)

Володар Кубка Португалії – 20 (востаннє у 2011)

Володар Суперкубка Португалії – 20 (востаннє у 2013)

Володар Кубка чемпіонів – 2 (востаннє у 2004)

Володар Кубка УЄФА – 2 (востаннє у 2011)

Володар Суперкубка УЄФА – 1 (1987)

Володар Міжконтинентального Кубка – 2 (востаннє у 2004).

Обличчям до обличчя

«Динамо» та «Порту» тричі перетиналися на турнірному шляху Кубка та Ліги чемпіонів – у 1987, 2008 та 2012 роках.

Загалом – 6 матчів: 1 перемога «Динамо», 1 нічия, 4 перемоги «Порту», різниця м’ячів – 6:9

На полі «Динамо»: 1 нічия, 2 перемоги «Порту», різниця м’ячів – 2:4

1986/1987. Кубок європейських чемпіонів, 1/2 фіналу

08.04.1987. «Порту» – «Динамо» – 2:1 (Заваров (49, автогол), Андре (58, пен.) – Яковенко (74).

22.04.1987. «Динамо» – «Порту» – 1:2 (Михайличенко (12) – Селсу (4), Гомеш (11).

2008/2009. Ліга чемпіонів УЄФА, груповий турнір

21.10.2008. «Порту» – «Динамо» – 0:1 (Алієв (27).

05.11.2008. «Динамо» – «Порту» – 1:2 (Мілевський (21) – Роландо (69), Лучо Гонсалес (90+2).

2012/2013. Ліга чемпіонів УЄФА, груповий турнір

24.10.2012. «Порту» – «Динамо» – 3:2 (Варела (15), Джексон Мартинес (36, 78) – Гусєв (21), Ідейє (72).

06.11.2012. «Динамо» – «Порту» – 0:0

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер