»Динамо» проти голландських клубів: історія протистояння

»Динамо» проти голландських клубів: історія протистояння

Упродовж останніх років голландський «АЗ» є постійним учасником європейських турнірів, а в попередньому сезоні дебютував у груповому турнірі Ліги чемпіонів. У сезоні 2004/2005, першому після більш ніж 20-річної паузи участі в єврокубках, алкмаарці досягли одного з найкращих результатів у своїй історії, вийшовши до півфіналу Кубка УЄФА. Одного кроку, а саме перемоги над португальським «Спортингом», не вистачило «АЗ» для того, щоб повторити досягнення сезону 1980/1981, коли скромний голландський клуб у фіналі Кубка УЄФА програв англійському «Іпсвічу».

Що стосується нашої команди, то вперше з голландцями, а саме з ПСВ із Ейндховена, динамівці зустрілися в сезоні 1974/1975 у рамках Кубка володарів Кубків. Здобувши впевнену домашню перемогу, матч-відповідь перетворився на формальність, і навіть мінімальна поразка в ньому не завадила «Динамо» вийти до фіналу турніру, а згодом і виграти його.

Шляхи алкмаарців із «Динамо» не перетиналися, однак в історії клубу є зустрічі з донецьким «Шахтарем» та «Дніпром». І, варто сказати, в активі голландців стовідсотковий показник – три перемоги у трьох матчах. Спочатку «АЗ» в 1/8 фіналу Кубка УЄФА сезону 2004/2005 переграли «гірників» (3:1 на виїзді, 2:1 удома), а в наступному сезоні у груповому турнірі другого за значимістю європейського турніру переграли і дніпрян (2:1 на виїзді).

«Динамо» у своїй історії протистояло чотирьом клубам із Голландії: ПСВ (Ейндховен), «Утрехту», «Фейєноорду» та «Аяксу» (зовсім нещодавно, в раунді плей-офф Ліги чемпіонів УЄФА нинішнього сезону). Загалом проведено 12 матчів: чотири перемоги в активі «біло-синіх», тричі переможця визначити не вдалося, а п'ять поєдинків завершилися на користь представників країни тюльпанів. Різниця м'ячів – 18:13 на користь нашої команди.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер